Shauna Macdonald

Shauna Macdonald (d. 21 Şubat 1981), yakın dönem İskoç kadın tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

Shauna Macdonald
Doğum 21 Şubat 1981 (1981-02-21) (40 yaşında)
Malezya
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1999–günümüz

YaşamıDüzenle

Shauna Macdonald aslen Edinburgh İskoç bir ailenin çocuğu olarak 21 Şubat 1981'de Malezya'da doğdu. İskoçyada Glasgow'da bulunan İskoçya Kraliyet Akademisi Oyunculuk ve Müzik Okulu mezunudur.

Eşi de kendisi gibi oyuncu olan Cal MacAninch'tir[1] Kendisinin 3 kız kardeşi daha vardır.[2] Oyunculuk yanında bir dönem maraton koşmuş bir koşucudur.[3]

Televizyon kariyeriDüzenle

İngiltere yapımı televizyon dizisi Sam Buxton karakterini canlandırdığı Spooks ile ekranlarda yer almıştır.

Film kariyeriDüzenle

Korku filmi serisi Sarah karakterini canlandırdığı The Descent ve The Descent Part 2 'de rol almıştır.[4] The Decent filmindeki Sarah rolü ile 2007'de En iyi oyuncut dalında 33. Saturn Ödülleri'nde aday gösterilmiştir.

FilmografiDüzenle

FilmlerDüzenle

  • 1999: The Debt Collector – Catriona
  • 2000: Daybreak – Emily
  • 2001: Late Night Shopping – Gail
  • 2004: The Rocket Post – Catherine
  • 2004: Niceland – Sandra
  • 2005: The Descent – Sarah
  • 2006: Chicken Soup (Kısa film) – Jess
  • 2007: Jetsam – Rachael
  • 2007: The Farm – Cathy
  • 2008: The Mutant Chronicles – Adelaide
  • 2008: Silent Night, Deadly Night – Sister Margaret
  • 2009: The Descent Part 2 – Sarah
  • 2011: The Hike – Helen
  • 2013: Filth – Carole
  • 2015: Howl - Kate
  • 2016: The Correspondence - Victoria
  • 2017: Nails - Dana
  • 2018: Star Wars: Son Jedi - Komuta merkezinde Direnişçi pilot

TelevizyonDüzenle

  • 2000: Murder Rooms – Heather
  • 2002: Taggart (‘Hard Man’) – Helen McCabe
  • 2003-04: Spooks – Sam Buxton
  • 2003: State of Play – Sonia Baker
  • 2006: Sea of Souls – Rosie
  • 2007: Wedding Belles – Rhona
  • 2008: Bonekickers – Boudicca
  • 2013: Ripper Street - Martha Fanthorpe
  • 2015: Katie Morag - Mrs Cavendish
  • 2015-present: Danger Mouse - Professor Squawkencluck

RadyoDüzenle

Tarih Başlık Rolü Yönetmen Radyo
01987 1987 Soft Fall the Sounds of Eden Vari Gaynor Macfarlane BBC Radio 4 Friday Play
01985 1985 Rightfully Mine[5] Amy Lu Kemp BBC Radio 4 Afternoon Play

TiyatroDüzenle

  • Pal Joey – Waitress (Citizens Theatre, Glasgow)
  • Victory – Devonshire/Pyle (The Royal Lyceum, Edinburgh)
  • A View From A Bridge – Catherine (Birmingham Rep/West Yorkshire Playhouse)
  • Realism – Laura; Right-wing Politician (National Theatre of Scotland)[6]
  • Mary Queen of Scots Got Her Head Chopped Off – Mary, Queen of Scots/Marian (The Royal Lyceum, Edinburgh/Dundee Rep)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "A Lap With Cal MacAninch". 31 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  2. ^ "A quick chat with Wild at Heart's Cal Macaninch". What's on TV. 4 Şubat 2010. 18 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  3. ^ "A Lap With Shauna Macdonald". 31 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  4. ^ "Exclusive: Shauna MacDonald Talks The Descent Part 2". 2 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2016. 
  5. ^ "BBC – Afternoon Play – Rightfully Mine". 22 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2016. 
  6. ^ Neilson, Anthony (2007). The Wonderful World of Dissocia / Realism. Londra: Methuen Drama. ISBN 978 0 7136 8715 6. 

Dış bağlantılarDüzenle