Matt Damon

Matthew Paige Damon (d. 8 Ekim 1970), Oscar ödüllü Amerikalı oyuncu ve senarist.

Matt Damon
Matt Damon TIFF 2015.jpg
Doğum Matthew Paige Damon
8 Ekim 1970 (1970-10-08) (51 yaşında)
Cambridge, Massachusetts, ABD
Meslek Oyuncu, senarist, yapımcı
Etkin yıllar 1988-günümüz
Boy 1,78 metre
Evlilik Luciana Barroso (e. 2005)
Çocuk(lar) 3
Ödüller Academy Award for Best Original Screenplay, Altın Küre En İyi Senaryo Ödülü
İmza
Matt Damon signature.svg

Borsacı bir baba ile çocuk gelişimi profesörü bir annenin çocuğu olarak 8 Ekim 1970'te Cambridge, Massachusetts'de doğmuştur. Baba tarafından İngiliz ve İskoç, anne tarafından Fin ve İsveçli kökeni vardır. Lise ve üniversite yıllarında tiyatro oyunlarında rol alan Damon, 1988-1992 yılları arasında Harvard Üniversitesi'nde edebiyat okumuştur.

18 yaşındayken, Mystic Pizza 'daki bir satırlık diyaloğu ile ilk kez bir filmde oynamıştır. 1997'de Ben Affleck ile birlikte yazıp oynadığı Can Dostum filminin En İyi Senaryo kategorisinde Akademi ve Altın Küre ödülleri kazanmasıyla öne çıkmıştır. Er Ryan'ı Kurtarmak (1998), Yetenekli Bay Ripley (1999), Köstebek (2006), Asfaltın Kralları (2019) gibi filmlerde oynamıştır. Bourne uyarlama film serisinde başrol Jason Bourne'u, Ocean's üçlemesinde Linus Caldwell'i canlandırmıştır. 2015 yapımı Marslı filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü'nü kazanmıştır. Forbes dergisine göre en çok kazandıran film yıldızlarından biridir,[1] 2021 itibariyle oynadığı filmler dünya çapında 5,65 milyar $ hasılat yapmıştır.[2]

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rol Not
1988 Mystic Pizza Steamer
1992 Okul Bağları Charlie Dillon
1993 Bir Amerikan Efsanesi 2nd Lt. Britton Davis
1996 Glory Daze Edgar Pudwhacker Cameo
Courage Under Fire Specialist Ilario
1997 Can Dostum Will Hunting
The Rainmaker Rudy Baylor
Chasing Amy Shawn Oran Cameo
1998 Rounders Mike McDermott
Saving Private Ryan James Francis Ryan
1999 The Talented Mr. Ripley Tom Ripley
Dogma Loki
2000 Finding Forrester Steven Sanderson Cameo
All the Pretty Horses John Grady Cole
The Legend of Bagger Vance Rannulph Junuh
Titan A.E. Cale Tucker
2001 The Majestic Luke Trimble
Ocean's Eleven Linus Caldwell
Jay and Silent Bob Strike Back Cameo
2002 Confessions of a Dangerous Mind Cameo
The Bourne Identity Jason Bourne
Spirit: Stallion of the Cimarron Spirit Seslendirme
Gerry Gerry
2003 Stuck on You Bob
2004 Howard Zinn: You Can't Be Neutral on a Moving Train Anlatıcı
Ocean's Twelve Linus Caldwell
The Bourne Supremacy Jason Bourne
Jersey Girl Cameo
Eurotrip Donny Cameo
2005 Syriana Bryan Woodman
The Brothers Grimm Will (Wilhelm) Grimm
Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D Al Shepard Seslendirme
2006 The Good Shepherd Edward Wilson
The Departed Colin Sullivan
2007 The Bourne Ultimatum Jason Bourne
Ocean's Thirteen Linus Caldwell
Running the Sahara Anlatıcı
2008 Guerilla Cameo
2009 The Informant Mark Whitacre
Invictus Francois Pienaar
Margaret Mr. Aaron
2010 Yeşil Bölge Tebligat çavuşu Roy Miller Aday Gösterildi — Central Ohio Film Critics Association for Actor of the Year
Aday Gösterildi — Teen Choice Award for Choice Movie Actor
Inside Job Anlatıcı
Hereafter George Lonegan Aday Gösterildi — Central Ohio Film Critics Association for Actor of the Year
True Grit La Boeuf Bronze Wrangler for Theatrical Motion Picture (shared with A.C. Lyles, Steven Spielberg, Paul Schwake, Ethan ve Joel Coen, Scott Ruben, Jeff Bridges, Josh Brolin ve Hailee Steinfeld)
Aday Gösterildi — Central Ohio Film Critics Association for Actor of the Year
Aday Gösterildi — Central Ohio Film Critics Association for Best Ensemble
Aday Gösterildi — Phoenix Film Critics Society Award for Best Supporting Actor
2011 Kader Ajanları David Norris
Contagion Mitch Emhoff
Margaret Aaron Caije
Happy Feet Two Bill the Krill Seslendirme
We Bought a Zoo Benjamin Mee Aday Gösterildi — Teen Choice Award for Movie Actor: Drama
2012 Promised Land Steve Butler Aynı zamanda Senarist ve Prodüktör
2013 Elysium Max
Sıfır Teorisi Management
Behind the Candelabra Scott Thorsen
2014 Yıldızlararası Dr. Mann
2015 Marslı Mark Watney Müzikal veya Komedi dalında En İyi Oyuncu 'Matt Damon' – Mark Watney
2016 Jason Bourne Jason Bourne
2017 Çin Seddi William Garin
2018 Küçülen Hayatlar Paul Safranek
2019 Asfaltın Kralları Carroll Shelby

ÖdülleriDüzenle

  • 1997: National Board of Review - Özel Başarı Ödülü, Good Will Hunting; Ben Affleck'le birlikte
  • 1997: Broadcast Film Critics Association - En İyi Orijinal Senaryo, Good Will Hunting; Ben Affleck'le birlikte
  • 1997: Broadcast Film Critics Association - Çıkış Yapan Performans, Good Will Hunting
  • 1997: Golden Satellite - En İyi Film ve Orijinal Senaryo, Good Will Hunting; Ben Affleck'le birlikte
  • 1997: Chicago Film Critics - Gelecek Vadeden Oyuncu, Good Will Hunting
  • 1998: Berlin Film Festival - Büyük Başarı Ödülü, Good Will Hunting
  • 1998: Golden Globe - En İyi Senaryo, Good Will Hunting; Ben Affleck'le birlikte
  • 1998: Oscar - En İyi Senaryo, Good Will Hunting; Ben Affleck'le birlikte
  • 1998: ShoWest - Gelecek Vadeden Oyuncu

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Dorothy Pomerantz. "Ultimate Star Payback" (İngilizce). Forbes. Erişim tarihi: 1 Ekim 2021. 
  2. ^ "Matt Damon - Box Office" (İngilizce). the-numbers.com. Erişim tarihi: 1 Ekim 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle