Prodigy (müzisyen)

Rap sanatçısı
(Prodigy (rapçi) sayfasından yönlendirildi)

Albert Johnson (2 Kasım 1974 – 20 Haziran 2017), sahne adı ile Prodigy, Amerikalı rapçi. Havoc ile birlikte Mobb Deep grubunun iki üyesinden biridir.

Prodigy
Genel bilgiler
DoğumAlbert Johnson
2 Kasım 1974(1974-11-02)
Hempstead, New York, ABD
Ölüm20 Haziran 2017 (42 yaşında)
Las Vegas, Nevada, ABD
Başladığı yerQueensbridge, New York, ABD
TarzlarHip hop
MesleklerRapçi
Etkin yıllar1986–2017
Müzik şirketi
İlişkili hareketlerMobb Deep, Big Noyd, The Alchemist, Nas, Infamous Mobb
Resmî siteMySpace sayfası

Kariyeri değiştir

Prodigy, ilk solo albümü H.N.I.C.'yi Kasım 2000'de çıkardı. Prodüktörlüğünü Havoc, The Alchemist ve Rockwilder gibi isimlerin üstlendiği albüm, aynı yıl altın plak kazandı. Bu dönemde grup ile albümler çıkaran Progidy, 2008'de çıkan H.N.I.C. Pt. 2'ya bir ön mixtape olarak The Return of the Mac adlı albümü The Alchemist prodüktörlüğünde Koch Records'tan çıkardı. H.N.I.C. Pt. 2, ilk albümün satış başarısını sürdüremedi.

2005 ilkbaharında Mobb Deep, 50 Cent'in plak şirketi G-Unit Records ile anlaştı. 2006 yılı sonunda Havoc'un, müzikal yaratıcılık anlayışlarındaki farklılıklar nedeniyle 50 Cent ile sorunlar yaşadığı iddia edildi, ancak bu iddiaları her iki taraf da yalanladı. Buna rağmen 2009 sonunda 50 Cent, ikilinin şirketten çıkarıldığını açıkladı.

Prodigy, silah kaçakçılığı yapma suçundan üç yıl hapis yattı. 7 Mart 2011'de serbest kalan rapçi, Laura Checkoway ile beraber kaleme aldığı My Infamous Life: The Autobiography of Mobb Deep’s Prodigy adlı otobiyografisini 19 Nisan 2011'de Touchstone Books aracılığıyla piyasaya sürdü. Aynı dönemde The Ellsworth Bumpy Johnson EP adında bir de EP yayınladı. Temmuz 2012'de H.N.I.C. Pt. 3 adındaki albümü yayınladı. 2013'te tamamının prodüktörlüğünü The Alchemist'in üstlendiği Albert Einstein adlı albümü raflarda yerini aldı.

Prodigy, 20 Haziran 2017'de Las Vegas, Nevada'da hayatını kaybetti. Sanatçı, doğuştan orak hücreli anemi hastasıydı.[1]

Diskografi değiştir

Albümleri
  • 1999: H.N.I.C.
  • 2007: Return of the Mac (The Alchemist ile)
  • 2008: H.N.I.C. Pt. 2
  • 2008: Product of the 80's
  • 2012: H.N.I.C. Pt. 3
  • 2012: The Bumpy Johnson Album
  • 2013: Albert Einstein (The Alchemist ile)
  • 2014: Young Rollin Stonerz (Boogz Boogetz ile)
  • 2017: Hegelian Dialectic (The Book of Revelation)
EP
  • 2011: The Ellsworth Bumpy Johnson EP
  • 2016: Untitled
Single'ları
  • "Keep It Thoro" (2000)
  • "Rock Dat Shit" (2000)
  • "Y.B.E." (2000)
  • "Trials Of Love" (2001)
  • "Mac 10 Handle" (2006)
  • "New York Shit" (2006)
  • "Stuck On You" (2007)
  • "A,B,C" (2007)
  • "The Life" (2008)
  • "New Yitty" (2008)
  • "Stop Stressin" (2008)
  • "Shed Thy Blood" (2008)
  • "Great Spitters" (2012)
  • "Gangsta Love" (2012)
  • "Pretty Thug" (2012)
  • "Get Money" (2012)
  • "Mic - Rocosm" (2016)

Filmografi değiştir

  • Full Clip (2004)
  • Murda Muzik (2004)
  • Blackout (2007)

Kaynakça değiştir

  1. ^ Weinstein, Max (20 Haziran 2017). "Prodigy Dies at 42". XXL. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar değiştir