Valentina Cortese

İltalyan aktris

Valentina Cortese (d. 1 Ocak 1923; Milano- ö. 10 Temmuz 2019[1][2]; Milano, İtalya), İtalyan oyuncu.

Valentina Cortese
Valentina Cortese1941.png
Cortese, 1942 yapımı The Jester's Supper adlı filmde
Doğum 1 Ocak 1923(1923-01-01)
Milano, Lombardiya, İtalya
Ölüm 10 Temmuz 2019 (96 yaşında)
Milano, Lombardiya, İtalya
Diğer ad(lar)ı Valentina Cortesa
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1941-1993
Evlilik
Richard Basehart
(e. 1951; b. 1960)
Çocuk(lar) Jackie Basehart

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

İtalyan kadın oyuncu Valentina Cortese 1 Ocak 1923'te Milano'da doğdu 1975 yılındaki Altın Küre Ödülleri Galası'nda 1973 yapımı Day for Night (Gece vve Gündüz) isimli film ile "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" dalında Altın Küre Ödülü'ne aday gösterilmiştir.[3]

İtalyan kadın oyuncu Valentina Cortese 1951–1960 yılları arasında Amerikalı oyuncu Richard Basehart ile evli olup daha sonra ayrılmışlardır. Bu evliliğiden Jackie adında bir çocuğu vardır.[4]

ÖlümüDüzenle

İtalyan kadın oyuncu Valentina Cortese 10 Temmuz 2019'da doğum yeri Milano, İtalya'da 96 yaşında yaşama veda etmiştir.[5]

Filmografi (seçme)Düzenle

  • The Queen of Navarre (1942)
  • Girl of the Golden West (1942)
  • Thieves' Highway (1949)
  • Malaya (1949)
  • The Glass Mountain (1949)
  • The House on Telegraph Hill (1951)
  • Angels of Darkness (1954)
  • The Barefoot Contessa (1954)
  • Square of Violence (1961)
  • Barabbas (1961)
  • The Girl Who Knew Too Much (1963)
  • Juliet of the Spirits (1965)
  • The Legend of Lylah Clare (1968)
  • The Boat on the Grass (1971)
  • The Iguana with the Tongue of Fire (1971)
  • Brother Sun, Sister Moon (1972)
  • The Assassination of Trotsky (1972)
  • Day for Night (1973)
  • Kidnap Syndicate (1975)
  • When Time Ran Out (1980)
  • The Adventures of Baron Munchausen (1988)
  • Sparrow (1993)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2019. 
  2. ^ https://www.hollywoodreporter.com/news/valentina-cortese-dead-grande-dame-italian-cinema-was-96-1223444
  3. ^ Profile, gramilano.com; accessed 21 May 2015.
  4. ^ "The 47th Academy Awards (1975) Nominees and Winners". Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2011. 
  5. ^ Addio Valentina Cortese, l'ultima diva

Dış bağlantılarDüzenle