Vladimir Lenin'in konuşmaları listesi

Lenin, 1917 yılındaki Ekim Devrimi sırasında tezahürat eden kalabalık bir işçi kitlesine hitap ediyor
Lenin, Komintern'de konuşma yaparken, 7 Ağustos 1920

Vladimir Lenin'in konuşmaları listesi, Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'in 1919 - 1921 yılları arasında gramofona kaydedilen topluluk önünde gerçekleştirdiği bazı konuşmalarını içeren listedir.[1] Rusça olarak kaydedilen bu ses kayıtlarından bazıları günümüze ulaşmışken, bazılarına ulaşılamamıştır.[2][3][4]

TarihçeDüzenle

1919-1921 yılları arasında Vladimir Lenin'in 16 konuşması gramofona kaydedildi.[5] 19, 23 ve 31 Mart 1919'daki üç oturumda, "Üçüncü Komünist Enternasyonal", "Kızıl Ordu'ya Çağrı" (2 bölüm olarak kaydedildi) ve "Sovyet Gücü Nedir?" konuşmaları da dahil olmak üzere sonradan on bin kopya olarak yayınlanan sekiz kayıt yapıldı. Bu kayıtlar teknik olarak en başarılı kabul edilenlerdir.[6] 5 Nisan 1920'de yapılacak bir sonraki oturumu sırasında 3 konuşma kaydedildi, bunlar "Demiryollarında Çalışmak" (2 bölüm) 2 , "Çalışma Disiplini Hakkında" ve "İşçiler Toprak Sahiplerinin ve Kapitalistlerin Zulmünden Sonsuza Dek Nasıl Kurtulacaklar?" olarak yayınlandı. Sovyet-Polonya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine 1920 yılında yapılan ses kaydı ise hasar gördüğü veya kaybolduğu için günümüze ulaşamadı.[7]

25 Nisan 1921'de kaydedilen beş konuşma kaydının, yabancı uzman A. Kibart tarafından Almanya'ya gönderilmesi sonrası teknik olarak seri üretim için uygun olmadığı ortaya çıktı. Bu kayıtlar uzun süre bilinmiyordu, dördü 1970'te bulundu.[8][9] Bunlardan sadece üçü eski haline getirilebildi ve uzun çalma disklerinde çalınmak üzere "Aynî Vergi", "Tüketici İşbirliği Hakkında" ve "Partisiz İnsanlar ve Sovyet Gücü" adıyla 1986 yılında Melody şirketi tarafından yayınlandı. Bulunamayan bir konuşmaya ek olarak 1921 yılında kaydedilen "Vergi Oranı Hakkında" ve "İmtiyazlar ve Kapitalizmin Gelişimi Üzerine" isimli kayıt henüz yayınlanmamıştır. "Demiryollarında Çalışmak" konuşmasının ilk kısmı 1929'dan beri yeniden basılmadı ve "Anti-Yahudi Katliamları" konuşması 1940'ların başından beri CD'lerde ortaya çıkmadı.[10]

Kaç tane konuşmanın kayıt edildiği ve günümüze kaç tanesinin ulaştığı konusunda farklı görüşler de mevcuttur. A. Belkin Vladimir Ilyich'i Dinlemek (RusçaСлушаем Владимира Ильича) adlı eserinde Lenin'e ait ses kayıtlarının toplamda 16 olduğunu, 2'sinin henüz bulunamadığını belirtmiştir. B. Metlitsky ise 1984 yılında kaleme aldığı Yoldaş Lenin'in Sözü başlıklı yazısında toplamda 15 kayıt olduğunu belirtir.[11]

3 Mart 1924'te Halk Eğitim Komiserliği yönetim kurulu toplantısında "Lenin ve devrimin diğer liderleri tarafından yapılan konuşmaların kayıtlarının kullanılması üzerine" toplantı yapıldı. Toplantıda Lenin'in tüm orijinal konuşma kayıtlarından kopyalarının imha edilmesini orijinallerinin iki nüsha olarak Yoldaş Enstitüsü'nde saklanmasına karar verilir.[11] 1982 sonunda, Melody şirketi "В. И. Ленин. Речи, записанные на граммофонные пластинки в 1919—1921 гг" adıyla bu konuşmaları koleksiyon şeklinde yayınladı.[11]

KonuşmalarDüzenle

 
Lenin kalabalığa hitap ediyor, 1919.

Konuşmaların listesi şu şekildedir:

Konuşma Yıl Metin Dinle
Kızıl Ordu'ya Çağrı 1919 Türkçe   Kayıt 
Anti-Yahudi Katliamları 1919 Rusça   Kayıt 
Béla Kun ile Telsiz Görüşmeleri 1919 İngilizce   Kayıt 
İşçiler Toprak Sahiplerinin ve Kapitalistlerin Zulmünden Sonsuza Dek Nasıl Kurtulacaklar? 1919 İngilizce   Kayıt 
Yoldaş Yakov Mihailoviç Sverdlov Anısına 1919 İngilizce   Kayıt 
Üçüncü Komünist Enternasyonal 1919 Türkçe   Kayıt 
Sovyet Gücü Nedir? 1919 İngilizce   Kayıt 
Orta Köylüler 1919 Rusça   Kayıt 
Demiryollarında Çalışmak 1920 Rusça   Kayıt 
Çalışma Disiplini Hakkında 1920 Rusça   Kayıt 
Partisiz İnsanlar ve Sovyet Gücü 1921 Türkçe   Kayıt 
Yemek Vergisi Hakkında 1921 Rusça   Kayıt 
Tüketici İşbirliği Hakkında 1921 Rusça   Kayıt 
İmtiyazlar ve Kapitalizmin Gelişimi Üzerine 1921 Rusça   Kayıt 
Aynî Vergi 1921 - -
Vergi Oranı Hakkında 1921 - -

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Lenin's Speeches on Gramophone Records
  2. ^ Lenin’s Collected Works, 4th English Edition, Progress Publishers, Moscow, 1972 Volume 29
  3. ^ Ленин - Беспартийные и Советская Власть (Rusça), Erişim tarihi: 5 Şubat 2020.
  4. ^ Lenin - About food tax, SovMusic.ru, Erişim tarihi: 5 Şubat 2020.
  5. ^ Железный А. И. Дискография речей В. И. Ленина // Наш друг — грампластинка. — К.: Музычна Украйина, 1989. — С. 209—252; ср.: Ленин В. И. ПСС — Т.40. — М.: Политиздат, 1974. — С. 396.
  6. ^ Малкин Б. Ф. Неопубликованные речи Владимира Ильича // Правда. — 21 января 1928.
  7. ^ Железный А. И. Наш друг — грампластинка. — К.: Музычна Украйина, 1989. — С. 238.
  8. ^ Skorokhodov, Gleb. Тайны граммофона. — М.: Эксмо; Алгоритм, 2004. — С. 208—227.
  9. ^ "Речи, записанные на граммофонные пластинки в 1919-1921 годах - Владимир Ленин" (Rusça). Baza-knig.ru. 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  10. ^ Железный А. И. Дискография речей В. И. Ленина // Наш друг — грампластинка. — К.: Музычна Украйина, 1989. — С. 240.
  11. ^ a b c Skorokhodov, Gleb (1986). "СЛУШАЯ ЗАНОВО" (Rusça). Leninism.su. 12 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020.