İnsani Gelişme Endeksi'ne göre Azerbaycan bölgeleri listesi

Bu listede başkent ve en büyük şehir olan Bakü dahil Azerbaycan bölgeleri 2018 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.[2] Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Laçın bu listeye dahil edilmemiştir.

Azerbaycan, 2019 İnsani Gelişme Endeksi'nde 0.754 puanla 87. olmuştur.[1]
Sıra Bölge İGE (2018) Karşılaştırılabilir ülke[3]
Çok Yüksek Gelişmişlik Düzeyi
1 Bakü 0.822  Kazakistan,  Belarus,  Rusya
Yüksek Gelişmişlik Düzeyi
2 Abşeron Ekonomi Bölgesi (Bakü dahil değildir) 0.798  İran,  Trinidad ve Tobago,  Sırbistan
3 Azerbaycan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti 0.772  Malezya,  Mauritius
4 Şeki-Zakatala Ekonomi Bölgesi 0.757  Azerbaycan,  Ekvador,  Çin
 Azerbaycan 0.754  Ukrayna,  Ekvador,  Çin
5 Guba-Haçmaz Ekonomi Bölgesi 0.731  Lübnan,  Moğolistan
6 Dağlık Şirvan Ekonomi Bölgesi 0.720  Belize
7 Gence-Kazah Ekonomi Bölgesi 0.719  Maldivler
8 Lenkeran Ekonomi Bölgesi 0.712  Filipinler
9 Aran Ekonomi Bölgesi 0.708  Libya
10 Yukarı Karabağ 0.702 Gabon Gabon

Nahçıvan Özerk CumhuriyetiDüzenle

 
Nahçıvan Özerk Bölgesi'nin konumu (kırmızı ile belirtilmiştir)

Nahçıvan yüksek İnsani Gelişme Endeksi'ne sahiptir; sosyoekonomik gücü, (Türkiye dışındaki) komşu olduğu ülkeler ve Azerbaycan'ın kendisinden bile çok daha fazladır. Nahçıvan Özerk Bölgesi İstatistik Komitesi (2017 yılı sonu için) 30 Haziran 2018 tarihli raporunda, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı sosyoekonomik veriler açıklamıştır:

Ölçüt Değer
Nüfus 462,055[4]
Kişi başına düşen GSYİH (SAGP) $15,240[5]
Beklenen yaşam süresi 72.9 yıl[6]
Ortalama Alınan Eğitim Yılı 10.5 years[7]
Beklenen Eğitim Yılı 12.6 years[7]

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının 2014 İnsani Gelişme Endeksi metodu kullanılarak aşağıdaki bilgiler elde edildi:[8]

Ölçüt Değer
Gelir Endeksi 0.7593
Beklenen yaşam süresi 0.8138
Eğitim Endeksi 0.7071

İGE değeri bu durumda şu şekilde olur:

 

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "2019 Human Development Index Ranking". Human Development Reports. UNITED NATIONS DEVELOPMENT PROGRAMME. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 
  2. ^ "Sub-national HDI - Area Database - Global Data Lab". hdi.globaldatalab.org (İngilizce). 22 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2018. 
  3. ^ "Human Development Report 2018 – "Human Development Indices and Indicators"" (PDF). HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. ss. 22-25. 14 Eylül 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2018. 
  4. ^ "Naxçıvan əhalisinin sayı açıqlandı". 22 Mayıs 2018. 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018 – qafqazinfo.az vasıtasıyla. 
  5. ^ "Makroiqtisadi göstəricilər". statistika.nmr.az. 1 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 
  6. ^ "Naxçıvan Muxtar Respublikası üzrə cins bölgüsündə doğulanda gözlənilən ömür uzunluğu". 10 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 
  7. ^ a b "Naxçıvan Muxtar Respublikası üzrə təhsilin əsas göstəriciləri". 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 
  8. ^ "Technical notes: Calculating the human development indices – graphical presentation" (PDF). 24 Haziran 2014. 1 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014.