Ana menüyü aç

Portekiz başbakanları listesi

Portekiz Başbakanlık bayrağı.

Portekiz başbakanları listesi, Portekiz'in anayasal monarşiye geçtiği 1834'ten beri görev yapmış başbakanların listesi.

İçindekiler

Anayasal MonarşiDüzenle

İsim Resim Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi Parti
1 Pedro de Sousa Holstein   24 Eylül 1834 4 Mayıs 1835 Çartist/"Chamorro"
2 Vitório Maria de Sousa Coutinho   4 Mayıs 1835 27 Mayıs 1835 "Chamorro"
3 João Carlos de Saldanha Oliveira e Daun   27 Mayıs 1835 18 Kasım 1835 Bağımsız
4 José Jorge Loureiro   18 Kasım 1835 20 Nisan 1836 Bağımsız
5 António José Severim de Noronha   20 Nisan 1836 10 Eylül 1836 "Chamorro"
6 José da Gama Carneiro e Sousa   10 Eylül 1836 4 Kasım 1836 Eylülcü
José Bernardino de Portugal e Castro   4 Kasım 1836 5 Kasım 1836 Bağımsız
7 Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo   5 Kasım 1836 1 Haziran 1837 Eylülcü
8 António Dias de Oliveira   1 Haziran 1837 2 Ağustos 1837 Eylülcü
9 Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo   2 Ağustos 1837 18 Nisan 1839 Eylülcü
10 Rodrigo Pinto Pizarro de Almeida Carvalhais   18 Nisan 1839 26 Kasım 1839 Eylülcü
11 José Travassos Valdez   26 Kasım 1839 9 Haziran 1841 Eylülcü
12 Joaquim António de Aguiar   9 Haziran 1841 7 Şubat 1842 Eylülcü
13 Pedro de Sousa Holstein   7 Şubat 1842 9 Şubat 1842 Bağımsız
14 António Bernardo da Costa Cabral   9 Şubat 1842 20 Mayıs 1846 Cartismo
15 Pedro de Sousa Holstein   20 Mayıs 1846 6 Ekim 1846 Cartismo
16 João Oliveira e Daun   6 Ekim 1846 18 Haziran 1849 Cartismo
17 António Bernardo da Costa Cabral   18 Haziran 1849 26 Nisan 1851 Cartismo
18 António José Severim de Noronha   26 Nisan 1851 1 Mayıs 1851 Cartista
19 João Oliveira e Daun, Duque de Saldanha   1 Mayıs 1851 6 Haziran 1856 Cartista
20 Nuno José Severo de Mendonça Rolim de Moura Barreto   6 Haziran 1856 16 Mart 1859 Tarihi Parti
21 António José Severim de Noronha   16 Mart 1859 1 Mayıs 1860 Cartista
22 Joaquim António de Aguiar   1 Mayıs 1860 4 Temmuz 1860 Cartista
23 Nuno José Severo de Mendonça Rolim de Moura Barreto   4 Temmuz 1860 17 Nisan 1865 Tarihi Parti
