Roza Rımbayeva

Roza Rımbayeva, Kazakça: (Роза Рымбаева) (d. 28 Ekim 1957, Doğu Kazakistan), Kazak halk müziği şarkıcısıdır. 1986 yılında Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti "Halkın sanatçısı" seçilmiştir. 11 Aralık 2019 tarihinde de Kazakistan cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından "Kazakistan'ın emek kahramanı" ilan edilmiştir.[1][2][3]

Roza Rımbayeva
Genel bilgiler
Doğum adı Roza Kuanyshevna Rymbayeva
Doğum 28 Ekim 1957 (1957-10-28) (65 yaşında)
Başladığı yer Doğu Kazakistan
Tarzlar Pop, Dans, Caz, Synthpop, Halk müziği, Romantik
Meslekler Şarkıcı, profesör, oyuncu, sunucu, model
Etkin yıllar 1975–günümüz
Müzik şirketi A-Studio

HayatıDüzenle

Rosa Rımbayeva, 28 Ekim 1957'de Doğu Kazakistan Eyaleti'nde doğdu. 1984’de Almatı tiyatro-sanat enstitüsünü bitirdi. Ayrıca çeşitli uluslararası pop şarkıcı yarışmalarının galibi olmuştur. (1977 Sopot, Altın Orpheus, 1979, İstanbul, Türkiye). 2 Nisan 2008'de 2008 Yaz Olimpiyatları'nın Almatı'da düzenlenen meşale rölesinin sahibi oldu.[4]

ÖdüllerDüzenle

  • 1975 – Cumhuriyetçi girişim yarışması birincilik ödülü.
  • 1976 – Lenin Komsomol ödülü.
  • 1977 – SSCB Ulusal TV Şarkı Yarışması "С песней по жизни" (Büyük Prens) yarışmasının büyük ödülü.
  • 1977 – "Altın Orpheus" Şarkı Yarışması Büyük Ödülü, Bulgaristan
  • 1977 – Sopot Uluslararası Şarkı Festivali'nde özel ödül, Polonya
  • 1979 – Halkın sanatçısı, Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
  • 1981 – Lenin Komsomol ödülü.
  • 1983 – Grand prix "Gala-83", Küba
  • 1986 – Halkın sanatçısı, Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
  • 1986 – "Üçlü mikrofonlu mikrofon" un büyük ödülü, Türkiye
  • 2000 – Parasat Ulusal Ödülü'nü kazandı..
  • 2000 – "Sahnenin Yıldızı" ve "Yılın kadını".
  • 2005 – Moskova'da kişisel bir yıldız kazandı.
  • 2019 – Kazakistan'ın emek kahramanı.[1][2]

DiskografiDüzenle

  • 1979 — EP «Roza Rymbayeva/Joe Dassin», SSCB
  • 1980 — EP «Sings Roza Rymbayeva», SSCB
  • 1983 — LP «Výlet do zlaté stepi», Çekoslovakya.[5]
  • 1985 — LP «Roza Rymbayeva ve Ensemble «Arai», SSCB
  • 2003 — CD «Ademi-au» (Тандаулы андер — Best songs), Kazakistan
  • 2005 — CD «Roza Rymbayeva» Albüm: Tüm Zamanların İsimleri (The names of all time), Rusya
  • 2006 — CD «Cенімен біргемін» Seninle beraber (Together with you), Kazakistan
  • 2007 — DVD+CD «Sahnede 30 yıl» (3 DVD + CD «Ертеніме сенемін» Yarına İnan (Believe in Tomorrow), Kazakistan)[6]
  • 2007 — CD «Roza Rymbayeva» Albüm: Altın Retro Koleksiyon (Retro Gold Collection), Rusya
  • 2007 — MP3 «Love has come» Albüm: Tüm Zamanların İsimleri (The names of all time), Rusya
  • 2009 — МР3 «Roza Rymbayeva» Albüm: Altın Retro Koleksiyon (Retro Gold Collection), Rusya
  • 2009 — CD «Eternal Spring», Kazakistan
  • 2010 — CD «Жерiм жанаттым» (Erken Intykbaev'in besteleri), Kazakistan
  • 2016 — DVD «Sahnede 40 yıl. Ертеңiме сенемiн», Kazakistan

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2009. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2014. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2014. 

Dış bağlantılarDüzenle