Aleksey Uçitel

Sovyet ve Rus film yönetmeni
(Alexey Uchitel sayfasından yönlendirildi)

Aleksey Yefimoviç Uçitel (RusçaАлексей Ефимович Учитель; d. 31 Ağustos 1951), Rus yönetmen.[1] 2002 yılında Rusya Halk Sanatçısı unvanını aldı.[2]

Aleksey Uçitel
Alexei Uchitel 2019.jpg
2019 yılında Uçitel
Doğum Aleksey Yefimoviç Uçitel
31 Ağustos 1951 (1951-08-31) (71 yaşında)
Leningrad, RSFSC, SSCB
şimdiki Sankt-Peterburg, Rusya
Milliyet Rus
Vatandaşlık  Rusya
Eğitim Gerasimov Sinematografi Enstitüsü
Meslek Film yönetmeni
Din Yahudi
Resmî site rockfilm.ru

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Uçitel, 31 Ağustos 1951'de Leningrad'da belgesel yapımcısı Yefim Uçitel'in oğlu olarak doğdu.[1][3][4][5]

1975 yılında Gerasimov Sinematografi Enstitüsü'nden mezun oldu ve daha sonra Leningrad belgesel film stüdyosunda çalıştı.[1][3]

1990 yılında "Rock" adlı film stüdyosunu kurdu. Uçitel'in ilk yönetmenlik denemesi Mania of Giselle filmiydi.[1][3]

2000 yılında Nika Ödülü, Kinotavr Grand Prix[6] ve Karısının Günlüğü filmi için Kristal Küre adaylığı aldı. Film, İvan Bunin'in son aşk ilişkisi hakkındaydı.[7]

2003 yapımı The Stroll filmi 25. Moskova Uluslararası Film Festivali'ne girdi.[8] 2005 tarihli Dreaming of Space adlı filmi 27. Moskova Uluslararası Film Festivali'nde Altın George kazandı.[9] 2006 yılında 28. Moskova Uluslararası Film Festivali'nde jüri üyeliği yaptı.[10]

2010'daki filmi The Edge, 83. Akademi Ödülleri'nde[11] Yabancı Dilde En İyi Film için seçildi, ancak son kısa listeye giremedi.[12]

Break Loose adlı filmi 2013 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde Çağdaş Dünya Sineması bölümünde gösterilmek üzere seçildi.[13][14]

Uçitel'in balerin Matilda Kshesinskaya ile II. Nikolay arasındaki ilişkiyi konu alan romantik drama Matilda 23, Ekim 2017'de vizyona girdi. Filmin posteri, Devlet Duması milletvekili Natalya Poklonskaya'nın filmi dini gerekçelerle yasaklamak için bir kampanya başlatmasından sonra tartışmalı hale geldi.

Seçilmiş filmografiDüzenle

  • Rock (1987)
  • Last Hero. Victor Tsoi. (1992)
  • Gisele's Mania (1996)
  • His Wife's Diary (2000)
  • The Stroll (2003)
  • Dreaming of Space (2005)
  • Captive (2008)
  • The Edge (2010)
  • Break Loose (2013)
  • Matilda (2017)
  • Tsoi (2020)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d "Алексей Ефимович Учитель. Биографическая справка". RIA Novosti. 31 Ağustos 2011. 14 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Указ Президента Российской Федерации от 14.01.2002 г. № 35". Kremlin. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c "Алексей Ефимович Учитель. Биографическая справка" 14 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. RIA Novosti. 31 Ağustos 2011.
  4. ^ "Tiraspol: Famous gallery". 20 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Saint Petersburg encyclopaedia". 11 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ ""Ника": Лучший фильм — "Дневник его жены"". Lenta.ru. 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "His Wife´s Diary / Dněvnik jego ženy". Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "25th Moscow International Film Festival (2003)". MIFF. 3 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2013. 
  9. ^ "27th Moscow International Film Festival (2005)". MIFF. 3 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2013. 
  10. ^ "28th Moscow International Film Festival (2006)". MIFF. 21 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2013. 
  11. ^ "Russia chooses its Oscar nominee". The Voice of Russia. 19 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  12. ^ "9 Foreign Language Films Continue to Oscar Race". oscars.org. 21 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2011. 
  13. ^ "Break Loose". TIFF. 25 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2013. 
  14. ^ "Toronto Adds 75+ Titles To 2013 Edition". Indiewire. 13 Ağustos 2013. 17 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılarDüzenle