Ana menüyü aç

Peru devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Devlet başkanlarıDüzenle

Aşağıdaki tablo Peru'da görev yapmış devlet başkanlarını göstermektedir.

Resim Başkan
(Doğum - ölüm tarihi)
Başkan oluşu Seçim şekli Unvan
  José de San Martín
(1778–1850)
Haziran 28, 1821 – Eylül 20, 1822 Dolaylı seçimler Peru'nun koruyucusu
  Francisco Xavier de Luna Pizarro Eylül 20, 1822 – Eylül 22, 1822 Dolaylı seçimler Geçici bekçi
  José La Mar
(1778–1830)
Eylül 22, 1822 – Şubat 27, 1823 Kongre tarafından seçildi Parlamenter cunta'nın başkanı
  José Bernardo de Tagle, Marquis of Torre-Tagle
(1779–1825)
Şubat 27, 1823 – Şubat 28, 1823 Dolaylı seçimler Geçici bekçi
José de la Riva Agüero
(1783–1858)
Şubat 28, 1823 – Haziran 23, 1823 Kongre tarafından seçildi
  Antonio José de Sucre
(1795–1830)
Haziran 23, 1823 – Temmuz 17, 1823 Kongre tarafından seçildi
  José Bernardo de Tagle, Marquis of Torre-Tagle
(1779–1825)
Temmuz 17, 1823 – Şubat 17, 1824 Elected by Congress Supreme Delegate
  Simón Bolívar
(1783–1830)
Şubat 17, 1824 – Ocak 28, 1827 Kongre tarafından seçildi
  Andrés de Santa Cruz
(1792–1865)
Ocak 28, 1827 – Haziran 9, 1827 Kongre tarafından seçildi President of the Government Council
  Manuel Salazar y Baquíjano
(1777–1850)
Haziran 9, 1827 – Ağustos 22, 1827 Kongre tarafından seçildi Interim caretaker
  José La Mar
(1778–1830)
Ağustos 22, 1827 – Haziran 7, 1829 Direkt seçim
  Antonio Gutiérrez de la Fuente
(1796–1878)
Haziran 7, 1829 – Eylül 1, 1829 Coup d'état
  Agustín Gamarra
(1785–1841)
Eylül 1, 1829 – Aralık 20, 1833 Kongre tarafından seçildi
  Francisco Xavier de Luna Pizarro
(1780–1855)
Aralık 20, 1833 – Aralık 21, 1833 Kongre tarafından seçildi Interim caretaker
  Luis José de Orbegoso y Moncada
(1795–1847)
Aralık 21, 1833 – Ağustos 11, 1836 Kongre tarafından seçildi
  Pedro Pablo Bermúdez
(1793–1852)
[1]
Ocak 4, 1833 – Nisan 24, 1834 Coup d'état Provisional Supreme Ruler
  Felipe Santiago Salaverry
(1805–1836)
[2]
Şubat 23, 1835 – Şubat 7, 1836 Coup d'état Supreme Legislator
  Andrés de Santa Cruz
(1792–1865)
[3]
Ağustos 11, 1836 – Ağustos 25, 1838 Supreme Protector of the Confederation
  Agustín Gamarra
(1785–1841)
Ağustos 25, 1838 – Kasım 18, 1841 Kongre tarafından seçildi
  Manuel Menéndez
(1793–1847)
Kasım 18, 1841 – Ağustos 16, 1842 Interim caretaker President of the Government Council
  Juan Crisóstomo Torrico
(1808–1875)
Ağustos 16, 1842 – Eylül 17, 1842 Coup d'état
  Juan Francisco de Vidal
(1800–1863)
[4]
Eylül 17, 1842 – Mart 15, 1843 Coup d'état
  Justo Figuerola
(1771–1854)
Mart 15, 1843 – Mart 20, 1843 Coup d'état
  Manuel Ignacio de Vivanco
(1806–1873)
Mart 20, 1843 – Haziran 17, 1844 Self-proclaimed President
  Domingo Nieto
(1803–1844)
Mart 20, 1843 – Şubat 17, 1844 Elected by the Government Junta President of the Government Junta - Grand Marshal of Peru
