Türkiye halkalı solucanlar listesi

17000 üzerinde yaşayan halkalı solucan türü vardır.[1] Nemli toprak, deniz ve tatlı suda yaşarlar.[2] 1997'den beri yapılan çalışmalar, bilimadamlarının halkalı solucanların soyağacı hakkındaki görüşlerini radikal olarak değiştirmiştir,[3][4] ancak yine de birçok kitapta geleneksel sınıflandırma kullanılır.[5] Türler aşağıdakilerden oluşmaktadır:

Vikipedi:TaksokutuVikipedi:Taksokutu
Halkalı solucanlar
Toprak solucanı
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Üst şube: Lophotrochozoa
Şube: Annelida
Lamarck, 1809
Sınıflar ve Alt sınıflar
Dış bağlantılar
Commons-logo.svg Wikimedia Commons'ta Türkiye halkalı solucanlar listesi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies-logo.svg Wikispecies'te Türkiye halkalı solucanlar listesi ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

Halkalı solucanlar (Annelida)[6]Düzenle

  • Achoela astericola
  • Aktedrilus monospermathecus (Knöllner, 1935)
  • Allolophora immaculata
  • Amaea trilobota
  • Amage adspersa (Grube, 1863)
  • Amage gallasii Marion, 1875
  • Amphicteis gunneri (M. Sars, 1835)
  • Amphictene auricoma (O.F. Müller, 1776)
  • Amphiglena mediterranea (Leydig, 1851)
  • Amphitrite cirrata (O.F. Muller, 1771)
  • Amphitrite edwardsi (Quatrefages, 1865)
  • Amphitritides gracilis (Grupe, 1860)
  • Amphitrite rubra (Risso, 1828)
  • Amphitrite variabilis (Risso, 1826)
  • Aonides oxycephala (Sars, 1862)
  • Aphrodita aculeata (Linnaeus, 1758)
  • Arabella iricolor (Montagu, 1804)
  • Abarenicola claparedei (Levinsen, 1883)
  • Arenicolides grubii (Claparède, 1868)
  • Arenicola marina (Linnaeus, 1758)
  • Aricidea fauveli
  • Armendia cirrhosa
  • Armendia polyophthalma
  • Asyelis biceps
  • Audounia anchylochaeta
  • Audounia filigera
  • Audounia tentaculata
  • Autolgtus prolifer
  • Axiothea constricta
  • Branchiomma vesiculosum (Montagu, 1815)
  • Brania clavata (Claparede, 1863)
  • Capitella capitata (Fabricius, 1780)
  • Ceratonereis costae (Grube, 1840)
  • Ceratonereis hircinicola (Eisig, 1870)
  • Chaetopterus variopedatus (Renier, 1804)
  • Chloeia venusta (Quatrefages, 1865)
  • Chone collaris (Langerhans, 1880)
  • Chone filicaudata (Southern, 1914)
  • Chrysopetalum debile (Grube, 1855)
  • Chrysopetalum fragile
  • Cirratulus chrysoderma (Claparède, 1868)
  • Cirratulus cirratus (O.F. Müller, 1776)
  • Cirratulus filiformis (Keferstein, 1862)
  • Ctenodrilus serratus (Schmidt, 1857)
  • Dasybranchus caducus (Grube, 1846)
  • Dasybranchus carneus (Grube, 1870)
  • Dasybranchus gajolae (Eisig, 1887)
  • Dasychona lucullana
  • Dendrobaena bruna
  • Dendrobaena fridericae
  • Dendrobaena nivalis
  • Dendrobaena perula
  • Dendrobaena proandra
  • Dinophilus gyrociliatus (O. Schmidt, 1857)
  • Dioparta neopolitana
  • Ditripa arietina
  • Dodecaceria conchorum
  • Drilonereis filum (Claparède, 1868)
  • Ehlersia ferrugina (Langerhans, 1881)
  • Ephesia gracilis
  • Euclymene affinis (M. Sars & G.O. Sars, 1872)
  • Euclymene collaris (Claparède, 1870)
  • Euclymene gracilis
  • Euclymene lombricoides (Quatrefages, 1865)
  • Euclymene lophoseta
  • Euclymene oerstedii (Claparede, 1863)
  • Euclymene palermitana (Grube, 1840)
  • Euclymene praetermissa
  • Eulalia kosswigi
  • Eulalia macroceras
  • Eulalia songuinea
  • Eulalia viridis (Linnaeus, 1767)
  • Eunereis longissima (Johnston, 1840)
  • Eunice harassi (Audouin & Milne-Edwards, 1833)
