Şadan Kâmil

Türk film ve görüntü yönetmeni
(Şadan Kamil sayfasından yönlendirildi)

Şadan Kâmil (1917[1], İstanbul - 4 Haziran 2009, İstanbul), Türk film yönetmeni, senarist, görüntü yönetmeni.

Şadan Kâmil
Doğum1917
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm4 Haziran 2009 (92 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekSenarist, yönetmen, görüntü yönetmeni

İlk filmini 1943'te çeken sinemacı, Türkiye'de sinemanın kuruluş ve gelişme sürecinde etkin rol almış bir isimdir[2]. 4 Haziran 2009 tarihindeki ölümüne kadar Türkiye'nin yaşayan en eski film yönetmeni idi.

Yaşamı değiştir

Almanya'da Baerische Lebranstahl für Lichtbildwesen'de fotoğrafçılık ve ses kayıt mühendisliği üzerine eğitim alan Kâmil, meslek yaşamına 1943 yılında Onüç Kahraman adlı filmi yönetmekle başladı[3]. Kısa süre sonra senaryo yazmaya başlayan sanatçı, 1949 yılından itibaren görüntü yönetmenliği de yapmaya başladı. 1958 yılında kadar 15 film yönetti. Son filmini 1958'de çektikten sonra sinemayı bıraktı ve bir süre üniversite çalışmaları yaptı. 4 Haziran 2009 Cuma günü İstanbul'da yaşamını yitirdi.

Filmografisi değiştir

Yönetmenlik yaptığı filmler değiştir

Yönettiği belgeseller değiştir

  • 1959: Dağları Delen Ferhat
  • 1959: Karlovy Vary Film Şenliği, finalist film, gösterim

Senarist filmografisi değiştir

  • 1947: Seven Ne Yapmaz
  • 1949: Uçuruma Doğru
  • 1951: Dudaktan Kalbe

Görüntü yönetmenliği yaptığı filmler değiştir

  • 1949: Baba Katili
  • 1951: Dudaktan Kalbe
  • 1952: İki Süngü Arasında
  • 1955: Bir Aşk Hikâyesi
  • 1955: Tuş / Bir Aşk Hikâyesi
  • 1958: Duvaklı Göl
  • 1958: Hayat Cehennemi
  • 1959: Kıtipiyoz'a Tuzak / Fosforlu'nun Oyunu
  • 1960: Civanmert
  • 1961: Ya Ben Ya O
  • 1961: Yumurcak
  • 1961: Ölüm Film Çekiyor
  • 1961: Özleyiş
  • 1962: Fosforlu Oyuna Gelmez
  • 1962: Hodri Meydan
  • 1962: Yumurcak Faka Basmaz
  • 1962: Ver Elini İstanbul
  • 1963: Kahpe

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Şadan Kamil". Mithat Alam Film Merkezi. 2009. 5 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2022. 
  2. ^ "Cem Sertesen, Büyük Ustanın Son Röportajı, Ntvmsnbc.com, 04.06.2011". 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2011. 
  3. ^ "Orhan Ünser, Şadan Kamil (1917-2009), Sadibey.com sitesi, 11.06.2009". 17 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2011. 

Dış bağlantılar değiştir