  Ramón Castilla
(1797–1867)
Şubat 17, 1844 – Ağustos 10, 1844 Elected in place of Domingo Nieto
  Domingo Elías
(1797–1867)
Haziran 17, 1844 – Ağustos 10, 1844 Self-proclaimed President
  Manuel Menéndez
(1793–1847)
Ağustos 10, 1844 – Ağustos 11, 1844 Interim caretaker President of the Government Council
  Justo Figuerola
(1771–1854)
Ağustos 11, 1844 – Eylül 7, 1844 Coup d'état
  Manuel Menéndez
(1793–1847)
Ekim 7, 1844 – Nisan 20, 1845 Interim caretaker President of the Government Council
  Ramón Castilla
(1797–1867)
Nisan 20, 1845 – Nisan 20, 1851 Direkt seçim
  José Rufino Echenique
(1808–1887)
Nisan 20, 1851 – Ocak 5, 1855 Direkt seçim
  Ramón Castilla
(1797–1867)
Ocak 5, 1855 – Ekim 24, 1862 Coup d'état
Direkt seçim
  Miguel de San Román
(1802–1863)
Ekim 24, 1862 – Nisan 3, 1863 Direkt seçim
  Ramón Castilla
(1797–1867)
Nisan 3, 1863 – Nisan 9, 1863 Revolution
Selfproclaimed President
  Pedro Diez Canseco
(1815–1893)
Nisan 3, 1863 – Ağustos 5, 1863 Interim caretaker Second Vicepresident
  Juan Antonio Pezet
(1809–1879)
Ağustos 5, 1863 – Nisan 25, 1865 First Vicepresident
  Mariano Ignacio Prado
(1826–1901)
Nisan 25, 1865 – Haziran 24, 1865 Coup d'état
  Juan Antonio Pezet
(1809–1879)
Haziran 24, 1865 – Kasım 8, 1865
  Pedro Diez Canseco
(1815–1893)
Kasım 8, 1865 – Kasım 28, 1865 Interim caretaker
  Mariano Ignacio Prado
(1826–1901)
Kasım 28, 1865 – Ocak 8, 1868 Direkt seçim
  Pedro Diez Canseco
(1815–1893)
Ocak 8, 1868 – Ağustos 2, 1868 Interim caretaker
  José Balta
(1814–1872)
Ağustos 2, 1868 – Temmuz 22, 1872 Direkt seçim
  Tomás Gutiérrez
(d. 1872)
Temmuz 22, 1872 – Temmuz 26, 1872 Coup d'état Supreme Leader of the Nation
  Francisco Diez Canseco
(1821–1884)
Temmuz 26, 1872 – Temmuz 27, 1872 Interim caretaker
  Mariano Herencia Zevallos
(1820–1873)
Temmuz 27, 1872 – Ağustos 2, 1872 Interim caretaker
  Manuel Pardo
(1834–1878)
Ağustos 2, 1872 – Ağustos 2, 1876 Direkt seçim
  Mariano Ignacio Prado
(1826–1913)
Ağustos 2, 1876 – Aralık 23, 1879 Direkt seçim
Nicolás de Piérola
(1839–1913)
Aralık 23, 1879 – Kasım 28, 1881 Coup d'état Commander in Chief of the State
  Francisco García Calderón
(1834–1905)
Mart 12, 1881 – Eylül 28, 1881 Kongre tarafından seçildi
Chilean Occupation
(Lima)
Provisional President of the Republic
  Lizardo Montero Flores
(1832–1905)
Eylül 28, 1881 – Kasım 6, 1881 Kongre tarafından seçildi
Chilean Occupation
(Arequipa)
Provisional President of the Republic
  Andrés Avelino Cáceres
(1836–1923)
Kasım 6, 1881 – Aralık 25, 1882 Self-proclaimed
Chilean Occupation
(Central Peru)
President of the Republic
  Miguel Iglesias
(1830–1909)
Kasım 6, 1881 – Aralık 25, 1882 Kongre tarafından seçildi
Chilean Occupation
(Cajamarca)
Regenerator President of the Republic
  Antonio Arenas
(1808–1891)
