Ontario'daki şehirler listesi

Vikimedya liste maddesi

Kanada'nın Ontario eyaleindeki şehirler listesidir. Ontario'da 51 şehir vardır. Ontario'nun en yeni şehri, 1 Temmuz 2012 tarihinde kasaba statüsünden şehir statüsüne geçen Markham'dır.[1][2][3][4]

Ontario'daki şehirlerDüzenle

Şehir adı[5][6] Statüsü[5] Nüfus sayımı bölümü[5][7] Nüfusu
(2011)[6]
Nüfusu
(2006)[6]
Değişim
(%)[6]
Yüzölçümü
(km²)[6]
Nüfus
yoğunluğu[6]
Barrie[ON 1] Single-tier Simcoe &0000000000136063.000000136.063[8] &0000000000128430.000000128.430 &0000000000000005.9000005,9 &0000000000000077.39000077,39 &0000000000001758.1000001.758,1
Belleville Single-tier Hastings &0000000000049454.00000049.454 &0000000000048821.00000048.821 &0000000000000001.3000001,3 &0000000000000247.210000247,21 &0000000000000200.000000200
Brampton[ON 2] Lower-tier Peel &0000000000523911.000000523.911 &0000000000433806.000000433.806 &0000000000000020.80000020,8 &0000000000000266.340000266,34 &0000000000001967.1000001.967,1
Brant Single-tier Brant &0000000000035638.00000035.638 &0000000000034415.00000034.415 &0000000000000003.6000003,6 &0000000000000843.290000843,29 &0000000000000042.30000042,3
Brantford[ON 3] Single-tier Brant &0000000000093650.00000093.650 &0000000000090192.00000090.192 &0000000000000003.8000003,8 &0000000000000072.47000072,47 &0000000000001292.3000001.292,3
Brockville Single-tier Leeds and Grenville &0000000000021870.00000021.870 &0000000000021957.00000021.957 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.600000−0,4 &0000000000000020.90000020,9 &0000000000001046.2000001.046,2
Burlington Lower-tier Halton &0000000000175779.000000175.779 &0000000000164415.000000164.415 &0000000000000006.9000006,9 &0000000000000185.660000185,66 &0000000000000946.800000946,8
Cambridge[ON 4] Lower-tier Waterloo &0000000000126748.000000126.748 &0000000000120371.000000120.371 &0000000000000005.3000005,3 &0000000000000113.000000113 &0000000000001121.7000001.121,7
Clarence-Rockland Lower-tier Prescott and Russell &0000000000023185.00000023.185 &0000000000020790.00000020.790 &0000000000000011.50000011,5 &0000000000000297.860000297,86 &0000000000000077.80000077,8
Cornwall Single-tier Stormont, Dundas and Glengarry &0000000000046340.00000046.340 &0000000000045965.00000045.965 &0000000000000000.8000000,8 &0000000000000061.52000061,52 &0000000000000753.200000753,2
Dryden[ON 5] Single-tier Kenora &0000000000007617.0000007.617 &0000000000008195.0000008.195 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-8.900000−7,1 &0000000000000065.84000065,84 &0000000000000115.700000115,7
Elliot Lake Single-tier Algoma &0000000000011348.00000011.348 &0000000000011549.00000011.549 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-2.300000−1,7 &0000000000000714.560000714,56 &0000000000000015.90000015,9
Greater Sudbury[ON 6] Single-tier Sudbury &0000000000160274.000000160.274 &0000000000157857.000000157.857 &0000000000000001.5000001,5 &0000000000003227.3800003.227,38 &0000000000000049.70000049,7
Guelph[ON 7] Single-tier Wellington &0000000000121688.000000121.688 &0000000000114943.000000114.943 &0000000000000005.9000005,9 &0000000000000087.20000087,2 &0000000000001395.4000001.395,4
Haldimand County Single-tier Haldimand &0000000000044876.00000044.876 &0000000000045212.00000045.212 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.300000−0,7 &0000000000001251.5700001.251,57 &0000000000000035.90000035,9
Hamilton[ON 8] Single-tier Hamilton &0000000000519949.000000519.949 &0000000000504559.000000504.559 &0000000000000003.1000003,1 &0000000000001117.2300001.117,23 &0000000000000465.400000465,4
