Loretta Young

Amerikan aktris

Loretta Young (doğum adı Gretchen Young ; 6 Ocak 1913 - 12 Ağustos 2000), Amerikalı aktris. Çocukluğundan başlayarak, 1917'den 1953'e kadar sinemada uzun bir kariyere sahipti. The Farmer's Daughter (1947) filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı ve Come to the Stable'daki (1949) rolüyle ikinci Akademi Ödülü adaylığını aldı. Young, 1953'ten 1961'e kadar dramatik bir antoloji dizisi olan The Loretta Young Show ile nispeten yeni bir televizyon ortamına geçti. Dizi üç Emmy Ödülü kazandı ve gündüz TV'de ve daha sonra sendikasyonda başarıyla yeniden yayınlandı. 1980'lerde Young, televizyona döndü ve 1986'da Christmas Eve filmindeki rolüyle Altın Küre kazandı.

Loretta Young
LORETTAYoung.jpg
1943 yılında Loretta Young
Doğum Gretchen Young
6 Ocak 1913(1913-01-06)
Salt Lake City, Utah, ABD
Ölüm 12 Ağustos 2000 (87 yaşında)
Los Angeles, California, ABD
Ölüm sebebi Yumurtalık kanseri
Defin yeri Holy Cross Cemetery
Meslek
  • Oyuncu
  • Televizyon sunucusu
Etkin yıllar 1917-1994
Evlilik
Çocuk(lar)
Akraba(lar)

Young'ın Hollywood Walk of Fame'de iki yıldızı var: biri 6135 Hollywood Bulvarı'nda televizyondaki çalışmaları için, diğeri ise 6100 Hollywood Bulvarı'ndaki sinema filmlerindeki çalışmaları içindir.[1] 2011 yılında, Palm Springs, California'daki Walk of Stars'da bir Altın Palmiye Yıldızı ona ithaf edilmiştir.[2]

Young, 12 Ağustos 2000'de anne tarafından kız kardeşi Georgiana Montalbán'ın [3] (aktör Ricardo Montalban'ın eşi) Santa Monica, California'daki evinde yumurtalık kanserinden öldü. California, Culver City'deki Holy Cross Mezarlığı'ndaki aile mezarlığına gömüldü. Külleri, annesi Gladys Belzer'in mezarına gömüldü.[4]

Filmografi (seçme)Düzenle

  • 1927 - Naughty but Nice
  • 1930 - Lord galenpanna
  • 1931 - Platinum Blonde
  • 1933 - Vi som gå affärsvägen
  • 1933 - Själar till salu
  • 1933 - Två människor
  • 1935 - Skriet från vildmarken
  • 1937 - Åh, en sån fästman!
  • 1938 - Fyra män och ett löfte
  • 1940 - Han stannade till frukost
  • 1940 - Man tror vi är gifta...
  • 1942 - En natt att minnas
  • 1943 - Det brinner i östern
  • 1944 - Redo för morgondagen
  • 1947 - Katrin gör karriär
  • 1947 - Ängel på prov
  • 1948 - Kvinnan i vildmarken
  • 1949 - Nunnan och spelaren
 
Loretta Young

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Walk of Fame Stars: Loretta Young". Hollywood Chamber of Commerce. 3 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2016. 
  2. ^ "Palm Springs Walk of Stars by Date Dedicated" (PDF). Palm Springs Walk of Stars. 13 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2015. 
  3. ^ "Elegant Beauty Loretta Young Dies". BBC News. 12 Ağustos 2000. 22 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2010. 
  4. ^ "Holy Cross Cemetery, Part 2: Stars' Graves". Seeing Stars: Final Resting Places of the Stars. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2015. 

Dış bağlantılarDüzenle