Ana menüyü aç

Objektif (müzik grubu)

Objektif, Samsun çıkışlı Türk müzik grubudur. 1988 yılında kurulmuş olup günümüzde Vecdi Yücalan (vokal ve gitar), Murat Tükenmez (bas), Çağlar Abanoz (gitar), Umut Mutku (gitar) ve Onur Akça'dan (bateri) oluşmaktadır. Hard rock ve heavy metal türlerinde faliyet göstermektedir. İlk albümü Tımarlı Hastane 1990'da yayımlanan Objektif'in; sonrasında sırasıyla Hayal ve Yaşam (1993), Kuşkular (1996), Künye (2000) ve son olarak Sokağın Sesi (2007) albümleri piyasaya sürülmüştür.

Objektif
Köken Samsun, Türkiye
Tarzlar
Etkin yıllar 1988-1996, 1998-2000, 2004-günümüz
Müzik şirketi
Üyeler Vecdi Yücalan
Onur Akça
Murat Tükenmez
Çağlar Abanoz
Umut Mutku
Eski üyeler Tayfun Çubukçu
Tuncay Zigaloğlu
İbrahim Cantay
Mahmut Asan
Ferruh Bonabian
Süha Duran
Cankut Bayhan
Faruk Kavi
Umut Arabacı
Alişan Topaloğlu
Hakan Şavklı
Başat Karakaş
Taner Keser
Gökçe Dayanç
Volkan Uzunhasanoğulları
Bülent Güven
Alpay Şalt
Toygar Işıklı

GeçmişiDüzenle

1988'de, sonraki yıl düzenlenecek Altın Çınar Müzik Yarışması'na katılma amacıyla Vecdi Yücalan tarafından Samsun'da kuruldu.[1][2] Bu dönemde grup; İbrahim Cantay (vokal), Vecdi Yücalan (gitar), Tayfun Çubukçu (bas) ve Tuncay Zigaloğlu'ndan (bateri) oluşuyordu.[3] Grup, katıldığı Altın Çınar Müzik Yarışması'nda genel klasmanda dördüncülük, rock klasmanında da ise birincilik ödülü aldı.[3] 1990 yılında grubun ilk stüdyo albümü Tımarlı Hastane, Uzelli Müzik tarafından yayımlandı.[4] 1993'te, yine Uzelli Müzik'ten ikinci stüdyo albümleri Hayal ve Yaşam yayınlandı.[4] Bu albümde gruba Mahmut Asan (klavye) da katılmıştı.

1996'da, üçüncü stüdyo albümleri Kuşkular, Ada Müzik etiketiyle piyasaya sürüldü.[4] Bu albümde gruba Ferruh Bonabian (bas), Alpay Şalt (bateri) ve Süha Duran (klavye) dahil oldu. Albümün ardından o yıl dağılan grup, 1998'de İstanbul'da tekrar faaliyete geçti.[3][5] 2000 yılında TMC'den yayımlanan Künye adlı dördüncü stüdyo albümlerinde Vecdi Yücalan vokalleriyle de yer alırken grubun kalan üyeleri değişerek Cankut Bayhan (gitar), Faruk Kavi (gitar), Umut Arabacı (bas) ve Alişan Topaloğlu (bateri) gruba katılmıştı.[4][5] Bu albümün yayınlanmasından bir süre sonra dağılan grup, 2004 yılında yeni bir kadroyla tekrar faaliyete geçti.[6] 2004 ve 2005 yıllarında Barışarock'ta sahne aldı.[7][8]

2007'de, Ağdaş Müzik tarafından grubun beşinci stüdyo albümü Sokağın Sesi piyasaya sürüldü.[4] Bu albümde Hakan Şavklı (gitar), Başat Karakaş (bas), Taner Keser (bateri), Gökçe Dayanç (bateri), Volkan Uzunhasanoğulları (klavye), Bülent Güven (klavye) ve Toygar Işıklı (klavye) da grup bünyesinde yer almıştı. Grup son olarak, Halkın Sesi adını taşıyacak altıncı stüdyo albümlerinin hazırlıklarını yapmaktadır.[9]

TarzıDüzenle

Hard rock ve heavy metal türlerinde eserler veren Objektif'in bazı şarkıları çevreci ve siyasi gibi konulara değinen protest şarkılardır.[4][6][10] Grubun kurucusu Vecdi Yücalan, etkilendiği kişiler arasında Elvis Presley, John Lennon, The Beatles, Black Sabbath, Cem Karaca ve Erkin Koray olduğunu belirtmiştir.[2] Yücalan ayrıca, grubun icra ettiği müziği "halk rock" olarak tanımlamıştır.[2][11]

ÜyeleriDüzenle

Mevcut
  • Vecdi Yücalan (vokal ve gitar)
  • Murat Tükenmez (bas)
  • Çağlar Abanoz (gitar)
  • Umut Mutku (gitar)
  • Onur Akça (bateri)
Eski
  • İbrahim Cantay (vokal)
  • Cankut Bayhan (gitar)
  • Faruk Kavi (gitar)
  • Hakan Şavklı (gitar)
  • Umut Arabacı (bas)
  • Başat Karakaş (bas)
  • Tayfun Çubukçu (bas)
  • Ferruh Bonabian (bas)
  • Tuncay Zigaloğlu (bateri)
  • Alişan Topaloğlu (bateri)
  • Alpay Şalt (bateri)
  • Taner Keser (bateri)
  • Gökçe Dayanç (bateri)
  • Mahmut Asan (klavye)
  • Süha Duran (klavye)
  • Volkan Uzunhasanoğulları (klavye)
  • Bülent Güven (klavye)
  • Toygar Işıklı (klavye)

DiskografisiDüzenle

  • Tımarlı Hastane (1990, Uzelli Müzik)
  • Hayal ve Yaşam (1993, Uzelli Müzik)
  • Kuşkular (1996, Ada Müzik)
  • Künye (2000, TMC)
  • Sokağın Sesi (2007, Ağdaş Müzik)
  • Halkın Sesi (belli değil)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Objektif". Milliyet Blog. 11 Mayıs 2007. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c Şahin, Baran (3 Haziran 2006). "Objektif". Rock Vault. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c Doğan, Sinan. "Bir avuç "çakıltaşı"..." BirZamanlar.net. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b c d e f "Objektig (Grup)". Turkpopmuzik.net. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b Çobankent, Yeşim (21 Ocak 2001). "Biz halk rock yapıyoruz". Hürriyet. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b "Sokakların sahibinin sesi". Milliyet. 10 Haziran 2007. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Muhalif ses yükseliyor". Yeni Şafak. 14 Ağustos 2004. 30 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "'BarışaRock' 27-28 ağustosta". CNN Türk. 1 Ağustos 2005. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Protest Rock Gruplarımızdan Objektif Yeni Albüm Hazırlığında". Türk Gitar. 28 Aralık 2016. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Objektif". Anatolianrock.com. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ Elçioğlu, Aptülkadir (2 Haziran 2007). "Halk rock ile sokağın sesi". Cumhuriyet. s. 4. 

Dış bağlantılarDüzenle