Ana menüyü aç

Sidse Babett Knudsen

Sidse Babett Knudsen (Danca telaffuz: [ˈsisə b̥ab̥ɛd̥ ˈkʰnusn̩]; doğum 22 Kasım 1968)[1] Danimarkalı oyuncu. Knudsen'ın ekrandaki ilk görünüşü bir doğaçlama komedi filmi olan Let's Get Lost'da olmuştur. Bu filmdeki başarılı performansı sayesinde aynı yıl içinde Robert ve Bodil Ödülleri'ni kazanmıştır.

Sidse Babett Knudsen
Sidse Babett Knudsen César 2016.jpg
Doğum 22 Kasım 1968 (1968-11-22) (51 yaşında)
Kopenhag, Danimarka
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1994-günümüz

Bu filmdeki başarılı performansıyla başlayan sinema kariyerinde neslinin en iyi Danimarkalı oyuncuları arasında gösterilmektedir..[2][3] 2000 yılında yer aldığı romantik komedi Den Eneste Ene sayesinde tekrar her iki ödülü "En iyi kadın oyuncu" dalında kazanmıştır.).[4] Ayrıca Monas Verden (Mona'nın dünyası) ve Efter brylluppet (Düğünden sonra) filmlerindeki başrol performanslarıyla aynı ödüllere adaylıkları bulunmaktadır.

Knudsen, uluslararası alandaki tanınırlığını Danimarka yapımı televizyon dizisi Borgen'daki Başbakan Brigitte Nyborg rolü sağlamıştır.]].[5]

FilmografisiDüzenle

  • Let's get lost (1997)
  • Motello (1998)
  • Den eneste ene (1999)
  • Mifunes sidste sang (1999)
  • Max (2000)
  • Mirakel (2000)
  • Monas Verden (2001)
  • Dogville: The Pilot (2001)
  • Fukssvansen (2001)
  • Se til venstre, der er en svensker (2003)
  • Villa Paranoia (2004)
  • Fakiren fra Bilbao (2004)
  • Efter brylluppet (2006)
  • Til døden os skiller (2007)
  • Blå mænd (2007/2008)
  • Over gaden under vandet (2009)
  • Parterapi (2010)
  • Borgen [5] (2010-2013)
  • Westworld (2016)

NotlarDüzenle

  1. ^ "Sidse Babett Knudsen". Danske Film Database. danskefilm.dk. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2013. 
  2. ^ Morten Piil, Danske Filmskuespillere, Copenhagen: Gyldendal, 2001, p.238
  3. ^ Karin Schmidt, "En rigtig stjerne", B.T., 23 November 2002, retrieved 27-05-2009
  4. ^ Piil 2001, s. 238
  5. ^ a b Gilbert, Gerard (5 Ocak 2012). "Nothing Like A Dane". London: The Independent. Erişim tarihi: 5 Ocak 2012. 

KaynakçaDüzenle

  • Morten Piil, Danske Filmskuespillere, Copenhagen: Gyldendal, 2001 ISBN 87-00-46576-3
  • Peter Schepelern, "Internationalisering og dogme", from 100 Års Dansk Film, Copenhagen; Rosinante, 2001 ISBN 87-621-0157-9

Dış bağlantılarDüzenle