  • Eunice oerstedi (Stimpson, 1853)
  • Eunice aphroditois (Pallas, 1788)
  • Eunice pennata (O.F. Müller, 1776)
  • Eunice rubrocincta (Ehlers, 1868)
  • Eunice torquata (Quatrefages, 1865)
  • Eunice violacea
  • Eunice vittata (Delle Chiaje, 1829)
  • Eupanthalis kinbergi (McIntosh, 1876)
  • Euphrosine foliosa (Audouin & Milne-Edwards, 1833)
  • Euphrosine armadillo (Sars, 1851)
  • Eusyllis assimilis (Marenzeller, 1875)
  • Exogone gemmifera (Pagenstecher, 1862)
  • Fabricia sabella (Ehrenberg, 1837)
  • Flabelligera diplochaitus (Otto, 1821)
  • Genetyllis nana (de Saint Joseph, 1908)
  • Glossiphonia complanata (Linnaeus, 1758)
  • Glossiphonia heteroclita (Linnaeus, 1758)
  • Glycera alba (O.F. Müller, 1776)
  • Glycera capitata (Oersted, 1843)
  • Glycera tridactyla (= G. convoluta) (Schmarda, 1861)
  • Goniada emerita (Audouin & Milne-Edwards, 1833)
  • Glycera gigantea (Quatrefages, 1865)
  • Glycera rouxii (Audouin & Milne Edwards, 1833)
  • Glycera tesellata (Grube, 1863)
  • Glycera unicornis (Savigny, l818)
  • Grubea clavata
  • Grubea limbata
  • Gyptis capensis (Day, 1963)
  • Haementeria costata (Müller, 1846)
  • Haemopis sanguisuga (Linnaeus, 1758)
  • Haplosyllis spongicola (Grube, 1855)
  • Harmothoe areolata (Grube, 1860)
  • Harmothoe boholensis
  • Harmothoe imbricata (Linnaeus, 1767)
  • Harmothoe impar (Johnston, 1839)
  • Harmothoe longisetis (Grube, 1863)
  • Harmothoe reticulata (Claparede, 1870)
  • Harmothoe spinifera (Ehlers, 1864)
  • Healyella boluana
  • Healyella naja
  • Healyella zapparolii
  • Hediste diversicolor (O.F. Müller, 1776)
  • Helobdella stagnalis (Linnaeus, 1758)
  • Hemiclepsis marginata (O.F. Müller, 1776)
  • Hermione hystrix
  • Hermodice carunculata (Pallas, 1766)
  • Herpobdella octoculata (Linnaeus, 1758)
  • Hesione pantherina (Reuter, 1879)
  • Hesionidae flexuosus
  • Hirudo medicinalis (Linnaeus, 1758)
  • Hyalinoecia bilineata (Baird, 1870)
  • Hyalinoecia brementi (Fauvel, 1916)
  • Hyalinoecia fauveli (Rioja, 1918)
  • Hydroides affinis
  • Hydroides dianthus (Verrill, 1873)
  • Hydroides elegans (Haswell, 1883)
  • Hydroides lunulifera
  • Hydroides norvegica (Gunnerus, 1768)
  • Hydroides pseudouncinata pseudouncinata (Zibrowius, 1970)
  • Janua pseudocarrugata
  • Johnstonia clymenoides (Quatrefages, 1865)
  • Kefersteinia cirrata (Keferstein, 1863)
  • Lagisca extenuata (Grube, 1840)
  • Lanice eoculeaga
  • Laonice cirrata (M. Sars, 1851)
  • Leanire ihleni
  • Lepidonotus carinulatus (Grube, 1870)
  • Lepidonotus clava (Montagu, 1808)
  • Lepidasthenia maculata (Potts, 1910)
  • Lepidonotus squamatus (Linnaeus, 1767)
  • Leptonereis glauca
  • Loimia medusa (Savigny, 1818)
  • Lumbriconereis debilis
  • Lumbrineris funchalensis (Kinberg, 1865)
  • Lumbrineris gracilis (Ehlers, 1868)
  • Lumbrineris impatiens (Claparede, 1868)
  • Lumbriconereis nordonis
  • Lumbrineris fragilis (Muller, 1776)
  • Lumbrineris latreilli (Audouin & Milne Edwards, 1834)
  • Lycastoides pontica
  • Lysidice ninetta (Audouin & Milne-Edwards, 1833)
  • Macroclymene santanderensis (Rioja, 1917)
  • Magelona papillicornis (Muller, 1858)
  • Maldane glebifex (Grube, 1860)
  • Manayunkia aestuarina (Bourne, 1883)
  • Marionina subterranea (Knöllner, 1935)
  • Marphysa bellii (Audouin & Milne-Edwards, 1834)
  • Marphysa fallax (Marion & Bobretzky, 1875)
  • Marphysa sanguinea (Montagu, 1815)
  • Melinna palmata (Grube, 1870)
  • Mercierella enigmatica (Fauvel, 1923)
  • Microspio mecznikowianus (Claparede, 1868)
  • Mysta picta (Quatrefages, 1865)
  • Myzostoma cirriferum (Leuckart, 1836)
  • Myzostoma glabrum (Leuckart, 1827)
  • Nainereis laevigata
  • Nematonereis unicornis (Grubc, 1840)
  • Nephtys caeca (Fabricius, 1780)
  • Nephthys ciliata (Muller, 1776)
  • Nephthys cirrosa (Ehlers, 1868)
  • Nephthys hombergi (Savigny, 1818)
  • Nephthys hystricis (McIntosh, 1900)
  • Nephthys incisa (Malmgren, 1865)
  • Nephthys longosetosa (Oersted, 1842)
  • Nephthys paradoxa (Malm, 1874)
  • Nephtys scolopendroides
  • Neanthes caudata (Delle Chiaje, 1828)
  • Neanthes irrorata (Malmgren, 1867)
  • Nereis falsa (Quatrefages, 1865)
  • Nereis pelagica (Linnaeus, 1758)
  • Nereis rava (Ehlers, 1868)
  • Nereis (= Neanthes) succinea (Frey & Leuckart, 1847)
  • Nereis zonata (Malmgren, 1867)
  • Nerilla mediterraneum (Schlieper, 1925
  • Nerine cirratulus (O.F. Müller, 1806)
  • Nerine (= Scolelepis) foliosa (Audouin & Milne-Edwards, 1834)
  • Nerinides cantabra (Rioja, 1918)
  • Nicolea venustula (Montagu, 1818)
  • Notomastus latericeus (M. Sars, 1851)
  • Notomastus lineatus (Claparède, 1870)
  • Notophyllum foliosum (Sars, 1835)
  • Onuphis (= Nothria) conchylega (M. Sars, 1835)
  • Onuphis eremita (Audouin & Milne-Edwards, 1833)
  • Onuphis (= Hyalinoecia) tubicola (O.F. Müller, 1776)
  • Ophiodromus agilis (Ehlers, 1864)
  • Ophiodromus pallidus (Claparède, 1864)
  • Ophelia bicornis (Savigny, 1820)
  • Orbinia (= Aricia) cuvieri (Audouin & Milne-Edwards, 1834)
  • Owenia fusiformis (Dell Chiaje, 1841)
  • Palola siciliensis (Grube, 1840)
  • Panthalis oerstedi (Kinberg, 1855)
  • Paradoneis lyra (Southern, 1914)
  • Petaloproctus terricola (Quatrefages, 1865)
  • Pectinaria auricoma (O.F. Müller, 1776)
  • Pectinaria koreni (Malmgren, 1866)
  • Pectinaria (= Petta) pusilla (Malmgren, 1866)
  • Pontogenia chrysocoma (Baird, 1865)
  • Perinereis cultrifera (Grube, 1840)
  • Pholoe cf. synophthalmica (Claparède, 1868)
  • Phyllodoce (= Anaitides) madeirensis (Langerhans, 1880)
  • Phyllodoce mucosa (Oersted, 1843)
  • Nereiphylla paretti (Blainville, 1828)
  • Phyllodoce rubginosa (Saint-Joseph, 1888)
  • Phyllodoce tuberculata (Bobretzky, 1868)
  • Pherusa (= Stylarioides) eruca (Claparède, 1868)
  • Pileolaria militaris (Claparede, 1868)
  • Pileolaria pseudomilitaris (Thiriot-Quievreux, 1965)
  • Piscicola geometra (Linnaeus, 1758)
  • Pista cratecea
  • Pista eristata
  • Platynereis coccinea (Delle Chiaje, 1841)
  • Platynereis dumerilii (Audouin & Milne-Edwards, 1834)
  • Poecilochaetus serpens (Allen, 1904)
  • Polycirrus aurantiacus (Grube, 1860)
  • Polycirrus haematodes (Claparede, 1864)
  • Polycirrus pallidus (CIaparede, 1864)
  • Polycirrus subatus
  • Polydontes mexillosus
  • Polydora caeca (Oersted, 1843)
  • Polydora ciliata (Johnston, 1838)
  • Polydora flava (Claparede, 1870)
  • Polygordius lacteus (Schneider, 1868)
  • Polymnia nesidensis (delle Chiaje, 1828)
  • Polynoe grubiana
  • Polynoe lunuata
  • Polyophthalmus pictus (Dujardin, 1839)
  • Pomatoceros lamarckii (Quatrefages, 1865)
  • Pomatoceros triqeter (Linnaeus, 1767)
  • Pontobdella muricata (Linnaeus, 1758)
  • Potamilla reniformis (Linnaeus, 1758)
  • Potamilla torelli (Malmgrem, 1866)
  • Prionospio cirrifera (Wiren, 1883)
  • Prionospio malmgreni (Claparede, 1870)
  • Protodrilus purpureus (Schneidcr, 1868)
  • Protula intestinum (Savigny, 1818)
  • Protula protula
  • Protula tubularia (Montagu, 1803)
  • Pseudosyllis brevipennis (Grube, 1863)
  • Pterosyllis formosa
  • Pygospio elegans (Claparede, 1863)
  • Sabella flabellata (Savigny, 1818)
  • Sabella pavonina (Savigny, 1822)
  • Sabellaria alveolata (Linnaeus, 1767)
  • Sabellaria spinulosa (Leuckart, 1849)
  • Saccocirrus papillocercus (Bobretzky, 1872)
  • Salmacina dysteri (Huxley, 1855)
  • Salmacina incrustans (Claparede, 1870)
  • Scalisetosus pellucidus
  • Scololepis fuliginosa
  • Scololepis giardi
  • Serpula aspera
  • Serpula infundibulum
  • Serpula vermicularis (Linnaeus, 1767)
  • Sigambra constricta (Southern, 1921)
  • Sigambra parva (Day, 1963)
  • Spermophorodrilus antiguus
  • Spermophorodrilus simsoni
  • Spermophorodrilus vignai
  • Sphaerosyllis ovigera (Langerhans, 1879)
  • Sphaerosyllis bulbosa (Southern, 1914)
  • Sphaerosyllis claparedii (Ehlers, 1864)
  • Sphaerosyllis erinaceus (Claparede, 1863)
  • Sphaerosyllis hystrix (Claparede, 1863)
  • Sphaerosyllis pirifera (Claparede, 1868)
  • Spio cf. decortatus
  • Spio filicornis (O.F. Muller, 1776)
  • Spio fluginosus
  • Spiophanes bombyx (Claparede, 1870)
  • Spirographis spallanzani (Viviani, 1805)
  • Spirorbis (= Janua) corrugatus (Montagu, 1803)
  • Spirorbis (= Janua) pagenstecheri (Quatrefages, 1865)
  • Spirorbis beneti
  • Spirorbis borealis (Daudin, 1800)
  • Spirorbis cornuvarietis
  • Staurocephalus kefersteini
  • Staurocephalus neglectus
  • Staurocephalus rubrovittatus
  • Staurocephalus rudolphii
  • Sternaspis scutata (Renier, 1807)
  • Sthenelais boa (Johnston, 1839)
  • Sthenelais idunae
  • Sthenelais minor (Pruvot & Racovitza, 1895)
  • Streblosoma bairdi (Malmgren, 1866)
  • Syllis amica (Quatrefages, 1865)
  • Syllis armillaris (Muller, 1771)
  • Syllis cornuta (Rathke, 1843)
  • Syllis ferruginea
  • Syllis gracilis (Grube, l840)
  • Syllis hyalina (Grube, 1863)
  • Syllis prolifera (Krohn, 1852)
  • Syllis variegata (Grube, 1860)
  • Syllis vittata (Grube, 1840)
  • Telepsavus costarum
  • Terebella lapidaria (Linnaeus, 1767)
  • Terebellides cornea
  • Terebellides stroemi (Sars, 1835)
  • Thelepus cincinnatus (Fabricius, 1780)
  • Thelepus triserialis (Grube, 1855)
  • Theostoma oerstedii
  • Tomopteris helgolandica (Greeff, 1879)
  • Triehobranchus glacialis
  • Trophonia pulumosa
  • Trypanosyllis coeliaca (Claparede)
  • Trypanosyllis zebra (Grube, 1860)
  • Vermilia multivaricosa
  • Vermiliopsis infundibulum (Linnaeus, 1788)
  • Vermiliopsis striaticeps (Grube, 1962)

GörsellerDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Rouse, G.W. (2002). "Annelida (Segmented Worms)". Encyclopedia of Life Sciences. John Wiley & Sons, Ltd.. doi:10.1038/npg.els.0001599
  2. ^ "Annelid". 21 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2011. 
  3. ^ Struck, T.H.; Schult, N., Kusen, T., Hickman, E., Bleidorn. C., McHugh, D., and Halanych, K.M. (2007). "Annelid phylogeny and the status of Sipuncula and Echiura". BMC Evolutionary Biology 7: 57.
  4. ^ Hutchings, P. (2007). "Book Review: Reproductive Biology and Phylogeny of Annelida". Integrative and Comparative Biology 47 (5): 788.
  5. ^ Rouse, G. (1998). "The Annelida and their close relatives". In Anderson, D.T.. Invertebrate Zoology. Oxford University Press. pp. 176–179.
  6. ^ "Türkiye Tür Listeleri". 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2011. 

Ayrıca bakınızDüzenle