Rıza Naci

İranlı aktör

Rıza Naci 26.12.1942 İranlı Azeri oyuncu [1] ve İran sinemasının ikonik figürlerinden biridir.

Rıza Naci
Reza Naji.jpg
Doğum 26 Aralık 1942 (1942-12-26) (78 yaşında)
Tebriz, İran
Meslek Oyuncu

Rıza Naci gençken tiyatro kariyerine başladı. İran ordusunda askerlik görevini yaparken farklı rollerde oynamaya devam etti. İlk rolünü 1997 yılı yapımı Cennetin Çocukları'nda oynayarak oyunculuğunu kanıtladı. Bu filmde Ali'nin babası rolünü oynamak için yönetmen Majid Majidi, Azeri aksanıyla konuşan bir aktör arıyordu ve Rıza Naci bu rol için denenen 2.500 aktörün yer aldığı bir gruptan seçildi. O zamandan beri İran filmlerde çeşitli rollerde oynamıştır. Rıza Naci'nin en önemli performansları arasında, 2008 Asya Pasifik Sinema Ödülleri'nde Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ödülünü kazandığı "Serçelerin Şarkısı" adlı filmidir. Bu filmde ünlü film yönetmenide yine Majid Majidi'dir.

FilmografisiDüzenle

Yıl Başlık Rol Notlar
1997 Cennetin Çocukları Ali'nin babası
1998 Birth of a Butterfly
2001 Baran Memar
2002 Parandeh baz-e kouchak
2005 Söğüt Ağacı Murtaza
2007 Sargije
2008 The Song of Sparrows Karim Silver Bear, Berlin Film Festival[2]
2014 Harud
2014 Teacher

ÖdülleriDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ [1]
  2. ^ "Press TV - Iran's Naji gets Berlinale bear". 13 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2012. 
  3. ^ Iran’s Naji wins more top accolades of world cinema 23 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Tehran Times, November 13, 2008.

Dış bağlantılarDüzenle