Somali devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi
Somali devlet başkanlığı forsu

Somali devlet başkanı, Afrika ülkesi Somali'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. 1991 yılında Somali iç savaşının çıktığı günden bu yana ülkede işleyen merkezi bir idari yönetim bulunmamaktadır. Ülkede 2000 yılına kadar da kurulan idari yönetim ile ilan edilen devlet başkanları uluslararası alanda kabul görmemiştir. Günümüzde güncel olarak kurulan geçici hükûmet Somali'nin yasal temsilcisi olarak Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası organizasyonlarda yer alsa da, Somali topraklarının küçük bir bölümünü kontrol altında tutmaktadır.

Somaliland uluslararası alanda kabul görmese de 1991 yılında Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek kendi devlet başkanını seçmiştir. Somali topraklarında kurulan diğer de-facto rejimler kendilerini Somali içerisinde özerk bölgeler olarak görmekte olup, devlet başkanını iç işlerine karıştırmamakla beraber Somali'nin en üst makamını bir bütün olarak tanımaktadırlar. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Somali devlet başkanlarıDüzenle

Somali CumhuriyetiDüzenle

  Geçici Devlet Başkanı
Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1   Aden Abdullah Osman Daar
(1908–2007)
1 Temmuz 1960 10 Haziran 1967 70082190672000000006 yıl, 344 gün Somali Gençlik Ligi
2   Abdiraşid Ali Şermarke
(1919–1969)
10 Haziran 1967 15 Ekim 1969
(Suikast)
70077408800000000002 yıl, 127 gün Somali Gençlik Ligi
  Şeyh Muhtar Muhammed Hüseyin
(1912–2012)
15 Ekim 1969 21 Ekim 1969
(Devrildi)
70055184000000000006 gün Somali Gençlik Ligi

Somali Demokratik CumhuriyetiDüzenle

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
3   Muhammed Siad Barre
(1919–1995)[1]
21 Ekim 1969 26 Ocak 1991
(Devrildi)
700867109040000000021 yıl, 97 gün Askeri /
Somali Devrimci Sosyalist Parti

Somali geçici hükûmetiDüzenle

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
4   Ali Mehdi Muhammed
(1939–)
27 Ocak 1991 3 Ocak 1997 70081873368000000005 yıl, 342 gün Birleşik Somali Kongresi
Boş (3 Ocak 1997–27 Ağustos 2000)

Geçici Ulusal HükûmetDüzenle

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
5   Abdikasım Salad Hasan
(1941–)
27 Ağustos 2000 14 Ekim 2004 70081303776000000004 yıl, 48 gün Bağımsız

Geçici Federal HükûmetDüzenle

  Geçici Devlet Başkanı
Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
6   Abdullahi Yusuf Ahmed
(1934–2012)
14 Ekim 2004 29 Aralık 2008
(İstifa)
70081327968000000004 yıl, 76 gün Bağımsız
  Adan Muhammed Nuur Madobe
(y. 1957–)
29 Aralık 2008 31 Ocak 2009 700628512000000000033 gün Rahanweyn Direniş Ordusu
7   Şerif Şeyh Ahmed
(1967–)
31 Ocak 2009 20 Ağustos 2012 70081121256000000003 yıl, 202 gün Somali Yeniden Kurtuluş İttifakı

Somali Federal CumhuriyetiDüzenle

  Geçici Devlet Başkanı
Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
  Muse Hasan Şeyh Sayid Abdulle
(1939/40–)
20 Ağustos 2012 28 Ağustos 2012 70056912000000000008 gün Bağımsız
  Muhammed Osman Cavari
(1945–)
28 Ağustos 2012 16 Eylül 2012 700616416000000000019 gün Bağımsız
8   Hasan Şeyh Mahmud
(1955–)
16 Eylül 2012 8 Şubat 2017 70082495016000000007 yıl, 331 gün Barış ve Kalkınma Partisi
9   Muhammed Abdullah Muhammed
(1962–)
8 Şubat 2017 Görevde 70081107432000000003 yıl, 186 gün Tayo Siyasi Partisi

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle