Litvanya'daki şehirler listesi

Vikimedya liste maddesi


Litvanya'da 103 şehir vardır (Litvanca: tekil - miestas, çoğul miestai). Şehir deyişi, Litvanya Meclisi tarafından nüfusu 3000 ve üstü olan yerleşim yerlerine uygun görülmüştür. Ancak nüfusu 3000'den az olduğu hâlde, tarihî öneme sahip olan ya da geçmişte önemli şehirler oldukları için günümüzde de şehir statüsünde değerlendirilen yerleşim yerleri de vardır. Şehirlerden daha küçük yerleşim yerleri miestelis olarak adlandırılır. (çoğulu miesteliai). Miestelis, Türkçeye kasaba olarak çevrilebilir. Miestelislerden daha küçük yerleşim yerleri, yani köyler, kaimas olarak adlandırılır. (Çoğulu kaimai). Genellikle, bu resmî sınıflandırma çok açık olmadığından, halk kasaba ve köyleri yerleşim yeri anlamına gelen gyvenvietė ile tanımlar. (Çoğulu gyvenvietės)

Şehirler 13. ve 14. yüzyıllarda Büyük Litvanya Dükalığı ile birlikte oluşmaya başlamışlardır. Kurulan ilk şehir Klaipėda'dır. Orta Çağ yasalarına göre, bir şehirde park, meyhane, lonca, mahkeme ve yönetim binası olmalıdır. Bazı daha eski şehirler bu yasadan yola çıkılarak şehir statüsünden çıkarıldı. (Kernavė ve Merkinė gibi). Litvanya'daki şehirlerin çoğu eski zamanlara dayanır. Büyük kısmı 18. yüzyıldan önce kurulmuştur. Kuruldukları bölgeler de ulaşım ve ticaret yollarının geçtiği yerlerdedir. Bazı şehirler de, demir yolu ya da fabrika inşaatları sebebiyle yeni kurulmuştur. (Örneğin Kaišiadorys, Vievis, Radviliškis, Ignalina ve Mažeikiai). 21. yüzyılda şehirler büyük endüstri merkezleri hâlie gelmişlerdir. (Visaginas, Elektrėnai ya da Naujoji Akmenė gibi). Dört şehir - Birštonas, Druskininkai, Neringa, Palanga - özel tatil yeri statüsündedir.

Şehirlerin çoğunun yüzölçümü küçüktür. 20000'den yüksek nüfuslu sadece 19 şehir vardır. 2001 verilerine göre Litvanya nüfusunun %66.7'lik kısmı şehirlerde yaşamaktadır.

