Shirley Knight

Shirley Knight Hopkins (5 Temmuz 1936, Goessel, Kansas-22 Nisan 2020, San Marcos, Teksas), Amerikalı kadın tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.[2][3]

Shirley Knight
Shirley Knight 1960s.JPG
Shirley Knight 1963'te
Doğum 05 Temmuz 1936(1936-07-05)
Goessel, Kansas, ABD.
Ölüm 22 Nisan 2020 (83 yaşında)
San Marcos, Teksas, ABD.
Diğer ad(lar)ı Shirley Knight Hopkins
Eğitim Wichita Eyalet Üniversitesi
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1955–2018
Evlilik Gene Persson (e. 1959, b. 1969)[1]
John Hopkins (e. 1969, öl. 1998)
Çocuk(lar) 2 evlatlık ve Kaitlin Hopkins

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Knight 5 Temmuz 1936'da Goessel, Kansas'ta doğdu.[4][5][6] The Dark at the Top of the Stairs ve Sweet Bird of Youth filmlerindeki rolleriyle "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" dalında iki defa Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.[7]

Ayrıca televizyon prodüksiyonları; Ruth karakterini canlandırdığı Thirtysomething, Edith Niedelmeyer karakterini canlandırdığı Color of Night ve Edie Danziger karakterini canlandırdığı Diabolique ile ekranlara geldi. Başarılı oyunculuğu ile Altın Küre Ödülü, Tony Ödülü ve üç defa Emmy Ödülü'nün sahibi olmuştur.[8][9]

ÖlümüDüzenle

Knight 22 Nisan 2020'de San Marcos, Teksas'taki aile evinde doğal nedenlerden 83 yaşında ölmüştür.[10][11]

FilmografiDüzenle

SinemaDüzenle

  • 1962: The Couch
  • 1962: House of Women
  • 1962: Sweet Bird of Youth
  • 1966: Dutchman
  • 1966: The Group
  • 1968: The Counterfeit Killer
  • 1969: The Rain People
  • 1971: Secrets
  • 1981: Endless Love
  • 1981: Prisoners
  • 1982: The Sender
  • 1994: Benders
  • 1995: Stuart Saves His Family
  • 1997: As Good as It Gets
  • 1997: Little Boy Blue
  • 2000: 75 Degrees in July
  • 2002: Tibet: Cry of the Snow Lion
  • 2003: A House on a Hill
  • 2006: Grandma's Boy
  • 2008: The Other Side of the Tracks
  • 2008: Not Fade Away
  • 2009: Paul Blart: Mall Cop
  • 2010: Listen to Your Heart
  • 2011: Elevator
  • 2013: Redwood Highway
  • 2014: Mercy
  • 2016: The Melancholy Fantastic
  • 2018: Periphery
  • 2019: Dutchman Revisited

Televizyon dizileriDüzenle

  • 1958: Buckskin
  • 1968: The Jazz Age
  • 1998: Maggie Winters

Televizyon filmleriDüzenle

  • 1965: Mark Dolphin
  • 1967: The Outsider
  • 1968: Shadow Over Elveron
  • 1971: U.S.A.
  • 1972: Walk Into the Dark
  • 1974: The Country Girl
  • 1975: Friendly Persuasion
  • 1976: 21 Hours at Munich
  • 1976: Return to Earth
  • 1979: Champions: A Love Story
  • 1982: Kennedy's Children
  • 1984: With Intent to Kill
  • 1991: To Save a Child
  • 1993: A Mother's Revenge
  • 1994: A Part of the Family
  • 1996: If These Walls Could Talk
  • 1996: A Promise to Carolyn
  • 1996: The Uninvited
  • 2001: My Louisiana Sky
  • 2001: Loomis
  • 2003: The Dan Show
  • 2004: Mrs. Ashboro's Cat

Video filmlerDüzenle

  • 2006: Sweet Bird of Youth: Chasing Time

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Gene Persson dies at 74". Variety. 20 Haziran 2008. 28 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 
  2. ^ "("Shirley Knight" search results)". Academy Awards Database. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2019. 
  3. ^ "Shirley Knight Biography". 5 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 
  4. ^ "HB Studio Alumni". 29 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  5. ^ "Shirley Knight biography and filmography - Shirley Knight movies". 26 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 
  6. ^ "Shirley Knight's Biography". www.shirleyknight.org. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019. 
  7. ^ "An Interview With Shirley Knight". 1 Temmuz 2010. 18 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 
  8. ^ Garfield, David (1980). "Appendix: Life Members of The Actors Studio as of January 1980". A Player's Place: The Story of The Actors Studio. New York: MacMillan Publishing Co., Inc. s. 278. ISBN 0-02-542650-8. 
  9. ^ "("Shirley Knight" search results)". Tony Awards. Erişim tarihi: 2 Şubat 2019. 
  10. ^ "Shirley Knight, Adventurous Actress and Two-Time Oscar Nominee, Dies at 83". 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  11. ^ Barnes, Mike (22 Nisan 2020). "Shirley Knight, Adventurous Actress and Two-Time Oscar Nominee, Dies at 83". Hollywood Reporter. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle