Val Kilmer

Amerikan sinema oyuncusu

Val Kilmer (d. 31 Aralık 1959, Los Angeles, Kaliforniya), Amerikalı sinema oyuncusudur.

Val Kilmer
Val Kilmer Cannes.jpg
Val Kilmer, Cannes Film Festivali'nde, 2005
Doğum 31 Aralık 1959 (1959-12-31) (62 yaşında)
Los Angeles, Kaliforniya
Etkin yıllar 1984-günümüze
Evlilik Joanne Whalley 1988-1996 (2 Çocuk)

17 yaşındayken, Grup 10 (1977-1981) üyesiydi. Juilliard School Drama Bölümüne kabul edilen en genç kişi oldu. 5 Mayıs 2012 tarihinde, Kilmer'a William Woods Üniversitesi Güzel Sanatlar fahri doktorası verildi.

Özel hayatıDüzenle

SağlığıDüzenle

Ocak 2015'te Kilmer'ın temsilcisi, olası bir tümör testlerinin yapılacağını söyleyerek Kilmer'ın hastaneye kaldırıldığını söyledi. Daha önce kendisine kanser teşhisi konduğuna dair ısrarlı söylentileri reddeden Kilmer, Nisan 2017'de bir "kanser iyileşmesi" yaşadığını söyledi.[1]

Aralık 2017'de The Hollywood Reporter, Kilmer'in "boğaz kanseriyle iki yıllık bir savaştan" geçtiğini ve "trakeasındaki bir prosedürün sesini törpülediğini ve nefes darlığına yol açtığını" açıkladı. Kilmer'a, konuşması için nefes borusuna bir elektrik ses kutusu takıldı.[2] Kanser nedeniyle Kilmer'a kemoterapi ve iki Trakeostomi uygulandı.[2][3][4][5]

2020'de Kilmer, dört yıldır kanser olmadığını ve artık yemek yiyemediği için kendisini beslemek için bir besleme tüpü kullandığını bildirdi.[6][7]

2021'de, karmaşık bir çalışmanın ardından Kilmer'in sesi, sesinin arşivlenmiş sesi kullanılarak Yapay zekâ teknolojisi aracılığıyla yeniden oluşturulabildi.[8]

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rolü Notlar
1977 The Deep Bit Part
The Spy Who Loved Me Bit Part
1979 Apocalypse Now Bit Part
1981 Body Heat William
1984 Top Secret! Nick Rivers
1985 Real Genius Chris Knight
1986 Top Gun Teğmen Tom "Buzadam" Kazanski
The Murders in the Rue Morgue Phillipe Huron TV Filmi
1987 The Man Who Broke 1,000 Chains Robert Eliot Burns/Eliot Roberts TV filmi
CableACE Award for Best Actor in a Movie or Miniseries
1988 Willow Madmartigan
1989 Billy the Kid William Bonney
Kill Me Again Jack Andrews
1991 The Doors Jim Morrison Adaylık – MTV Movie Award for Best Performance - Male
1992 Thunderheart Ray Levoi
1993 The Real McCoy J.T. Barker
Tombstone Doc Holliday Gerçek bir hikâyeden alınmıştır.
Adaylık – MTV Movie Award for Most Desirable Male
Adaylık – MTV Movie Award for Best Performance - Male
True Romance Elvis Presley
1995 Batman Forever Bruce Wayne/Batman Adaylık – MTV Movie Award for Most Desirable Male
Heat Chris Shiherlis Adaylık – Saturn Award for Best Supporting Actor
Wings of Courage Jean Mermoz IMAX Film
1996 The Island of Dr Moreau Montgomery Adaylık – Golden Raspberry Award for Worst Supporting Actor
The Ghost and the Darkness Albay John Henry Patterson
Dead Girl Dr. Dark
1997 The Saint Simon Templar
1998 The Prince of Egypt Moses/God Ses
1999 At First Sight Virgil "Virg" Adamson
Joe the King Bob Henry
2000 Pollock Willem de Kooning
Red Planet Robby Gallagher
2002 The Salton Sea Danny Parker / Tom Van Allen Sınırlı satış
Prism Award for Best Performance in a Theatrical Feature Film
Hard Cash FBI Ajanı Mark C. Cornell A.k.a. Run for the Money
2003 Wonderland John Holmes Wonderland murders
The Missing Teğmen Jim Ducharme
Blind Horizon Frank Kavanaugh
Masked and Anonymous Animal Wrangler
2004 Entourage The Sherpa Bölüm : "The Script and the Sherpa"
Spartan Robert Scott
Stateside Kıdemli Başçavuş Skeer
Alexander Philip II of Macedon
George and the Dragon El Cabillo
2005 Mindhunters Jake Harris
Kiss Kiss Bang Bang Perry Van Shrike/"Gay Perry" Satellite Award for Best Supporting Actor - Motion Picture
Adaylık– Saturn Award for Best Supporting Actor
2006 Summer Love The Wanted Man A.k.a. Dead Man's Bounty
Moscow Zero Andrey
10th & Wolf Murtha
Played Dillon
Déjà Vu Ajan Andrew Pryzwarra
The Ten Commandments: The Musical Moses
2007 Have Dreams, Will Travel Henderson
Numb3rs Mason Lancer Bölüm: "Trust Metric"
2008 Comanche Moon Inish Scull Mini-dizi
Knight Rider KITT seslendirmesi
Conspiracy MacPherson Direct-to-video
Felon John Smith
Delgo Bogardus Seslendirme
2:22 Maz
Columbus Day John
The Love Guru Kendisi Küçük rol
XIII Mongoose
2009 The Chaos Experiment James Pettis A.k.a. The Steam Experiment
Streets of Blood Dedektif Andy Devereaux
American Cowslip Todd Inglebrink
The Thaw Dr. David Kruipen
The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans Stevie Pruit
Hardwired Virgil
Double Identity Dr. Nicholas Pinter
2010 The Traveler The Stranger/Mr. Nobody
Bloodworth Warren Bloodworth
MacGruber Dieter Von Cunth
Gun Melek
2011 Kill the Irishman Joe Manditski
Blood Out Arturo
5 Days of War Hollandalı Gazeteci
Twixt Hall Baltimore
Spider-Man: Edge of Time Walker Sloan Video oyunu
2012 Tenacious D "To Be the Best" Kendisi Müzik video
Riddle Sheriff Richards
Seven Below McCormick
Wyatt Earp's Revenge Wyatt Earp
2013 Life's Too Short Kendi
2013 Uçaklar Bravo
2013 Standing Up Hofstadder
2013 Palo Alto Stewart
2014 Tom Sawyer & Huckleberry Finn Mark Twain
2017 Song to Song Duane
2017 The Snowman Gert Rafto
2017 The Super Walter
2018 1st Born Biden
2019 Jay and Silent Bob Reboot kendisi/ Reboot Bluntman Küçük rol
2019 Cinema Twain Mark Twain Film version of his one-man stage show Citizen Twain.[9]
2020 A Soldier's Revenge C.J. Connor
2020 Paydirt Şerif Tucker
2021 The Birthday Cake Angelo Amca
2021 Val Kendisi Belgesel
2022 Top Gun: Maverick Amiral Tom 'Buzadam' Kazansky

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Knapp, JD (30 Nisan 2017). "Val Kilmer Confirms Cancer Rumors, Says He's in 'Healing' Stages". Variety. 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  2. ^ a b Abramovitch, Seth (20 Aralık 2017). "Val Kilmer Opens Up About Battling Cancer and His Kids' Showbiz Ambitions". The Hollywood Reporter. 20 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  3. ^ Pappademas, Alex (21 Nisan 2020). "Val Kilmer Doesn't Believe in Death". Men's Health. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  4. ^ Day, Nate (3 Ağustos 2020). "Val Kilmer says he's doing great after tracheotomy: 'I feel a lot better than I sound'". Fox News (İngilizce). 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  5. ^ Taffy Brodesser-Akner (6 Mayıs 2020). "What Happened to Val Kilmer? He's Just Starting to Figure It Out". The New York Times Magazine. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2020. 
  6. ^ EDT, Marina Watts On 8/4/20 at 12:48 PM (4 Ağustos 2020). "Here's what Val Kilmer has said about his cancer struggles so far". Newsweek. 31 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2022. 
  7. ^ "Val Kilmer brings one-man show, "Citizen Twain," to WWU". Val Kilmer (İngilizce). 10 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2021. 
  8. ^ Etienne Vanessa (19 Ağustos 2021). "Val Kilmer Gets His Voice Back for Top Gun:Maverick after Throat Cancer Battle Using AI Technology: Hear the Results". People.com. 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2021. 
  9. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Cinema Twain isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılarDüzenle