Nijerya devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi
Nijerya devlet başkanlığı forsu

Nijerya devlet başkanı, Afrika ülkesi Nijerya'nın bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Hükümdarlık (1960-1963)Düzenle

Kraliçe Hüküm Hanedan Başbakan(lar)
Resim İsim Başlangıç Bitiş Süre
1   II. Elizabeth
(1926–)
1 Ekim 1960 1 Ekim 1963 70079467280000000003 yıl, 0 gün Windsor Balewa

Genel ValilerDüzenle

 
Nijerya Genel Valiliği Bayrağı
Genel Vali Görev Süresi Hükümdar Başbakan(lar)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1   Sir James Robertson
(1899–1983)
1 Ekim 1960 16 Kasım 1960 700639744000000000046 gün II. Elizabeth Balewa
2   Nnamdi Azikiwe
(1904–1996)
16 Kasım 1960 1 Ekim 1963 70079067680000000002 yıl, 319 gün II. Elizabeth Balewa

Birinci Cumhuriyet (1963-1966)Düzenle

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Başbakan(lar)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1   Nnamdi Azikiwe
(1904–1996)
1 Ekim 1963 16 Ocak 1966
(Devrildi)
70077236000000000002 yıl, 107 gün Nijerya ve Kamerun Ulusal Konseyi Balewa

Askeri Yönetim (1966-1979)Düzenle

Görev Süresi Askeri
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
2   Tümgeneral Johnson Aguiyi-Ironsi
(1924–1966)
16 Ocak 1966 12 Temmuz 1966
(Suikast)
7007152928000000000177 gün Federal Askeri Hükûmet
3   General Yakubu Gowon
(1934–)
1 Ağustos 1966 29 Temmuz 1975
(Devrildi)
70082837376000000008 yıl, 362 gün Federal Askeri Hükûmet
4   General Murtala Mohammed
(1938–1976)
29 Temmuz 1975 13 Şubat 1976
(Suikast)
7007171936000000000199 gün Federal Askeri Hükûmet
5   Major-General Olusegun Obasanjo
(1937–)
13 Şubat 1976 1 Ekim 1979
(İstifa)
70081169640000000003 yıl, 258 gün Federal Askeri Hükûmet

İkinci Cumhuriyet (1979-1983)Düzenle

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
6   Shehu Shagari
(1925–2018)
1 Ekim 1979 31 Aralık 1983
(Devrildi)
70081340928000000004 yıl, 91 gün Nijerya Ulusal Partisi

Askeri Yönetim (1983-1993)Düzenle

Görev Süresi Askeri
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
7   Major-General Muhammadu Buhari
(1942–)
31 Aralık 1983 27 Ağustos 1985
(devrildi)
1 yıl, 239 gün Yüksek Askeri Konsey
8   General Ibrahim Babangida
(1941–)
27 Ağustos 1985 26 Ağustos 1993
(istifa)
70082523528000000007 yıl, 364 gün Silahlı Kuvvetler İktidar Konseyi

Üçüncü Cumhuriyet (1993)Düzenle

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
9   Ernest Shonekan
(1936–)
26 Ağustos 1993 17 Kasım 1993
(devrildi)
700671712000000000083 gün Bağımsız

Askeri Yönetim (1993-1999)Düzenle

Görev Süresi Askeri
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
10   General Sani Abacha
(1943–1998)
17 Kasım 1993 8 Haziran 1998
(Görevdeyken öldü)
70081437696000000004 yıl, 203 gün Geçici İktidar Konseyi
11   General Abdulsalami Abubakar
(1942–)
8 Haziran 1998 29 Mayıs 1999
(istifa)
7007306720000000000355 gün Geçici İktidar Konseyi

Dördüncü Nijerya CumhuriyetiDüzenle

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
12   Olusegun Obasanjo
(1937–)
29 Mayıs 1999 29 Mayıs 2007 70082524608000000008 yıl, 0 gün Halkların Demokratik Partisi
13   Umaru Musa Yar'Adua
(1951–2010)
29 Mayıs 2007 5 Mayıs 2010[1]
(Görevdeyken öldü)
70079257760000000002 yıl, 341 gün Halkların Demokratik Partisi
14   Goodluck Jonathan
(1957–)
5 Mayıs 2010 29 Mayıs 2015 70081599480000000005 yıl, 25 gün Halkların Demokratik Partisi
15   Muhammadu Buhari
(1942–)
29 Mayıs 2015 Görevde 70081637496000000005 yıl, 69 gün
(6 Ağustos 2020)
Tüm İlericilerin Kongresi

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Goodluck Jonathan, 5 Şubat'tan 9 Mayıs 2010'a kadar Başkan Vekili oldu.

Dış bağlantılarDüzenle