Peter Hook

Peter Hook (doğum adıyla Peter Woodhead; d. 13 Şubat 1956), İngiliz müzisyen, şarkıcı, şarkı yazarı ve yapımcı. Joy Division ve New Order'ın bas gitaristi olarak tanınan Hook, melodik bas gitar tarzı ile ün kazanmıştır. AllMusic eleştirmeni Michael Sutton tarafından post punk tarzının eşsiz bas gitaristlerinden biri olarak tanımlanmaktadır.[1]

Peter Hook
Hook, 2018
Genel bilgiler
Doğum adı Peter Woodhead
Doğum 13 Şubat 1956 (1956-02-13) (65 yaşında)
Broughton, Salford, İngiltere
Tarzlar Post punk, new wave, alternatif dans, synth-pop, elektronik
Meslekler Müzisyen, şarkıcı, şarkı yazarı, yapımcı
Çalgılar Bas gitar, vokaller, klavye
Etkin yıllar 1976–günümüz
Müzik şirketi Factory, London, Warner Bros., Polydor, Haçienda, 24 Hour Service Station
İlişkili hareketler Joy Division, New Order, Ad Infinitum, Monaco, Revenge, Freebass, Peter Hook and the Light, Man Ray
Resmî site peterhookandthelight.live
Çocukları 3

Joy Division'ın kurucu üyelerinden olan Hook, grubun Unknown Pleasures (1979) ve Closer (1980) albümlerinde çalmıştır. 1980'de grubun vokalisti Ian Curtis'in intiharından sonra diğer Joy Division üyeleri ile New Order'ı kurmuştur.[1] Rock ile dans ve elektronik müziği harmanlayan New Order, "Blue Monday" (1983) ve "The Perfect Kiss" (1985) gibi teklilerle büyük başarı yakalamıştır.[2] Hook, New Order dışında Monaco, Revenge ve Freebass gibi gruplarda da çalmıştır.[1]

2007'de New Order'dan ayrılan Hook, 2010 yılında Peter Hook and the Light isimli grubu kurmuştur; vokalistliğini ve bas gitaristliğini yaptığı bu grupla Joy Division ve New Order parçalarını canlı olarak yorumlamaktadır.[2]

1994'te komedyen Caroline Aherne ile evlenen Hook, Aherne'den 1997 yılında ayrılmıştır[3] ve daha sonra Rebecca Jones ile evlenmiştir.[4] Iris Bates ile ilk evliliğinden olan oğlu Jack Bates Peter Hook and the Light ve The Smashing Pumpkins için bas gitar çalmaktadır.[5]

DiskografiDüzenle

Joy Division ile
  • Unknown Pleasures (1979)
  • Closer (1980)
New Order ile
  • Movement (1981)
  • Power, Corruption & Lies (1983)
  • Low-Life (1985)
  • Brotherhood (1986)
  • Technique (1989)
  • Republic (1993)
  • Get Ready (2001)
  • Waiting for the Sirens' Call (2005)
  • Lost Sirens (2013)
Monaco ile
  • Music for Pleasure (1997)
  • Monaco (2000)
Revenge ile
  • One True Passion (1990)
  • No Pain No Gain (2005)
Freebass ile
  • It's a Beautiful Life (2010)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c Sutton, Michael. "Peter Hook biography". AllMusic (İngilizce). 26 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
  2. ^ a b Ankeny, Jason. "New Order biography". AllMusic (İngilizce). 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
  3. ^ "'She's Going to Stab Me': Peter Hook Reveals Details of Turbulent Marriage to Caroline Aherne". The Telegraph (İngilizce). 2 Ekim 2016. Erişim tarihi: 16 Kasım 2017. 
  4. ^ "Peter Hook on Joy Division and New Order: "Ian Curtis Was Too Unique a Person to Copy"". laweekly.com (İngilizce). 13 Eylül 2011. 10 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2014. 
  5. ^ Trendell, Andrew (16 Ekim 2018). "Peter Hook on his son Jack Bates being bassist for The Smashing Pumpkins". NME (İngilizce). 16 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle