Mötley Crüe

(Motley Crue sayfasından yönlendirildi)

Mötley Crüe, 1981 yılında Vince Neil, Nikki Sixx, Mick Mars ve Tommy Lee'den oluşan kadrosuysla Nikki Sixx tarafından Los Angeles'da kurulmuş ABD'li glam metal/heavy metal grubu. 1980'lerin en popüler gruplarından biri olan Mötley Crüe, klasik hard rock/heavy metal sounduna sahip 1981 yılında yayınlanan Too Fast for Love ve 1983 yılında yayınlanan Shout at the Devil albümlerinin ardından 1985 yılında yayınlanan üçüncü albümleri Theatre Pain ile 80'lere damgasını vuracak glam metal furyasının ilk temsilcilerinden biri oldu. Albümde yer alan Home Sweet Home şarkısının video klibi MTV'de yüksek çalınma oranlarına erişerek kanalın günlük en çok istek alan video klipler listesinde üç aydan fazla ilk sırada yer alarak bir rekora imza attı. Şarkı, 80'lerin ikinci yarısında power ballad tarzındaki hard rock/heavy metal şarkılarının patlama yapmasında büyük rol oynadı. Grup 1987 yılında yayınlanan Girls, Girls, Girls ve ardından 1989 yılında yayınlanan Dr. Feelgood albümleri ile kariyerlerinin zirvesine ulaştı. Dr. Feelgood albümü ABD'de Billboard 200 albüm satış listesine 1 numaraya kadar yükseldi ve gruba Amerikan Müzik Ödüllerinde en iyi hard rock/heavy metal albümü ödülünü kazandırdı. Albümde yer alan Dr. Feelgood ve Kickstart My Heart şarkıları da en iyi hard rock/heavy metal şarkıları kategorisinde Grammy'ye aday oldu. Grup bu büyük başarının ardından 90'larda çalkantılı bir döneme girdi. Grubun vokali Vince Neil 1992 yılında gruptan ayrıldı. Mötley Crüe'nun, Vince Neil yerine gruba alınan John Corabi ile kaydettiği kendi isimlerini taşıyan albüm 1994 yılında yayınlandı. ABD'de Billboard 200 satış listesine 7 numaradan giriş yapsa da grubun önceki albümleri kadar başarılı olmadı ve hem albümün soundu hem de Vince Neil'in yokluğu nedeniyle birçok hayrandan olumsuz tepkiler aldı. John Corabi, grubun Vince Neil'i geri getirmesini önerdi, onun her zaman grubun sesi olarak görüleceğine inanıyordu. Grup 1997'de Vince Neil ile yeniden bir araya geldi ve Generation Swine albümünü yayınladı. Albüm her ne kadar ABD'de Billboard 200 albüm satış listesine 4 numaradan giriş yapıp grubun Amerikan Müzik Ödülleri'nde canlı bir performans sergilemesine rağmen albüm, kısmen plak şirketinin destek eksikliğinden dolayı ticari açıdan çok başarılı olmadı. 1999 yılında grubun davulcusu Tommy Lee'nin gruptan ayrılması hayranlar üzerinde büyük hayal kırıklığı yarattı. Davulda Randy Castillo'nun yer aldığı New Tattoo albümü 2000 yılında yayınlandı. Tommy Lee'nin gruba geri dönmesinden sonra 2004 yılında tekrar bir araya gelen dörtlü 2005 yılında yeni şarkı If I Die Tomoorowun yer aldığı Greatest Hits albümünü yayınlandı. Grubun son albümü Saints Of Los Angeles 2008 yılında yayınlandı ve ABD'de Billboard 200 albüm satış listesine 4 numaradan giriş yaptı. Grup, alev püskürten gitarlar, roller coaster davul kitleri ve yoğun piroteknik kullanımı içeren ayrıntılı canlı performanslarıyla da bilinmektedir.

Mötley Crüe
Genel bilgiler
Başladığı yer Los Angeles, Kaliforniya, ABD
Tarzlar Glam Metal, Heavy Metal
Etkin yıllar 1981 - günümüz
Müzik şirketi Mötley, Eleven Seven Music, Elektra, Leathür Records, Warner Music Group
Resmî site [1]
Üyeler Nikki Sixx
Mick Mars
Vince Neil
Tommy Lee
Eski üyeler John Corabi
Randy Castillo
Samantha Maloney

DiskografiDüzenle

Stüdyo albümleriDüzenle

  • Too Fast for Love (Aralık 1981)
  • Shout at the Devil (Ekim 1983)
  • Theatre of Pain (Temmuz 1985)
  • Girls,Girls,Girls (Haziran 1987)
  • Dr.Feelgood (Eylül 1989)
  • Mötley Crüe (Nisan 1994)
  • Generation Swine (Temmuz 1997)
  • New Tatoo (Temmuz 2000)
  • Saints Of Los Angeles (Nisan 2008)

Derleme ve Konser AlbümleriDüzenle

  • Decade of Decadence (Ekim 1991)
  • Greatest Hits (Kasım 1998)
  • Supersonic and Demonic Relics (Haziran 1999)
  • Live-Entertainment or Death (Kasım 1999)
  • Millennium Collection (Ekim 2003)
  • Red White and Crüe (Şubat 2005)
  • Carnival of Sins Live Vol.1 (Şubat 2006)
  • Carnival of Sins Live Vol.2 (Şubat 2006)

Dış bağlantılarDüzenle