Tamikrest

Tamikrest (Tamaşekçede kavşak, ittifak, gelecek anlamına gelir) Tuareg kökenli müzisyenler tarafından 2006 yılında kurulmuş olan gruptur.[1] Grup, Afrika müziğini Batılı rock ve pop etkisiyle harmanlar ve Tamaşekçe söyler. Ana söz yazarı ve grup lideri Ousmane Ag Mossa'dır.

Tamikrest
Tamikrest, Dirtmusic ile birlikte konserde. Azzano San Paolo, İtalya 19-07-2010.
Genel bilgiler
Başladığı yer Tamanrasset, Cezayir
Tarzlar rock, blues, dünya müziği
Etkin yıllar 2006-günümüz
Müzik şirketi Glitterhouse
Resmî site tamikrest.net
Üyeler Ousmane Ag Mossa
Aghaly Ag Mohamedine
Cheick Ag Tiglia
Ibrahim Ag Ahmed Salam
Mahmoud Ag Ahmouden
Mossa Ag Borreiba
Fatma Wallet Cheick
Bassa Wallet Abdamou
Wannou Wallet Sidaty

Müzikleri elektro gitar, bas, bateri, djembé ve diğer vurmalı çalgılardan oluşur.

GeçmişDüzenle

Tamikrest kurulduğunda müzisyenler 20'li yaşların başlarındaydı ve Cezayir'in güneyindeki Tamanrasset şehrinde bulunmaktaydı. Tümü, çölün ortasındaki vahada Avrupalı kuruluşların kurduğu Tinzawaten'deki Les enfants de l'Adrar okulunu ziyaret etti. Tamikrest'in gelecekteki üyeleri burada ilk temel müzik eğitimlerini aldı. Gençliklerini 1990 ve 1995 arasındaki iç savaş şekillendirdi. Birçok aile üyesi ve arkadaşları Tuareg özyönetimi için savaşırken öldü. 2006'da yeni isyanlar çıktığında Ousmane Ag Mossa ve arkadaşı Cheick ag Tiglia silahlarla savaşmaya değil müzikal anlamda Tuareg'lerin sorununa dikkat çekmeye karar verdi.

Gençliklerinde geleneksel Kel Tamasheq (Tuaregler kendisinden böyle bahseder) müziği ve 80'lerde geleneksel Afrika müziğini batılı rock müziğiyle harmanlayan Tuareg kökenli Tinariwen'in şarkılarını çaldılar. Tamikrest grubu İnternet ve mp3 kültürüyle birlikte, Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd ve Mark Knopfler'ı tanıdı ve bunlar müziklerini etkiledi.[2]

2008 yılında Essakane'de (Timbuktu'nun yaklaşık 80 km batısı) gerçekleşen Festival Au Désert etkinliğinde Amerikan-Avustralyalı müzik grubu Dirtmusic ile tanıştılar ve bu bir arkadaşlığa ve müzikal işbirliğine dönüştü.[3] Dirtmusic, 2010 yılında Bamako'daki (Mali'nin başkenti) stüdyoda ikinci albümleri BKO'yu kaydederken Tamikrest'i de bu albümde çalması için davet etti. Chris Eckman (Dirtmusic ve The Walkabouts'un üyesi), Tamikrest'in ilk albümü olan Adagh'ın yapımcılığını üstlendi. Her iki grup 2010'da Sziget ve Orange Blossom Special gibi festivallerde beraber çaldı. Ekim 2010'da Chris Eckman Tamikrest'in ikinci albümü Toumastin'in yapımcılığını üstlendi ve albüm Nisan 2011'de yayımlandı.

DiskografiDüzenle

  • 2010 : Adagh (Glitterhouse Records)
  • 2011 : Toumastin (Glitterhouse Records)
  • 2013 : Chatma (Glitterbeat Records)
  • 2015 : Taksera (Glitterbeat Records)
  • 2017 : Kidal (Glitterbeat Records)

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Tamikrest". eyeplug.net. 21 Mayıs 2011. 23 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2011. 
  2. ^ "Biografie". Tamikrest. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2011. 
  3. ^ "Glitterhouse Records :: Artists". Label.glitterhouse.com. 9 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2011.