24 Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo   17 Nisan 1865 4 Eylül 1865 Reformist Parti
25 Joaquim António de Aguiar   4 Eylül 1865 4 Ocak 1868 Cartista
26 António José de Ávila   4 Ocak 1868 22 Temmuz 1868 Bağımsız
27 Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo   22 Temmuz 1868 11 Ağustos 1869 Reformist Parti
28 Nuno José Severo de Mendonça Rolim de Moura Barreto   11 Ağustos 1869 19 Mayıs 1870 Tarihi Parti
29 João Oliveira e Daun   19 Mayıs 1870 29 Ağustos 1870 Cartista
30 Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo   29 Ağustos 1870 29 Ekim 1870 Reformist Parti
31 António José de Ávila   29 Ekim 1870 13 Eylül 1871 Reformist Parti
32 Fontes Pereira de Melo   13 Eylül 1871 6 Mart 1877 Cartista
33 António José de Ávila   6 Mart 1877 26 Ocak 1878 Reformist Parti
34 Fontes Pereira de Melo   26 Ocak 1878 29 Mayıs 1879 Cartista
35 Anselmo José Braamcamp   29 Mayıs 1879 23 Mart 1881 İlerlemeci Parti
36 António Rodrigues Sampaio   23 Mart 1881 14 Kasım 1881 Cartista
37 Fontes Pereira de Melo   14 Kasım 1881 16 Şubat 1886 Cartista
38 José Luciano de Castro   16 Şubat 1886 14 Ocak 1890 İlerlemeci Parti
39 António de Serpa Pimentel   14 Ocak 1890 11 Ekim 1890 Cartista
40 João Crisóstomo de Abreu e Sousa   11 Ekim 1890 18 Ocak 1892 Bağımsız
41 José Dias Ferreira   18 Ocak 1892 22 Şubat 1893 Bağımsız
42 Ernesto Rodolfo Hintze Ribeiro   22 Şubat 1893 5 Şubat 1897 Cartista
43 José Luciano de Castro   5 Şubat 1897 26 Temmuz 1900 İlerlemeci Parti
44 Ernesto Rodolfo Hintze Ribeiro   26 Temmuz 1900 20 Ekim 1904 Cartista
45 José Luciano de Castro   20 Ekim 1904 19 Mart 1906 İlerlemeci Parti
46 Ernesto Rodolfo Hintze Ribeiro   19 Mart 1906 19 Mayıs 1906 Cartista
47 João Franco   19 Mayıs 1906 4 Şubat 1908 Cartista
48 Francisco Joaquim Ferreira do Amaral   4 Şubat 1908 26 Aralık 1908 Bağımsız
49 Artur Alberto de Campos Henriques   26 Aralık 1908 11 Nisan 1909 Bağımsız
50 Sebastião Custódio de Sousa Teles   11 Nisan 1909 14 Mayıs 1909 Bağımsız
51 Venceslau de Sousa Pereira de Lima   14 Mayıs 1909 22 Aralık 1909 Bağımsız
52 Francisco António da Veiga Beirão   22 Aralık 1909 26 Haziran 1910 Cartista
53 António Teixeira de Sousa   26 Haziran 1910 5 Ekim 1910 Cartista

Birinci Cumhuriyet (1910-1926)Düzenle

İsim Resim Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi Parti
Birinci Cumhuriyet (1910-1926)
54 Teófilo Braga   5 Ekim 1910 24 Ağustos 1911 Cumhuriyetçi
55 João Pinheiro Chagas   4 Eylül 1911 13 Kasım 1911 Cumhuriyetçi
56 Augusto César de Almeida de Vasconcelos Correia   13 Kasım 1911 16 Haziran 1912 Cumhuriyetçi
57 Duarte Leite Pereira da Silva   16 Haziran 1912 9 Ocak 1913 Cumhuriyetçi
58 Afonso Costa   9 Ocak 1913 9 Şubat 1914 Demokratik
59 Bernardino Machado   9 Şubat 1914 12 Aralık 1914 Demokratik
60 Victor Hugo de Azevedo Coutinho   12 Aralık 1914 28 Ocak 1915 Demokratik
61 José Joaquim Pereira Pimenta de Castro   28 Ocak 1915 14 Mayıs 1915 Bağımsız
(Askeri)
Anayasal Cunta (Junta Constitucional)
José Maria Mendes Norton de Matos
António Maria da Silva
José de Freitas Ribeiro
Alfredo Ernesto de Sá Cardoso
Álvaro Xavier de Castro
  14 Mayıs 1915 15 Mayıs 1915 Bağımsız
(Askeri)
João Pinheiro Chagas
(Göreve başlamadı)
  15 Mayıs 1915 17 Mayıs 1915 Bağımsız
62 José Ribeiro de Castro   17 Mayıs 1915 29 Kasım 1915 Demokratik
63 Afonso Costa   29 Kasım 1915 16 Mart 1916 Demokratik
64 António José de Almeida   16 Mart 1916 25 Nisan 1917 Kutsal Birlik
(Evrimci Cumhuriyetçi Parti ve Demokratik Parti)
65 Afonso Costa   25 Nisan 1917 7 Ekim 1917 Demokratik
Norton de Matos
(vekaleten)
  7 Ekim 1917 25 Ekim 1917 Demokratik
Afonso Costa   25 Ekim 1917 17 Kasım 1917 Demokratik
Norton de Matos
(vekaleten)
  17 Kasım 1917 8 Aralık 1917 Demokratik
66 Sidónio Pais   8 Aralık 1917 14 Aralık 1918 Ulusal Cumhuriyetçi Parti
67 João do Canto e Castro   14 Aralık 1918 23 Aralık 1918 Ulusal Cumhuriyetçi Parti
68 João Tamagnini de Sousa Barbosa 23 Aralık 1918 27 Ocak 1919 Ulusal Cumhuriyetçi Parti
69 José de Mascarenhas Relvas   27 Ocak 1919 30 Mart 1919 Bağımsız
70 Domingos Leite Pereira   30 Mart 1919 30 Haziran 1919 Bağımsız
71 Alfredo de Sá Cardoso   30 Haziran 1919 15 Ocak 1920 Demokratik
Francisco José Fernandes Costa
(Göreve başlamadı)
  15 Ocak 1920 15 Ocak 1920 Liberal Cumhuriyetçi
Alfredo de Sá Cardoso   15 Ocak 1920 21 Ocak 1920 Demokratik
72 Domingos Leite Pereira   21 Ocak 1920 8 Mart 1920 Bağımsız
73 António Maria Baptista   8 Mart 1920 6 Haziran 1920 Demokratik
74 José Ramos Preto   6 Haziran 1920 26 Haziran 1920 Demokratik
75 António Maria da Silva   26 Haziran 1920 19 Temmuz 1920 Demokratik
76 António Joaquim Granjo   19 Temmuz 1920 20 Kasım 1920 Liberal Cumhuriyetçi
77 Álvaro de Castro   20 Kasım 1920 30 Kasım 1920 Ulusal Yeniden Yapılanma Cumhuriyetçi Parti
78 Liberato Damião Ribeiro Pinto   30 Kasım 1920 2 Mart 1921 Demokratik
79 Bernardino Machado   2 Mart 1921 23 Mayıs 1921 Demokratik
80 Tomé José de Barros Queirós   23 Mayıs 1921 30 Ağustos 1921 Liberal Cumhuriyetçi
81 António Joaquim Granjo   30 Ağustos 1921 19 Ekim 1921 Liberal Cumhuriyetçi
82 Manuel Maria Coelho   19 Ekim 1921 5 Kasım 1921 Bağımsız
83 Carlos Henriques da Silva Maia Pinto   5 Kasım 1921 16 Aralık 1921 Bağımsız
84 Francisco Pinto da Cunha Leal   16 Aralık 1921 7 Şubat 1922 Bağımsız
85 António Maria da Silva   7 Şubat 1922 15 Kasım 1923 Demokratik
86 António Ginestal Machado   15 Kasım 1923 18 Aralık 1923 Ulusalcı Cumhuriyetçi
87 Álvaro de Castro   18 Aralık 1923 7 Temmuz 1924 Ulusalcı Cumhuriyetçi
88 Alfredo Rodrigues Gaspar   7 Temmuz 1924 22 Kasım 1924 Demokratik
89 José Domingues dos Santos   22 Kasım 1924 15 Şubat 1925 Demokratik Solcu Cumhuriyetçi
90 Vitorino Máximo de Carvalho Guimarães   15 Şubat 1925 1 Temmuz 1925 Demokratik
91 António Maria da Silva   1 Temmuz 1925 1 Ağustos 1925 Demokratik
92 Domingos Leite Pereira   1 Ağustos 1925 18 Aralık 1925 Demokratik
93 António Maria da Silva   18 Aralık 1925 30 Mayıs 1926 Demokratik

İkinci Cumhuriyet (1926-1974)Düzenle

İsim Resim Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi Parti
Ditadura Nacional – Ulusal Diktatörlük (1926-1933)
94 José Mendes Cabeçadas   30 Mayıs 1926 19 Haziran 1926 Yok
95 Manuel de Oliveira Gomes da Costa   19 Haziran 1926 9 Temmuz 1926 Yok
96 António Óscar de Fragoso Carmona   9 Temmuz 1926 18 Nisan 1928 Yok
97 José Vicente de Freitas   18 Nisan 1928 8 Temmuz 1929 Yok
98 Artur Ivens Ferraz 8 Temmuz 1929 21 Ocak 1930 Yok
99 Domingos da Costa Oliveira   21 Ocak 1930 5 Temmuz 1932 Ulusal Birlik
Estado Novo – Yeni Devlet (1933-1974)
100 António de Oliveira Salazar   5 Temmuz 1932 25 Eylül 1968 Ulusal Birlik
101 Marcelo Caetano   25 Eylül 1968 25 Nisan 1974 Ulusal Birlik (1970'ten sonra Ulusal Halk Eylemi)

Üçüncü Cumhuriyet (1974-günümüz)Düzenle

İsim Resim Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi Parti
Karanfil Devrimi sonrası geçici hükümetler (1974-1976)
Ulusal Kurtuluş Cuntası   25 Nisan 1974 16 Mayıs 1974 Yok
102 Adelino da Palma Carlos   16 Mayıs 1974 18 Temmuz 1974 Bağımsız
103 Vasco Gonçalves   18 Temmuz 1974 19 Eylül 1975 Bağımsız
104 José Baptista Pinheiro de Azevedo   19 Eylül 1975 23 Haziran 1976 Bağımsız
Vasco de Almeida e Costa   23 Haziran 1976 23 Temmuz 1976 Bağımsız
Anayasal hükümetler (1976-günümüz)
105 Mário Soares   23 Temmuz 1976 28 Ağustos 1978 Sosyalist Parti
106 Alfredo Nobre da Costa   28 Ağustos 1978 22 Kasım 1978 Bağımsız
107 Carlos Mota Pinto   22 Kasım 1978 1 Ağustos 1979 Bağımsız
108 Maria de Lourdes Pintasilgo   1 Ağustos 1979 3 Ocak 1980 Bağımsız
109 Francisco Sá Carneiro   3 Ocak 1980 4 Aralık 1980 Sosyal Demokrat Parti
(Demokratik İttifak ile birlikte)
110 Diogo Freitas do Amaral   4 Aralık 1980 9 Ocak 1981 Halk Partisi
(Demokratik İttifak ile birlikte)
111 Francisco Pinto Balsemão   9 Ocak 1981 9 Haziran 1983 Sosyal Demokrat Parti
(Demokratik İttifak ile birlikte)
112 Mário Soares   9 Haziran 1983 6 Kasım 1985 Sosyalist Parti
(Sosyal Demokrat Parti ile birlikte)
113 Aníbal Cavaco Silva   6 Kasım 1985 28 Ekim 1995 Sosyal Demokrat Parti
114 António Guterres   28 Ekim 1995 6 Nisan 2002 Sosyalist Parti
115 Durão Barroso   6 Nisan 2002 17 Temmuz 2004 Sosyal Demokrat Parti
(Halk Partisi ile birlikte)
116 Pedro Santana Lopes   17 Temmuz 2004 12 Mart 2005 Sosyal Demokrat Parti
(Halk Partisi ile birlikte)
117 José Sócrates   12 Mart 2005 21 Haziran 2011 Sosyalist Parti
118 Pedro Passos Coelho   21 Haziran 2011 26 Kasım 2015 Sosyal Demokrat Parti
(Halk Partisi ile birlikte)
119 António Costa   26 Kasım 2015 Görevde Sosyalist Parti

KaynakçaDüzenle