Ali Utku

Ali Nuri Utku (d. 7 Nisan 1960; Eskişehir, Türkiye), Türk görüntü yönetmeni.

Ali Utku
Doğum Ali Nuri Utku
7 Nisan 1960 (1960-04-07) (60 yaşında)
Eskişehir, Türkiye
Meslek Görüntü yönetmeni
Etkin yıllar 1976-günümüz

HayatıDüzenle

7 Nisan 1960'ta Eskişehir'de doğdu. Sinema sektörüne 1971 yılında Kartallar isimli filmde oyuncu olarak başladı. Bu filmden sonra yıllarca kamera asistanlığı yaptı. Daha sonra kariyerine görüntü yönetmeni olarak devam etti. 1977 yapımı Ateş Parçası filminde ilk kez görüntü yönetmenliği yaptı. 1999 yapımı Üçüncü Sayfa filmi ile 36. Altın Portakal Film Festivali'nde ilk ödülünü kazandı.[1] Bir sene sonra Melekler Evi filmi ile bir kere daha Altın Portakal ödülüne layık görüldü.[1] 2003 yapımı Karşılaşma filmi, ona üçüncü kez Altın Portakal'ı, 15. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde[2] ve 25. Siyad Türk Sineması Ödülleri'nde En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini kazandırdı.

FilmografisiDüzenle

  • Kızım Gibi Kokuyorsun - 2019 (Sinema Filmi)
  • Geçmiş - 2015 (Sinema Filmi)
  • Yolunda A.Ş: Çinçin Bağları Hikayesi - 2014 (Sinema Filmi)
  • Veledi Zurna - 2012 (Sinema Filmi)
  • Memleket Meselesi - 2010 (Sinema Filmi)
  • Son Cellat - 2008 (Sinema Filmi)
  • Büyük Yalan - 2004 (TV Dizisi)
  • Serseri Aşıklar - 2003 (TV Dizisi)
  • Kırık Ayna - 2003 (TV Dizisi)
  • Karşılaşma - 2002 (Sinema Filmi)
  • Berivan - 2002 (TV Dizisi)
  • Yazgı - 2001 (Sinema Filmi)
  • Son - 2001 (Sinema Filmi)
  • Üzgünüm Leyla - 2000 (TV Dizisi)
  • Melekler Evi - 2000 (Sinema Filmi)
  • Devlerin Aşkı - 2000 (TV Dizisi)
  • Abuzer Kadayıf - 2000 (Sinema Filmi)
  • Kıvılcım - 1999 (TV Dizisi)
  • Üçüncü Sayfa - 1998 (Sinema Filmi)
  • Yaşama Hakkı - 1998 (Sinema Filmi)
  • Erguvan Yılları - 1998 (TV Dizisi)
  • Masumiyet - 1997 (Sinema Filmi)
  • Kara Melek 4. Sezon - 1999 (TV Dizisi)
  • Kara Melek 3. Sezon - 1998 (TV Dizisi)
  • Kara Melek 2. Sezon - 1997 (TV Dizisi)
  • Kara Melek 1. Sezon - 1996 (TV Dizisi)
  • 3. İstasyon - 1992 (TV Dizisi)
  • Dilekçe - 1988 (Sinema Filmi)
  • Kırık Bir Aşk Hikayesi - 1981 (Sinema Filmi)
  • Ateş Parçası - 1977 (Sinema Filmi)

ÖdülleriDüzenle

  • Milano Film Festivali, Kızım Gibi Kokuyorsun, Yabancı Dildeki Bir Filmde En İyi Görüntü Yönetmeni. 2019[3]
  • 36. Antalya Film Şenliği, Üçüncü Sayfa, En İyi Görüntü Yönetmeni. 1999[1]
  • 37. Antalya Film Şenliği, Melekler Evi, En İyi Görüntü Yönetmeni. 2000[1]
  • 40. Antalya Film Şenliği, Karşılaşma, En İyi Görüntü Yönetmeni. 2003
  • 15. Ankara Film Festivali, Karşılaşma, En İyi Görüntü Yönetmeni. 2003[2]
  • 25. Siyad Türk Sineması Ödülleri, Karşılaşma, En İyi Görüntü Yönetmeni. 2003
  • Yaşama Hakkı ile Üstün Başarı Ödülü

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d "Antalya'da 40 yılın en iyileri". Hürriyet. 30 Eylül 2003. 8 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 
  2. ^ a b "2003 - Ödül Alanlar". Ankara Uluslararası Film Festivali. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Kızım Gibi Kokuyorsun'a İtalya'dan iki ödül..." Hürriyet. 9 Aralık 2019. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle