Ana menüyü aç

Arnavutluk başbakanları listesi

Arnavutluk başbakanları listesi, Arnavutluk'un bağımsız olduğu 1912 yılından beri başbakanlarının listesi.

İçindekiler

Arnavutluk başbakanları (1912–günümüz)Düzenle

Bağımsız Arnavutluk (1912–1914)Düzenle

İsim Doğum Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi parti
1 İsmail Kemal Bey   1844–1919 29 Kasım 1912 22 Ocak 1914 Bağımsız
2 Feyzi Bey Alizoti   1876–1945 22 Ocak 1914 7 Mart 1914 Bağımsız

Arnavutluk Prensliği (1914–1925)Düzenle

İsim Doğum Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi parti
3 Turhan Paşa Përmeti   1846–1927 7 Mart 1914 3 Eylül 1914 Bağımsız
4 Esad Paşa Toptani   1863–1920 5 Ekim 1914 24 Şubat 1916 Bağımsız
Boş (24 Şubat 1916 – 25 Aralık 1918)
(3) Turhan Paşa Përmeti   1846–1927 25 Aralık 1918 29 Ocak 1920 Bağımsız
5 Süleyman Bey Delvina   1884–1932 30 Ocak 1920 14 Kasım 1920 Bağımsız
6 Iliaz Bej Vrioni   1882–1932 19 Kasım 1920 16 Ekim 1921 Bağımsız
7 Pandeli Evangjeli 1859–1939 16 Ekim 1921 6 Aralık 1921 Bağımsız
Kazım Koculi
Vekaleten
  1887–1943 6 Aralık 1921 7 Aralık 1921 Bağımsız
8 Priştineli Hasan Bey   1873–1933 7 Aralık 1921 12 Aralık 1921 Bağımsız
Idhomene Kosturi
Vekaleten
  1873–1943 12 Aralık 1921 24 Aralık 1921 Bağımsız
9 Xhafer Bej Ypi   1880–1940 24 Aralık 1921 26 Aralık 1922 Arnavutluk Halk Partisi
10 Ahmet Zogu   1895–1961 26 Aralık 1922 25 Şubat 1924 Arnavutluk Muhafazakar Partisi
11 Shefqet Bej Vërlaci   1877–1946 30 Mart 1924 27 Mayıs 1924 Arnavutluk İlerici Partisi
(6) Iliaz Bej Vrioni   1882–1932 27 Mayıs 1924 10 Haziran 1924 Bağımsız
12 Fan S. Noli   1882–1965 16 Haziran 1924 23 Aralık 1924 Arnavutluk Liberal Partisi
(6) Iliaz Bej Vrioni   1882–1932 24 Aralık 1924 5 Ocak 1925 Bağımsız
(10) Ahmet Zogu   1895–1961 6 Ocak 1925 31 Ocak 1925 Arnavutluk Muhafazakar Partisi

Arnavut Cumhuriyeti (1925–1928)Düzenle

İsim Doğum Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi parti
(10) Ahmet Zogu   1895–1961 31 Ocak 1925 1 Eylül 1928 Arnavutluk Muhafazakar Partisi

Arnavutluk Krallığı (1928–1939)Düzenle

İsim Doğum Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi parti
13 Kostaq Kota   1889–1949 5 Eylül 1928 5 Mart 1930 Bağımsız
(7) Pandeli Evangjeli   1859–1939 6 Mart 1930 16 Ekim 1935 Bağımsız
14 Mehdi Bej Frashëri   1872–1963 22 Ekim 1935 9 Kasım 1936 Bağımsız
(13) Kostaq Kota   1889–1949 9 Kasım 1936 8 Nisan 1939 Bağımsız

İtalyan İşgali (1939–1943)Düzenle

İsim Doğum Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi parti
(11) Shefqet Bej Vërlaci   1877–1946 12 Nisan 1939 4 Aralık 1941 Arnavutluk Faşist Partisi
15 Mustafa Merlika-Kruja   1887–1958 4 Aralık 1941 19 Ocak 1943 Arnavutluk Faşist Partisi
16 Eqrem Bej Libohova   1882–1948 19 Ocak 1943 13 Şubat 1943 Arnavutluk Faşist Partisi
17 Maliq Bushati   1880–1946 13 Şubat 1943 12 Mayıs 1943 Arnavutluk Faşist Partisi
(16) Eqrem Bej Libohova   1882–1948 12 Mayıs 1943 9 Eylül 1943 Arnavutluk Faşist Partisi

Alman İşgali (1943–1944)Düzenle

İsim Doğum Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi parti
(14) Mehdi Bej Frashëri   1872–1963 24 Ekim 1943 3 Kasım 1943 Balli Kombëtar
18 Rexhep Bej Mitrovica   1888–1967 4 Kasım 1943 18 Temmuz 1944 Balli Kombëtar
19 Fiqri Dine   ?–1960 18 Temmuz 1944 29 Ağustos 1944 Balli Kombëtar
20 Ibrahim Bej Biçakçiu   1905–1972 29 Ağustos 1944 28 Kasım 1944 Balli Kombëtar

Komünist Arnavutluk (1944–1991)Düzenle

İsim Doğum Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi parti
21 Enver Hoxha   1908–1985 22 Ekim 1944 19 Temmuz 1954 Arnavutluk Komünist Partisi
(1948'e kadar)
Arnavutluk Emek Partisi
22 Mehmet Şehu   1913–1981 20 Temmuz 1954 17 Aralık 1981 Arnavutluk Emek Partisi
23 Adil Çarçani   1922–1997 18 Aralık 1981 22 Şubat 1991 Arnavutluk Emek Partisi

Arnavutluk Cumhuriyeti (1991–günümüz)Düzenle

İsim Doğum Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi parti
24 Fatos Nano   1952– 22 Şubat 1991 5 Haziran 1991 Arnavutluk Emek Partisi
25 Ylli Bufi   1948– 5 Haziran 1991 10 Aralık 1991 Arnavutluk Sosyalist Partisi
26 Vilson Ahmeti   1951– 10 Aralık 1991 13 Nisan 1992 Bağımsız
27 Aleksandër Meksi   1939– 13 Nisan 1992 11 Mart 1997 Arnavutluk Demokratik Partisi
28 Bashkim Fino   1962– 11 Mart 1997 24 Temmuz 1997 Arnavutluk Sosyalist Partisi
(24) Fatos Nano   1952– 24 Temmuz 1997 2 Ekim 1998 Arnavutluk Sosyalist Partisi
29 Pandeli Majko   1967– 2 Ekim 1998 29 Ekim 1999 Arnavutluk Sosyalist Partisi
30 Ilir Meta   1969– 29 Ekim 1999 22 Şubat 2002 Arnavutluk Sosyalist Partisi
(29) Pandeli Majko   1967– 22 Şubat 2002 31 Temmuz 2002 Arnavutluk Sosyalist Partisi
(24) Fatos Nano   1952– 31 Temmuz 2002 11 Eylül 2005 Arnavutluk Sosyalist Partisi
31 Sali Berisha   1944– 11 Eylül 2005 15 Eylül 2013 Arnavutluk Demokratik Partisi
32 Edi Rama   1964– 15 Eylül 2013 Görevde Arnavutluk Sosyalist Partisi

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle