Marjan Šarec Listesi

Slovenya'da siyasi parti

Marjan Šarec Listesi (Slovence: Lista Marjana Šarca, LMŠ) Slovenya'da eski Başbakan Marjan Šarec liderliğindeki bir siyasi partidir.[10]

Marjan Šarec Listesi
Lista Marjana Šarca
Genel başkan Marjan Šarec[1]
Genel sekreter Janja Zorman Macura
Kuruluş tarihi 31 Mayıs 2014[2]
Kapanış tarihi 27 Haziran 2022
Birleşme Özgürlük Hareketi
İdeoloji Büyük çadır
Sosyal liberalizm[3]
Popülizm[4]
Pro-Avrupacılık
Siyasi pozisyon Merkezden[5][6] Merkez sola[7][8][9]
İnternet sitesi
Slovenia

Eski bir gazeteci, aktör ve komedyen[11][12] olan Marjan Šarec, Kamnik belediye meclisine üye seçecek olan 2014 Slovenya yerel seçimlerine itiraz etmek için ilk belediye başkanlığı döneminde partiyi kurdu. Šarec'in Kamnik belediye başkanı olarak ikinci döneminin çoğunda parti yalnızca yerel düzeyde faaliyet gösteriyordu. Šarec, 2017 başkanlık seçimlerine adaylığını koyarak ikinci tura yükseldi ancak az farkla görevdeki Cumhurbaşkanı Borut Pahor'a yenildi.[13] LMŠ, parlamento siyasetine çok spekülasyonlu girişini duyurduktan sonra,[11] kamuoyu anketlerini hızla zirveye çıkardı ve 2018 Slovenya parlamento seçimlerine giderken en önde gelen parti olarak ortaya çıktı.[1][14]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Kdo so ključni svetovalci Marjana Šarca #video" (Slovence). 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  2. ^ "Ustanovljena stranka Lista Marjana Šarca – naprej Kamnik". www.delo.si. 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  3. ^ Nordsieck, Wolfram (2018). "Slovenia". Parties and Elections in Europe. 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2019. 
  4. ^ Tom Lansford, (Ed.) (2019). Political Handbook of the World 2018–2019. SAGE Publications. s. 6438. ISBN 978-1-5443-2711-2. 28 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2021. 
  5. ^ Hukan, Yaman Omar (30 Mayıs 2018). "Elections in Slovenia: Another Orbán?". The New Federalist. Young European Federalists. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2018. 
  6. ^ Filipovic, Gordana; Kuzmanovic, Jasmina (16 Ağustos 2018). "Slovenia Gets New Prime Minister in Snub to Anti-Refugee Forces". Bloomberg. 23 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2018. 
  7. ^ Surk, Barbara (15 Mart 2018). "Slovenian Leader Quits After Court Blocks Key Rail Project". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 15 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  8. ^ "Slovenian PM hopeful aims to slash red tape, reform courts". Reuters. 6 Mart 2018. 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  9. ^ "Nove stranke: bi odstranile žico na meji, bi prodale Krko ...?" (Slovence). 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  10. ^ "Slovenian PM Cerar resigns as pressure mounts ahead of election". Reuters. 14 Mart 2018. 15 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  11. ^ a b "Anti-elite Slovene presidential candidate seen running for..." Reuters. 13 Kasım 2017. 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  12. ^ "Portret tedna: Marjan Šarec". www.delo.si. 28 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  13. ^ "Slovenia's President Pahor wins second term in close race". Reuters. 12 Kasım 2017. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  14. ^ "Party without parliamentary seats leads in Slovenia opinion poll". Reuters. 11 Aralık 2017. 4 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018.