Sherlock bölümleri listesi

Vikimedya liste maddesi
Benedict Cumberbatch (solda) ve Martin Freeman birinci sezonun çekimlerinde. Benedict Cumberbatch (solda) ve Martin Freeman birinci sezonun çekimlerinde.
Benedict Cumberbatch (solda) ve Martin Freeman birinci sezonun çekimlerinde.

Sherlock, Sir Arthur Conan Doyle'ın aynı adı taşıyan romanlarına dayanan Britanya televizyon dizisidir. Steven Moffat ve Mark Gatiss tarafından geliştirilen dizide, Sherlock Holmes rolünde Benedict Cumberbatch ve Doktor John Watson rolünde Martin Freeman yer almaktadır. Dizinin, her biri üç bölümden oluşan üç sezon ve bir özel bölümle birlikte, toplam on bölümü yayınlandı. İlk sezon 2010'da, ikinci sezon 2012'de ve üçüncü sezon 2014'ün ilk çeyreğinde ekrana geldi. 2016 yılında dizinin bir özel bölümü yayınlandı. Dizi, üçüncü sezonuyla 2001'den bu yana Büyük Britanya'da en çok izlenen drama dizisi oldu.[1] Sherlock, 200'ün üzerinde ülkeye satıldı.[2]

GenelDüzenle

Sezon Bölüm Yayın tarihi Ortalama seyirci (milyon)
Sezon başlangıcı Sezon finali BK ABD
1 3 25 Temmuz 2010 8 Ağustos 2010 Yok Yok
2 3 1 Ocak 2012 15 Ocak 2012 10.23[3] 4.4[4]
3 3 1 Ocak 2014 12 Ocak 2014 11.82[5] 6.6[4]
Özel 1 Ocak 2016 11.64[6] 3.4[7]
4 3 1 Ocak 2017 15 Ocak 2017 Yok Yok

Bölüm listesiDüzenle

1. sezon (2010)Düzenle

Bölüm Bölüm adı Yönetmen Senarist BK gösterim tarihi ABD gösterim tarihi İzleyiciler
(milyon)[6]
11"A Study in Pink"Paul McGuiganSteven Moffat25 Temmuz 2010 (2010-07-25)24 Ekim 20108.70 (BK)

Polis, zehirli bir hap alarak intihar eden insanların seri ölümünü araştırmaktadır. Bunun gizemini bulmak için resmî olmayan danışman Sherlock Holmes'e danışırlar. Holmes, bunların intihar olmadığını bunu bir seri katili yönlendirdiğini düşünmektedir. Bu arada Holmes, Afganistan'da görev yapmış eski bir asker olan John Watson ile tanışır ve ikisi Baker Sokağındaki eve taşınır. John Watson, onu yavaş yavaş tanır ve polis memuru Sally Donovan'ın (Vinette Robinson) kendisini uyarmasına rağmen Sherlock'a güvenir. Sherlock'un kardeşi Mycroft (Mark Gatiss), ilk başta kimliğini ifşa etmeden, Watson ile konuşur ve ona Sherlock'a casusluk yapması için para teklif eder. Ama John bunu kabul etmez. Bir olay dizisinden sonra, ölümlerden sorumlu kişinin bir taksi sürücüsü (Phil Davis) olduğu anlaşılır. Kurbanlarına Rus ruleti oyununa benzer bir şekilde biri zararsız biri zehirli iki hap vermektedir ve onları silahla seçime zorlamaktadır. Sherlock, taksicinin oyununu oynarken John, karşıdaki binadan taksiciyi vurur. Taksici ölmeden önce sponsorunun "Moriarty" olduğunu söyler.


Bu bölüm, ilk Sherlock Holmes romanı Kızıl Dosya'dan uyarlanmıştır.[8]
22"The Blind Banker"Euros LynStephen Thompson1 Ağustos 2010 (2010-08-01)31 Ekim 20107.74 (BK)
33"The Great Game"Paul McGuiganMark Gatiss8 Ağustos 2010 (2010-08-08)7 Kasım 20108.66 (BK)

2. sezon (2012)Düzenle

Bölüm Bölüm adı Yönetmen Senarist BK gösterim tarihi ABD gösterim tarihi İzleyiciler
(milyon)
41"A Scandal in Belgravia"Paul McGuiganSteven Moffat1 Ocak 2012 (2012-01-01)6 Mayıs 201210.66 (BK)[6]
3.2 (ABD)[9]
52"The Hounds of Baskerville"Paul McGuiganMark Gatiss8 Ocak 2012 (2012-01-08)13 Mayıs 201210.27 (BK)[6]
63"The Reichenbach Fall"Toby HaynesStephen Thompson15 Ocak 2012 (2012-01-15)20 Mayıs 20129.78 (BK)[6]

3. sezon (2014)Düzenle

Bölüm Bölüm adı Yönetmen Senarist BK gösterim tarihi ABD gösterim tarihi İzleyiciler
(milyon)
"Many Happy Returns"Jeremy LoveringMark Gatiss ve Steven Moffat24 Aralık 2013 (2013-12-24)??
71"The Empty Hearse"Jeremy LoveringMark Gatiss1 Ocak 2014 (2014-01-01)19 Ocak 201412.72 (BK)[6]
4.0 (ABD)[9]
82"The Sign of Three"Colm McCarthyStephen Thompson, Steven Moffat ve Mark Gatiss5 Ocak 2014 (2014-01-05)26 Ocak 201411.38 (BK)[6]
2.9 (ABD)[10]
93"His Last Vow"Nick HurranSteven Moffat12 Ocak 2014 (2014-01-12)2 Şubat 201411.38 (BK)[6]
3.0 (ABD)[11]

Özel bölüm (2016)Düzenle

Bölüm adı Yönetmen Senarist İlk gösterim tarihi İzleyiciler
(milyon)
10"The Abominable Bride"Douglas MackinnonSteven Moffat ve Mark Gatiss1 Ocak 2016 (2016-01-01)11.64 (BK)[6]
3.4 (ABD)[7]

4. sezon (2017)Düzenle

Bölüm Bölüm adı Yönetmen Senarist İlk gösterim tarihi İzleyiciler
(milyon)
111"The Six Thatchers"Rachel TalalayMark Gatiss1 Ocak 2017 (2017-01-01)11.33 (BK)[6]
3.7 (ABD)[12]
122"The Lying Detective"Nick HurranSteven Moffat8 Ocak 2017 (2017-01-08)9.53 (BK)[6]
133"The Final Problem"Ben CaronSteven Moffat ve Mark Gatiss15 Ocak 2017 (2017-01-15)5.9 (BK)[6]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ http://www.radiotimes.com/news/2014-01-22/sherlock-is-most-watched-drama-series-for-over-a-decade
  2. ^ Sherlock in five languages - BBC Worldwide Showcase - YouTube
  3. ^ "Sherlock Returns". One8One. 2013. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2015. 
  4. ^ a b "Sundays on PBS Remain TV's Top Destination for Drama". PBS. 26 Mart 2014. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2016. 
  5. ^ "Sherlock Series 3 Ratings – Series Average". Radio Times. 22 Ocak 2014. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2015. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l "Weekly Top 30 Programmes". Barb.co.uk. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2010.  (No permanent link available. Search for relevant dates.)
  7. ^ a b Porter, Rick (5 Ocak 2017). "'Sherlock' returns slightly lower on PBS". TVByTheNumbers. 18 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2017. 
  8. ^ Oglethorpe, Tim (23 Temmuz 2010). "Sherlock's got sexy! With nicotine papers instead of a pipe and taxis replacing hansom cabs, the new TV Holmes is a very 21st century hero". Daily Mail. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2012. 
  9. ^ a b Kissell, Rick (20 Ocak 2014). "'Sherlock' Sees Rising Ratings in Return to PBS on Sunday". Variety. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2016. 
  10. ^ Hibberd, James (27 Ocak 2014). "'Downton Abbey' ratings still huge, yet 'Sherlock' drops". Entertainment Weekly. 26 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2016. 
  11. ^ Hibberd, James (3 Şubat 2014). "Weekend ratings: 'Downton,' 'Sherlock,' 'Black Sails'". Entertainment Weekly. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2017. 
  12. ^ Hibberd, James (5 Ocak 2017). "Sherlock ratings dip from last season". Entertainment Weekly. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2017. 

Dış bağlantılarDüzenle