Pakistan'daki havalimanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu makale Pakistan'daki bazı askeri hava üsleri ve küçük havalimanları ile sivil havalimanlarını listeler. Pakistan'da tahminen 151 havalimanı bulunmaktadır.[1] Başlıca uluslararası havalimanları Karaçi, İslamabad ve Lahor'da bulunmaktadır. Diğer uluslararası havalimanları Peşaver, Multan, Sialkot, Faysalabad, Ketta, Rahim Yar Khan, Turbat, Gvadr ve Dera Ghazi Khan'da bulunmaktadır.

Pakistan Havalimanları, Askeri Hava Üsleri ve Limanları

Pakistan'daki sivil havalimanları, Pakistan ve Güney Asya'daki yerel ve uluslararası sivil havacılığa açık ilk özel havalimanı olan Sialkot Uluslararası Havalimanı hariç, Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi tarafından işletilmektedir. Sialkot Havalimanı, Sialkot Ticaret ve Sanayi Odası'na aittir ve onun tarafından işletilmektedir.

Askeri hava üsleri genellikle Pakistan Hava Kuvvetleri tarafından işletilmektedir, bunun istisnaları Ravalpindi'deki Dhamial Ordu Havacılık Hava Üssü ve Pakistan Ordusu tarafından işletilen Tarbela Ordu Havacılık Hava Üssü'dür.

GaleriDüzenle

Sivil havalimanlarıDüzenle

Kalın harflerle gösterilen isimler, havalimanının ticari havayollarında tarifeli seferleri olduğunu göstermektedir.

Sivil havalimanları
Şehir ICAO IATA Havalimanı Adı Kullanım Koordinatlar
Birincil Uluslararası Havalimanları
İslamabad/Ravalpindi OPIS ISB İslamabad Uluslararası Havalimanı Kamu 33°33′56.7″K 72°49′32.34″D / 33.565750°K 72.8256500°D / 33.565750; 72.8256500
Karaçi OPKC KHI Karaçi Cinnah Uluslararası Havalimanı Kamu 24°54′24″K 067°09′39″D / 24.90667°K 67.16083°D / 24.90667; 67.16083
Lahor OPLA LHE Lahor Allama İkbal Uluslararası Havalimanı Kamu 31°31′17″K 074°24′14″D / 31.52139°K 74.40389°D / 31.52139; 74.40389
İkincil Uluslararası Havalimanları
Dera Ghazi Khan OPDG DEA Dera Ghazi Khan Uluslararası Havalimanı Kamu 29°57′39″K 070°29′09″D / 29.96083°K 70.48583°D / 29.96083; 70.48583
Faysalabad OPFA LYP Faysalabad Uluslararası Havalimanı Kamu 31°21′54″K 072°59′41″D / 31.36500°K 72.99472°D / 31.36500; 72.99472
Gvadr OPGD GWD Gvadr Uluslararası Havalimanı Kamu 25°13′56″K 062°19′38″D / 25.23222°K 62.32722°D / 25.23222; 62.32722
Multan OPMT MUX Multan Uluslararası Havalimanı Kamu 30°12′12″K 071°25′09″D / 30.20333°K 71.41917°D / 30.20333; 71.41917
Peşaver OPPS PEW Peşaver Bacha Khan Uluslararası Havalimanı Kamu 33°59′38″K 071°30′53″D / 33.99389°K 71.51472°D / 33.99389; 71.51472
Ketta OPQT UET Ketta Uluslararası Havalimanı Kamu 30°14′24″K 066°56′24″D / 30.24000°K 66.94000°D / 30.24000; 66.94000
Rahim Yar Khan OPRK RYK Shaikh Zayed Uluslararası Havalimanı Kamu 28°23′02″K 070°16′47″D / 28.38389°K 70.27972°D / 28.38389; 70.27972
Sialkot OPST SKT Sialkot Uluslararası Havalimanı Kamu 32°32′08″K 074°21′50″D / 32.53556°K 74.36389°D / 32.53556; 74.36389
Turbat OPTU TUK Turbat Uluslararası Havalimanı Kamu 25°59′11″K 063°01′49″D / 25.98639°K 63.03028°D / 25.98639; 63.03028
Yurt içi Havalimanları
Abbottabad OPAB Abbottabad Havalimanı Kamu 34°09′K 073°13′D / 34.150°K 73.217°D / 34.150; 73.217
Bannu OPBN BNP Bannu Havalimanı Kamu 32°58′19″K 070°31′27″D / 32.97194°K 70.52417°D / 32.97194; 70.52417
Bahavalpur OPBW BHV Bahavalpur Havalimanı Kamu 29°20′53″K 071°43′04″D / 29.34806°K 71.71778°D / 29.34806; 71.71778
Chashma Chashma Havalimanı VVIP 32°25′28″K 071°27′30″D / 32.42444°K 71.45833°D / 32.42444; 71.45833
Chilas OPCL CHB Chilas Havalimanı Kamu 35°25′37″K 074°05′06″D / 35.42694°K 74.08500°D / 35.42694; 74.08500
Çitral OPCH CJL Çitral Havalimanı Kamu 35°52′54″K 071°47′53″D / 35.88167°K 71.79806°D / 35.88167; 71.79806
Dalbandin OPDB DBA Dalbandin Havalimanı Kamu 28°52′30″K 064°24′16″D / 28.87500°K 64.40444°D / 28.87500; 64.40444
Dera Ismail Khan OPDI DSK Dera Ismail Khan Havalimanı Kamu 31°54′33″K 070°53′47″D / 31.90917°K 70.89639°D / 31.90917; 70.89639
Gilgit OPGT GIL Gilgit Havalimanı Kamu 35°55′07″K 074°20′01″D / 35.91861°K 74.33361°D / 35.91861; 74.33361
Gucrat GRT Gujrat Havalimanı Kamu (ticari değil) 32°37′44″K 74°03′59″D / 32.62889°K 74.06639°D / 32.62889; 74.06639
Haydarabad OPKD HDD Haydarabad Havalimanı Kamu 25°19′06″K 068°22′00″D / 25.31833°K 68.36667°D / 25.31833; 68.36667
Islamkot Maai Bahtavar Uluslararası Havalimanı (inşa halinde) Kamu 24°50′50″K 70°05′47″D / 24.84722°K 70.09639°D / 24.84722; 70.09639
Jacobabad OPJA JAG Jacobabad Havalimanı / PAF Şahbaz Üssü Kamu / Askeri 28°17′03″K 068°26′59″D / 28.28417°K 68.44972°D / 28.28417; 68.44972
Jivani OPJI JIW Jivani Havalimanı Kamu 25°04′04″K 061°48′20″D / 25.06778°K 61.80556°D / 25.06778; 61.80556
Kadanvari gaz sahası OPKW KCF Kadanvari Havalimanı Özel 27°12′23″K 069°09′23″D / 27.20639°K 69.15639°D / 27.20639; 69.15639
Huzdar OPKH KDD Huzdar Airport Kamu 27°47′40″K 066°38′25″D / 27.79444°K 66.64028°D / 27.79444; 66.64028
Lahor OPLH Walton Havalimanı Kamu 31°29′41″K 074°20′46″D / 31.49472°K 74.34611°D / 31.49472; 74.34611
Mangla OPMA XJM Mangla Havalimanı Kamu / Askeri 33°03′00″K 073°38′18″D / 33.05000°K 73.63833°D / 33.05000; 73.63833
Mohenco-daro OPMJ MJD Mohencodaro Havalimanı Kamu 27°20′07″K 068°08′35″D / 27.33528°K 68.14306°D / 27.33528; 68.14306
Muzafferabad OPMF MFG Muzafferabad Havalimanı Kamu 34°20′21″K 073°30′31″D / 34.33917°K 73.50861°D / 34.33917; 73.50861
Navabşah OPNH WNS Navabşah Havalimanı Kamu 26°13′10″K 068°23′24″D / 26.21944°K 68.39000°D / 26.21944; 68.39000
Ormara OPOR ORW Ormara Havalimanı Kamu 25°16′29″K 064°35′10″D / 25.27472°K 64.58611°D / 25.27472; 64.58611
Panjgur OPPG PJG Panjgur Havalimanı Kamu 26°57′17″K 064°07′57″D / 26.95472°K 64.13250°D / 26.95472; 64.13250
Paraçınar OPPC PAJ Paraçınar Havalimanı Kamu 33°54′10″K 070°04′17″D / 33.90278°K 70.07139°D / 33.90278; 70.07139
Pasni City OPPI PSI Pasni Havalimanı Kamu / Askeri 25°17′26″K 063°20′43″D / 25.29056°K 63.34528°D / 25.29056; 63.34528
Ravalakot OPRT RAZ Ravalakot Havalimanı Kamu 33°50′59″K 073°47′54″D / 33.84972°K 73.79833°D / 33.84972; 73.79833
Saidu Şerif OPSS SDT Saidu Şerif Havalimanı Kamu 34°48′48″K 072°21′10″D / 34.81333°K 72.35278°D / 34.81333; 72.35278
Sawan Gaz Sahası OPSW RZS Sawan Havalimanı Özel 26°57′34″K 068°52′26″D / 26.95944°K 68.87389°D / 26.95944; 68.87389
Sehvan Şerif OPSN SYW Sehvan Şerif Havalimanı Kamu 26°28′23″K 067°43′02″D / 26.47306°K 67.71722°D / 26.47306; 67.71722
Sibi OPSB SBQ Sibi Havalimanı Kamu 29°34′28″K 067°50′35″D / 29.57444°K 67.84306°D / 29.57444; 67.84306
Sindhri OPMP MPD Sindhri Havalimanı Kamu 25°41′02.6″K 069°04′30.9″D / 25.684056°K 69.075250°D / 25.684056; 69.075250
Skardu OPSD KDU Skardu Havalimanı Kamu / Askeri 35°20′08″K 075°32′10″D / 35.33556°K 75.53611°D / 35.33556; 75.53611
Sui OPSU SUL Sui Havalimanı Kamu 28°38′43″K 069°10′37″D / 28.64528°K 69.17694°D / 28.64528; 69.17694
Sukkur OPSK SKZ Sukkur Begum Nusrat Bhutto Havalimanı Kamu 27°43′19″K 068°47′30″D / 27.72194°K 68.79167°D / 27.72194; 68.79167
Tarbela Barajı OPTA TLB Tarbela Barajı Havalimanı Kamu 33°59′10″K 072°36′41″D / 33.98611°K 72.61139°D / 33.98611; 72.61139
Zhob OPZB PZH Zhob Havalimanı Kamu 31°21′30″K 069°27′49″D / 31.35833°K 69.46361°D / 31.35833; 69.46361

Askeri havalimanlarıDüzenle

Askeri havalimanları
Şehir ICAO IATA Havalimanı Adı Kullanım Koordinatlar
Çandhar Çandhar Hava Üssü Askeri 32°04′40″K 73°47′25″D / 32.07778°K 73.79028°D / 32.07778; 73.79028
Gucranvala Pakistan Askeri Havaalanı Rahwali Askeri
Jacobabad OPJA JAG PAF Şahbaz Üssü Askeri 28°17′03″K 68°26′58″D / 28.28417°K 68.44944°D / 28.28417; 68.44944
Jhelum Gurha Salim Havalimanı Askeri 32°52′44″K 73°36′16″D / 32.87889°K 73.60444°D / 32.87889; 73.60444
Kamra, Attock OPMS PAF Minhas Üssü (Kamra Hava Üssü) Askeri 33°52′08″K 72°24′03″D / 33.86889°K 72.40083°D / 33.86889; 72.40083
Karaçi OPSF PAF Faisal Üssü Askeri 24°52′42″K 67°06′56″D / 24.87833°K 67.11556°D / 24.87833; 67.11556
Karaçi OPMR PAF Masroor Üssü (Karachi Hava Üssü) Askeri 24°53′37″K 66°56′20″D / 24.89361°K 66.93889°D / 24.89361; 66.93889
Kohat OPKT OHT PAF Kohat Üssü Askeri 33°34′14″K 71°26′22″D / 33.57056°K 71.43944°D / 33.57056; 71.43944
Mianvali OPMI MWD PAF M.M. Alam Üssü Askeri 32°33′47″K 71°34′15″D / 32.56306°K 71.57083°D / 32.56306; 71.57083
Murid PAF Murid Üssü Askeri 32°54′36″K 72°46′26″D / 32.91000°K 72.77389°D / 32.91000; 72.77389
Peşaver PAF Peşaver Üssü Askeri 33°59′39.84″K 71°31′44.04″D / 33.9944000°K 71.5289000°D / 33.9944000; 71.5289000
Ravalpindi OPRN PAF Nur Khan Üssü Askeri/Sivil 33°36′59″K 073°05′57″D / 33.61639°K 73.09917°D / 33.61639; 73.09917
Ravalpindi OPQS Dhamial Ordu Hava Üssü Askeri 33°33′37″K 073°02′00″D / 33.56028°K 73.03333°D / 33.56028; 73.03333
Ketta PAF Samungli Üssü Askeri 30°14′33.72″K 068°56′26.52″D / 30.2427000°K 68.9407000°D / 30.2427000; 68.9407000
Risalpur OPRS PAF Akademi Askeri 34°04′52″K 071°58′21″D / 34.08111°K 71.97250°D / 34.08111; 71.97250
Sargodha OPSR SGI PAF Mushaf Üssü (Sargodha Hava Üssü) Askeri 32°02′55″K 072°39′55″D / 32.04861°K 72.66528°D / 32.04861; 72.66528
Şorkot OPRQ PAF Rafiqui Üssü (Şorkot Hava Üssü) Askeri 33°45′29″K 072°16′57″D / 33.75806°K 72.28250°D / 33.75806; 72.28250
Sialkot OPST Pakistan Askeri Karargahı Sialkot Havaalanı Askeri
Waşuk Şemsi Havaalanı (Bhandari Uçak Pisti) Askeri
Kapalı Havalimanları
Şehir ICAO IATA Havalimanı Adı Eski Kullanım Koordinatlar Şu anki durum
İslamabad / Ravalpindi OPRN Benazir Butto Uluslararası Havalimanı Kamu 33°36′59″K 073°05′57″D / 33.61639°K 73.09917°D / 33.61639; 73.09917 Bilinmiyor
Sahival OPSX SWN Sahival Havalimanı Kamu Bilinmiyor

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Field Listing – Airports". 10 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2006. 

Dış bağlantılarDüzenle

Tüm koordinatları OpenStreetMap kullanarak haritala 
Tüm koordinatları KML veya GPX olarak çıkart