Tate Donovan

Tate Buckley Donovan (d. 25 Eylül 1963), Amerikalı aktör ve televizyon yönetmeni.[1][2][3]

Tate Donovan
TateDonovan (cropped).jpg
Donovan, Haziran 2007'de Nancy Drew adlı filmin tanıtımında
Doğum Tate Buckley Donovan
25 Eylül 1963 (1963-09-25) (58 yaşında)
Tenafly, New Jersey, ABD.
Milliyet Amerikalı
Eğitim Güney Kaliforniya Üniversitesi
Meslek Oyuncu, Televizyon yönetmeni
Etkin yıllar 1984–günümüz
Tanınma nedeni Herkül
The O.C.
Damages
Argo
Evlilik
Corinne Kingsbury
(e. 2005; b. 2008)
Partner(ler) Sandra Bullock (1990-1994)
Jennifer Aniston (1995–1998)

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Donovan, 25 Eylül 1963'te Tenafly, New Jersey'de doğdu.[4] Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden mezun oldu. 1984'te oyunculuğa başladı.[5][6] En çok; Tom Shayes rolünde olduğu TV dizisi; Damages,[7] Jimmy Cooper rolünde olduğu TV dizisi; The O.C.,[8] ve ana karakter Herkülü seslendirdiği 1997 Disney yapımı animasyon film Herkül ile tanındı. Ayrıca yine Herkül serisi ve Kingdom Hearts serisi video oyunlarda seslendirme yaptı.[9][10]

FilmografiDüzenle

Yılı Başlık Rolü Notlar
1984 No Small Affair Bob
1986 A Case of Deadly Force Lawrence O'Donnell Jr.
1986 SpaceCamp Kevin Donaldson
1988 Clean and Sober Donald Towle
1988 Dangerous Curves Chuck Upton
1989 Dead Bang John Burns
1990 Memphis Belle 1st Lt. Luke Sinclair
1992 Little Noises Elliott
1992 Inside Monkey Zetterland Brent Zetterland Nominated – Independent Spirit Award for Best Supporting Male
1992 Equinox Richie Nunn
1992 Love Potion No. 9 Paul Matthews
1993 Ethan Frome Reverend Smith
1994 Holy Matrimony Peter
1997 The Only Thrill Eddie
1997 Murder at 1600 Kyle Neill
1997 Hercules Hercules Voice Only
1998 The Thin Pink Line Simon
1998 October 22 Peter
1998 Waiting for Woody David Short
1999 4 a.m.: Open All Night Man Short
1999 Hercules: Zero to Hero Hercules
2000 Drop Back Ten Wally Bixer
2000 G-Men from Hell Mike Mattress
2000 The Office Party Bill Short
2000 Jesus & Hutch Hutch Short
2001 Swordfish Senator Reisman's Assistant Uncredited cameo
2001 Get Well Soon Mark
2002 West of Here Dexter Anderson
2003 Exposed Bob Smith
2005 The Pacifier Howard Plummer
2005 Good Night, and Good Luck Jesse Zousmer Nominated – Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
2006 The Lather Effect Will
2007 Shooter Russ Turner
2007 Nancy Drew Carson Drew
2007 Neal Cassady Neal Cassady
2008 Tony Michael Short
2009 Wild About Harry Harry
2010 Below the Beltway Paul Gibson
2012 Argo Bob Anders Hollywood Film Festival Award for Best Cast
Palm Springs International Film Festival Award for Best Cast
Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
Nominated – Phoenix Film Critics Society Award for Best Cast
2014 Sun Belt Express Allen King
2015 3 Generations Craig
2016 Manchester by the Sea Hockey Coach
2016 Elvis & Nixon H. R. Haldeman
2017 It Happened in L.A. Tom
2017 Blame Robert McCarthy
2017 The Only Living Boy in New York George
2017 The Upside Carter Locke
2018 Blood Fest Dr. Conway
2018 Grace Charlie Ellison
2019 Rocketman Doug Weston
2020 Respect John Hammond Filming
TBA What is Life Worth Post-production

KaynaklarDüzenle

  1. ^ "Tate Donovan Biography". Us Weekly. 24 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Tate Donovan profile at". Filmreference.com. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2011. 
  3. ^ "Tate Donovan Biography". Movies.yahoo.com. 25 Eylül 1963. 10 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2011. 
  4. ^ "Paid Notice: Deaths DONOVAN, JOHN TIMOTHY, M.D." The New York Times. 18 Ağustos 2000. 30 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. 
  5. ^ "Tate Donovan on Strong Women, TV Stardom & Good People". Broadway.com (İngilizce). 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 
  6. ^ "Tate Donovan · School of Dramatic Arts · USC". dramaticarts.usc.edu (İngilizce). 26 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 
  7. ^ "FX Series Damages". FX. 17 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2009. 
  8. ^ Profile 30 Ağustos 2004 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., theocshow.com; accessed August 19, 2014.
  9. ^ Profile 30 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., broadway.com; accessed August 19, 2014.
  10. ^ Profile 2 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., playbill.com; accessed August 19, 2014.

Dış bağlantılarDüzenle