Aralık 3, 1885 – Haziran 5, 1886 Interim caretaker President of the Government Junta
  Andrés Avelino Cáceres
(1836–1923)
Haziran 5, 1886 – Ağustos 10, 1890 Direkt seçim Constitutional President
  Remigio Morales Bermúdez
(1836–1894)
Ağustos 10, 1890 – Nisan 1, 1894 Direkt seçim Constitutional President
  Justiniano Borgoño
(1836–1921)
Nisan 1, 1894 – Ağustos 10, 1894 Interim caretaker President of the Government Junta
  Andrés Avelino Cáceres
(1836–1923)
Ağustos 10, 1894 – Mart 20, 1895 Direkt seçim Constitutional President
  Manuel Candamo
(1841–1904)
Mart 20, 1895 – Eylül 8, 1895 Interim caretaker President of the Government Junta
Nicolás de Piérola
(1839–1913)
Eylül 8, 1895 – Eylül 8, 1899 Direkt seçim Constitutional President
Eduardo López de Romaña
(1847–1912)
Eylül 8, 1899 – Eylül 8, 1903 Direkt seçim Constitutional President
  Manuel Candamo
(1841–1904)
Eylül 8, 1903 – Mayıs 7, 1904 Direkt seçim Constitutional President
  Serapio Calderón
(1843–1922)
Mayıs 7, 1904 – Eylül 24, 1904 Interim caretaker President of the Government Junta
  José Pardo y Barreda
(1864–1947)
Eylül 24, 1904 – Eylül 24, 1908 Direkt seçim Constitutional President
  Augusto B. Leguía y Salcedo
(1863–1932)
Eylül 24, 1908 – Eylül 24, 1912 Direkt seçim Constitutional President
  Guillermo Billinghurst
(1851–1915)
Eylül 24, 1912 – Şubat 4, 1914 Direkt seçim Constitutional President
  Óscar Benavides
(1876–1945)
Şubat 4, 1914 – Ağustos 18, 1915 Coup d'état
  José Pardo y Barreda
(1864–1947)
Ağustos 18, 1915 – Temmuz 4, 1919 Direkt seçim Constitutional President
  Augusto B. Leguía y Salcedo
(1863–1932)
Temmuz 4, 1919 – Ağustos 25, 1930 Direkt seçim
Coup d'état
Constitutional President
  Manuel María Ponce Brousset
(1874–1966)
Ağustos 25, 1930 – Ağustos 27, 1930 Interim caretaker
  Luis Miguel Sánchez Cerro
(1889–1933)
Ağustos 27, 1930 – Mart 1, 1931 Coup d'état President of the Provisional Government Junta
  Ricardo Leoncio Elías Arias
(1874–1951)
Mart 1, 1931 – Mart 5, 1931 Coup d'état President of the Provisional Government Junta
  Gustavo Jiménez
(1886–1933)
Mart 5, 1931 – Mart 11, 1931 Coup d'état President of the Provisional Government Junta
  David Samanez Ocampo
(1866–1947)
Mart 11, 1931 – Aralık 8, 1931 Interim caretaker President of the Southern Junta
  Luis Miguel Sánchez Cerro
(1889–1933)
Aralık 8, 1931 – Nisan 30, 1933 Direkt seçim Constitutional President
  Óscar Benavides
(1876–1945)
Nisan 30, 1933 – Aralık 8, 1939 Kongre tarafından seçildi Constitutional President
  Manuel Prado y Ugarteche
(1889–1967)
Aralık 8, 1939 – Temmuz 28, 1945 Direkt seçim Constitutional President
  José Bustamante y Rivero
(1894–1989)
Temmuz 28, 1945 – Ekim 29, 1948 Direkt seçim Constitutional President
Manuel A. Odría
(1896–1974)
Ekim 29, 1948 – Haziran 1, 1950 Coup d'état
  Zenón Noriega Agüero
(1900–1957)
Haziran 1, 1950 – Temmuz 28, 1950 Interim caretaker
Manuel A. Odría
(1896–1974)
Temmuz 28, 1950 – Temmuz 28, 1956 Direkt seçim Constitutional President
  Manuel Prado y Ugarteche
(1889–1967)
Temmuz 28, 1956 – Temmuz 18, 1962 Direkt seçim Constitutional President
  Ricardo Pérez Godoy
(1905–1982)
Temmuz 18, 1962 – Mart 3, 1963 Coup d'état 1st President of the Military Junta
  Nicolás Lindley López
(1908–1995)
Mart 3, 1963 – Temmuz 28, 1963 Coup d'état 2nd President of the Military Junta
  Fernando Belaúnde Terry
(1912–2002)
Temmuz 28, 1963 – Ekim 3, 1968 Direkt seçim Constitutional President
  Juan Velasco Alvarado
(1910–1977)
Ekim 3, 1968 – Ağustos 30, 1975 Coup d'état 1st President of the Revolutionary Government of the Armed Forces
Francisco Morales Bermúdez
(1921–)
Ağustos 30, 1975 – Temmuz 28, 1980 Coup d'état 2nd President of the Revolutionary Government of the Armed Forces
  Fernando Belaúnde Terry
(1912–2002)
Temmuz 28, 1980 – Temmuz 28, 1985 Direkt seçim Constitutional President
  Alan García Pérez
(1949–)
Temmuz 28, 1985 – Temmuz 28, 1990 Direkt seçim Constitutional President
  Alberto Fujimori
(1938–)
Temmuz 28, 1990 – Nisan 5, 1992 Direkt seçim Constitutional President
  Alberto Fujimori
(1938–)
Nisan 5, 1992 – Temmuz 28, 1995 Self-Coup d'État De facto President
  Alberto Fujimori
(1938–)
Temmuz 28, 1995 – Temmuz 28, 2000 Direkt seçim Constitutional President
  Alberto Fujimori
(1938–)
July 28, 2000 – Kasım 22, 2000[5] Direkt seçim Constitutional President
  Valentín Paniagua
(1936–2006)
Kasım 22, 2000 – Temmuz 28, 2001 Interim caretaker<ref President of Transition Government
  Alejandro Toledo
(1946–)
Temmuz 28, 2001 – Temmuz 28, 2006 Direkt seçim Constitutional President
  Alan García Pérez
(1949–)
Temmuz 28, 2006 – Temmuz 28, 2011 Direkt seçim Constitutional President
  Ollanta Humala
(1961–)
Temmuz 28, 2011 – Temmuz 28, 2016 Direkt seçim Constitutional President
  Pedro Pablo Kuczynski
(1938–)
Temmuz 28, 2016 – present Direkt seçim Constitutional President

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Selfproclaimed President, Parallel government with Orbegoso in Arequipa.
  2. ^ Selfproclaimed President, Parallel government with Orbegoso in Lima.
  3. ^ The Republic of Peru and the Republic of Bolivia were united into a federal state called the Peru-Bolivian Confederation. Peru was divided in the states of North Peru and South Peru, each one of them with its own President.
  4. ^ No effective central government existed after the Coup d'état against Francisco Vidal, with several generals claiming the Presidency in different cities around the country.
  5. ^ Alberto Fujimori submitted his resignation on November 19, 2000. His resignation was rejected by the Peruvian Congress, who declared him "Morally Unfit" for the Presidency and impeached him on November 22, 2000.