Kawartha Lakes Single-tier Kawartha Lakes &0000000000073214.00000073.214 &0000000000074561.00000074.561 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-2.200000−1,8 &0000000000003083.0600003.083,06 &0000000000000023.70000023,7
Kenora Single-tier Kenora &0000000000015348.00000015.348 &0000000000015177.00000015.177 &0000000000000001.1000001,1 &0000000000000211.750000211,75 &0000000000000072.50000072,5
Kingston[ON 9] Single-tier Frontenac &0000000000123363.000000123.363 &0000000000117207.000000117.207 &0000000000000005.3000005,3 &0000000000000451.170000451,17 &0000000000000273.400000273,4
Kitchener[ON 10] Lower-tier Waterloo &0000000000219153.000000219.153 &0000000000204668.000000204.668 &0000000000000007.1000007,1 &0000000000000136.790000136,79 &0000000000001602.1000001.602,1
London[ON 11] Single-tier Middlesex &0000000000366151.000000366.151 &0000000000352395.000000352.395 &0000000000000003.9000003,9 &0000000000000420.570000420,57 &0000000000000870.600000870,6
Markham[ON 12] Lower-tier York &0000000000301709.000000301.709 &0000000000261573.000000261.573 &0000000000000015.30000015,3 &0000000000000212.580000212,58 &0000000000001419.3000001.419,3
Mississauga[ON 13] Lower-tier Peel &0000000000713443.000000713.443 &0000000000668599.000000668.599 &0000000000000006.7000006,7 &0000000000000292.400000292,4 &0000000000002439.9000002.439,9
Niagara Falls[ON 14] Lower-tier Niagara &0000000000082997.00000082.997 &0000000000082184.00000082.184 &0000000000000001.0000001 &0000000000000209.710000209,71 &0000000000000395.800000395,8
Norfolk County Single-tier Norfolk &0000000000063175.00000063.175 &0000000000062563.00000062.563 &0000000000000001.0000001 &0000000000001607.6000001.607,6 &0000000000000039.30000039,3
North Bay Single-tier Nipissing &0000000000053651.00000053.651 &0000000000053966.00000053.966 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.400000−0,6 &0000000000000319.050000319,05 &0000000000000168.200000168,2
Orillia Single-tier Simcoe &0000000000030586.00000030.586 &0000000000030259.00000030.259 &0000000000000001.1000001,1 &0000000000000028.61000028,61 &0000000000001069.2000001.069,2
Oshawa[ON 15] Lower-tier Durham &0000000000149607.000000149.607 &0000000000141590.000000141.590 &0000000000000005.7000005,7 &0000000000000145.680000145,68 &0000000000001027.0000001.027
Ottawa[ON 16] Single-tier Ottawa &0000000000883391.000000883.391 &0000000000812129.000000812.129 &0000000000000008.8000008,8 &0000000000002790.2200002.790,22 &0000000000000316.600000316,6
Owen Sound Lower-tier Grey &0000000000021688.00000021.688 &0000000000021753.00000021.753 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.700000−0,3 &0000000000000024.22000024,22 &0000000000000895.500000895,5
Pembroke[ON 17] Single-tier Renfrew &0000000000014360.00000014.360 &0000000000013930.00000013.930 &0000000000000003.1000003,1 &0000000000000014.35000014,35 &0000000000001000.7000001.000,7
Peterborough[ON 18] Single-tier Peterborough &0000000000078698.00000078.698 &0000000000075406.00000075.406 &0000000000000004.4000004,4 &0000000000000063.80000063,8 &0000000000001233.6000001.233,6
Pickering Lower-tier Durham &0000000000088721.00000088.721 &0000000000087838.00000087.838 &0000000000000001.0000001 &0000000000000231.590000231,59 &0000000000000383.100000383,1
Port Colborne Lower-tier Niagara &0000000000018424.00000018.424 &0000000000018599.00000018.599 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.100000−0,9 &0000000000000121.970000121,97 &0000000000000151.100000151,1
Prince Edward County Single-tier Prince Edward &0000000000025258.00000025.258 &0000000000025496.00000025.496 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.100000−0,9 &0000000000001050.4500001.050,45 &0000000000000024.00000024
Quinte West Single-tier Hastings &0000000000043086.00000043.086 &0000000000042697.00000042.697 &0000000000000000.9000000,9 &0000000000000494.150000494,15 &0000000000000087.20000087,2
Sarnia Lower-tier Lambton &0000000000072366.00000072.366 &0000000000071419.00000071.419 &0000000000000001.3000001,3 &0000000000000164.710000164,71 &0000000000000439.400000439,4
Sault Ste. Marie Single-tier Algoma &0000000000075141.00000075.141 &0000000000074948.00000074.948 &0000000000000000.3000000,3 &0000000000000223.260000223,26 &0000000000000336.600000336,6
St. Catharines[ON 19] Lower-tier Niagara &0000000000131400.000000131.400 &0000000000131989.000000131.989 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.600000−0,4 &0000000000000096.11000096,11 &0000000000001367.2000001.367,2
St. Thomas Single-tier Elgin &0000000000037905.00000037.905 &0000000000036110.00000036.110 &0000000000000005.0000005 &0000000000000035.52000035,52 &0000000000001067.3000001.067,3
Stratford Single-tier Perth &0000000000030886.00000030.886 &0000000000030516.00000030.516 &0000000000000001.2000001,2 &0000000000000026.95000026,95 &0000000000001146.0000001.146
Temiskaming Shores Single-tier Timiskaming &0000000000010400.00000010.400 &0000000000010442.00000010.442 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.600000−0,4 &0000000000000177.910000177,91 &0000000000000058.50000058,5
Thorold Lower-tier Niagara &0000000000017931.00000017.931 &0000000000018224.00000018.224 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-2.400000−1,6 &0000000000000083.00000083 &0000000000000216.000000216
Thunder Bay[ON 20] Single-tier Thunder Bay &0000000000108359.000000108.359 &0000000000109160.000000109.160 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.300000−0,7 &0000000000000328.240000328,24 &0000000000000330.100000330,1
Timmins Single-tier Cochrane &0000000000043165.00000043.165 &0000000000042997.00000042.997 &0000000000000000.4000000,4 &0000000000002979.1500002.979,15 &0000000000000014.50000014,5
Toronto[ON 21] Single-tier Toronto &0000000002615060.0000002.615.060 &0000000002503281.0000002.503.281 &0000000000000004.5000004,5 &0000000000000630.210000630,21 &0000000000004149.5000004.149,5
Vaughan Lower-tier York &0000000000288301.000000288.301 &0000000000238866.000000238.866 &0000000000000020.70000020,7 &0000000000000273.520000273,52 &0000000000001054.0000001.054
Waterloo[ON 22] Lower-tier Waterloo &0000000000098780.00000098.780 &0000000000097475.00000097.475 &0000000000000001.3000001,3 &0000000000000064.02000064,02 &0000000000001542.9000001.542,9
Welland Lower-tier Niagara &0000000000050631.00000050.631 &0000000000050331.00000050.331 &0000000000000000.6000000,6 &0000000000000081.09000081,09 &0000000000000624.400000624,4
Windsor[ON 23] Single-tier Essex &0000000000210891.000000210.891 &0000000000216473.000000216.473 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-3.400000−2,6 &0000000000000146.320000146,32 &0000000000001441.3000001.441,3
Woodstock Lower-tier Oxford &0000000000037754.00000037.754 &0000000000035822.00000035.822 &0000000000000005.4000005,4 &0000000000000049.00000049 &0000000000000770.500000770,5
Toplam &0000000009293383.0000009.293.383 &0000000008782120.0000008.782.120 &0000000000000005.8000005,8 &0000000000025918.15000025.918,15 &0000000000000358.600000358,6

Notes:

  1. ^ The Barrie census metropolitan area (CMA) is formed around the City of Barrie.
  2. ^ Brampton is Canada's ninth-largest city.
  3. ^ The Brantford CMA includes the City of Brantford as well as the County of Brant, which is a single-tier city.
  4. ^ The City of Cambridge, as well as the cities of Kitchener and Waterloo, form parts of the Kitchener - Cambridge - Waterloo CMA.
  5. ^ Dryden is Ontario's smallest city by population.
  6. ^ Greater Sudbury is Ontario's largest city by area. The Greater Sudbury CMA is formed around the City of Greater Sudbury.
  7. ^ The Guelph CMA is formed around the City of Guelph.
  8. ^ Hamilton is Canada's tenth-largest city. The Hamilton CMA includes the cities of Burlington and Hamilton.
  9. ^ The Kingston CMA is formed around the City of Kingston.
  10. ^ The City of Kitchener, as well as the cities of Cambridge and Waterloo, form parts of the Kitchener - Cambridge - Waterloo CMA.
  11. ^ The London CMA includes the cities of London and St. Thomas.
  12. ^ Markham is Ontario's newest city, incorporated July 1, 2012
  13. ^ Mississauga is Canada's sixth-largest city.
  14. ^ The City of Niagara Falls, as well as the cities of Port Colborne, St. Catharines, Thorold and Welland, form parts of the St. Catharines - Niagara CMA.
  15. ^ The Oshawa CMA is formed around the City of Oshawa.
  16. ^ Ottawa is Canada's capital and fourth-largest city. The Ontario portion of the Ottawa - Gatineau CMA includes the cities of Clarence-Rockland and Ottawa.
  17. ^ Pembroke is Ontario's smallest city by area.
  18. ^ The Peterborough CMA is formed around the City of Peterborough.
  19. ^ The City of St. Catharines, as well as the cities of Niagara Falls, Port Colborne, Thorold and Welland, form parts of the St. Catharines - Niagara CMA.
  20. ^ The Thunder Bay CMA is formed around the City of Thunder Bay.
  21. ^ Toronto is Ontario's capital and Canada's and Ontario's largest city by population. The Toronto CMA includes the cities of Brampton, Mississauga, Pickering, Toronto and Vaughan.
  22. ^ The City of Waterloo, as well as the cities of Cambridge and Kitchener, form parts of the Kitchener - Cambridge - Waterloo CMA.
  23. ^ The Windsor CMA is formed around the City of Windsor.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Markham to change from town to city". CBC News. 30 Mayıs 2012. 8 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2013. 
  2. ^ "Municipal Act, R.S.O. 1990, Chapter M.45". Service Ontario. 7 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2013. 
  3. ^ "Municipal Act, S.O. 2001, Chapter 25". Service Ontario. 30 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2013. 
  4. ^ "The Municipal Councillor's Guide". Ontario Ministry of Municipal Affairs and Housing. 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2013. 
  5. ^ a b c "List of Ontario Municipalities". Ontario Municipal Affairs and Housing. 21 Eylül 2012. 2 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2013. 
  6. ^ a b c d e f "Population and dwelling counts, for Canada, provinces and territories, and census subdivisions (municipalities), 2011 and 2006 censuses (Ontario)". Statistics Canada. 28 Mayıs 2012. 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2013. 
  7. ^ "Population and dwelling counts, for Canada, provinces and territories, and census divisions, 2011 and 2006 censuses (Ontario)". Statistics Canada. 30 Ocak 2013. 3 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2013. 
  8. ^ "Corrections and updates: Population and dwelling count amendments, 2011 Census". Statistics Canada. 14 Şubat 2013. 10 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2013.