Şadan Kâmil

Türk film ve görüntü yönetmeni
(Şadan Kamil sayfasından yönlendirildi)

Şadan Kâmil (d. 1917[1], İstanbul - ö. 4 Haziran 2009, İstanbul), Türk film yönetmeni, senarist, görüntü yönetmeni.

İlk filmini 1943'te çeken sinemacı, Türkiye'de sinemanın kuruluş ve gelişme sürecinde etkin rol almış bir isimdir[2]. 4 Haziran 2009 tarihindeki ölümüne kadar Türkiye'nin yaşayan en eski film yönetmeni idi.

YaşamıDüzenle

Almanya'da Baerische Lebranstahl für Lichtbildwesen'de fotoğrafçılık ve ses kayıt mühendisliği üzerine eğitim alan Kâmil, meslek yaşamına 1943 yılında Onüç Kahraman adlı filmi yönetmekle başladı[3]. Kısa süre sonra senaryo yazmaya başlayan sanatçı, 1949 yılından itibaren görüntü yönetmenliği de yapmaya başladı. 1958 yılında kadar 15 film yönetti. Son filmini 1958'de çektikten sonra sinemayı bıraktı ve bir süre üniversite çalışmaları yaptı. 4 Haziran 2009 Cuma günü İstanbul'da yaşamını yitirdi.

FilmografisiDüzenle

Yönetmenlik yaptığı filmlerDüzenle

Yönettiği belgesellerDüzenle

  • Dağları Delen Ferhat - 1959
  • Karlovy Vary Film Şenliği, finalist film, gösterim. 1959

Senarist filmografisiDüzenle

  • Dudaktan Kalbe - 1951
  • Uçuruma Doğru - 1949
  • Seven Ne Yapmaz - 1947

Görüntü yönetmenliği yaptığı filmlerDüzenle

  • Kahpe - 1963
  • Yumurcak Faka Basmaz - 1962
  • Fosforlu Oyuna Gelmez - 1962
  • Hodri Meydan - 1962
  • Ver Elini İstanbul - 1962
  • Yumurcak - 1961
  • Ölüm Film Çekiyor - 1961
  • Özleyiş - 1961
  • Ya Ben Ya O - 1961
  • Civanmert - 1960
  • Kıtipiyoz'a Tuzak / Fosforlu'nun Oyunu - 1959
  • Duvaklı Göl - 1958
  • Hayat Cehennemi - 1958
  • Tuş / Bir Aşk Hikâyesi - 1955
  • Bir Aşk Hikâyesi - 1955
  • İki Süngü Arasında - 1952
  • Dudaktan Kalbe - 1951
  • Baba Katili - 1949

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Şadan Kamil". Mithat Alam Film Merkezi. 2009. 5 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2022. 
  2. ^ "Cem Sertesen, Büyük Ustanın Son Röportajı, Ntvmsnbc.com, 04.06.2011". 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2011. 
  3. ^ "Orhan Ünser, Şadan Kamil (1917-2009), Sadibey.com sitesi, 11.06.2009". 17 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2011. 

Dış bağlantılarDüzenle