ListeDüzenle

# Şehir Telaffuz
(yardım)
Nüfus (2001) Nüfus (2005) Kuruluş İl Belediye
1   Vilnius DinleBilgi 554,281 540,318 1387 Vilnius County Vilnius city municipality
2   Kaunas DinleBilgi 378,943 361,274 1408 Kaunas County Kaunas city municipality
3   Klaipėda DinleBilgi 192,954 187,442 1257 Klaipėda County Klaipėda city municipality
4   Šiauliai DinleBilgi 133,883 129,075 1589 Šiauliai County Šiauliai city municipality
5   Panevėžys DinleBilgi 119,749 115,604 1837 Panevėžys County Panevėžys city municipality
6   Alytus DinleBilgi 71,491 69,481 1581 Alytus County Alytus city municipality
7   Marijampolė DinleBilgi 48,675 47,693 1792 Marijampolė County Marijampolė municipality
8   Mažeikiai DinleBilgi 42,675 41,389 1924 Telšiai County Mažeikiai district municipality
9   Jonava DinleBilgi 34,954 34,782 1864 Kaunas County Jonava district municipality
10   Utena DinleBilgi 33,860 33,086 1599 Utena County Utena district municipality
11   Kėdainiai DinleBilgi 32,048 31,613 1590 Kaunas County Kėdainiai district municipality
12   Telšiai DinleBilgi 31,460 30,539 1791 Telšiai County Telšiai district municipality
13   Visaginas DinleBilgi 29,554 28,438 1977 Utena County Visaginas city municipality
14   Tauragė DinleBilgi 29,124 28,504 1924 Tauragė County Tauragė district municipality
15   Ukmergė DinleBilgi 28,759 28,006 1486 Vilnius County Ukmergė district municipality
16   Plungė DinleBilgi 23,436 23,246 1792 Telšiai County Plungė district municipality
17   Šilutė DinleBilgi 21,476 21,258 1941 Klaipėda County Šilutė district municipality
18   Kretinga DinleBilgi 21,423 21,425 1609 Klaipėda County Kretinga district municipality
19   Radviliškis DinleBilgi 20,339 19,883 1923 Šiauliai County Radviliškis district municipality
20   Druskininkai DinleBilgi 18,233 16,890 1893 Alytus County Druskininkai municipality
21   Palanga DinleBilgi 17,623 17,611 1791 Klaipėda County Palanga city municipality
22   Rokiškis DinleBilgi 16,746 16,118 1920 Panevėžys County Rokiškis district municipality
23   Biržai DinleBilgi 15,262 14,999 1589 Panevėžys County Biržai district municipality
24   Gargždai DinleBilgi 15,212 15,510 1792 Klaipėda County Klaipėda district municipality
25   Kuršėnai DinleBilgi 14,197 13,854 1946 Šiauliai County Šiauliai district municipality
26   Elektrėnai DinleBilgi 14,050 13,819 1962 Vilnius County Elektrėnai municipality
27   Jurbarkas DinleBilgi 13,797 13,625 1611 Tauragė County Jurbarkas district municipality
28   Garliava DinleBilgi 13,322 13,423 1958 Kaunas County Kaunas district municipality
29   Vilkaviškis DinleBilgi 13,283 13,102 1660 Marijampolė County Vilkaviškis district municipality
30   Raseiniai DinleBilgi 12,541 12,305 1492–1506 Kaunas County Raseiniai district municipality
31   Naujoji Akmenė DinleBilgi 12,345 11,748 1792 Šiauliai County Akmenė district municipality
32   Anykščiai DinleBilgi 11,958 11,757 1516 Utena County Anykščiai district municipality
33   Lentvaris DinleBilgi 11,773 11,832 1946 Vilnius County Trakai district municipality
34   Grigiškės DinleBilgi 11,448 11,566 1958 Vilnius County Vilnius city municipality
35   Prienai DinleBilgi 11,353 11,131 1609 Kaunas County Prienai district municipality
36   Joniškis DinleBilgi 11,329 11,129 1616 Šiauliai County Joniškis district municipality
37   Kelmė DinleBilgi 10,900 10,597 1947 Šiauliai County Kelmė district municipality
38   Varėna DinleBilgi 10,845 10,555 1946 Alytus County Varėna district municipality
39   Kaišiadorys DinleBilgi 10,002 9,734 1946 Kaunas County Kaišiadorys district municipality
40   Pasvalys DinleBilgi 8,709 8,562 1946 Panevėžys County Pasvalys district municipality
41   Kupiškis DinleBilgi 8,451 8,243 1791 Panevėžys County Kupiškis district municipality
42   Zarasai DinleBilgi 8,365 8,001 1843 Utena County Zarasai district municipality
43   Skuodas DinleBilgi 7,896 7,598 1572 Klaipėda County Skuodas district municipality
44   Kazlų Rūda DinleBilgi 7,401 7,330 1950 Marijampolė County Kazlų Rūda municipality
45   Širvintos DinleBilgi 7,273 7,176 1950 Vilnius County Širvintos district municipality
46   Molėtai DinleBilgi 7,221 7,059 1956 Utena County Molėtai district municipality
47   Švenčionėliai DinleBilgi 6,923 6,585 1920 Vilnius County Švenčionys district municipality
48   Šakiai DinleBilgi 6,795 6,605 1776 Marijampolė County Šakiai district municipality
49   Šalčininkai DinleBilgi 6,722 6,644 1956 Vilnius County Šalčininkai district municipality
50   Ignalina DinleBilgi 6,591 6,307 1950 Utena County Ignalina district municipality
51   Kybartai DinleBilgi 6,556 6,395 1947 Marijampolė County Vilkaviškis district municipality
52   Pabradė DinleBilgi 6,525 6,398 1946 Vilnius County Švenčionys district municipality
53   Šilalė DinleBilgi 6,281 6,157 1950 Tauragė County Šilalė district municipality
54   Pakruojis DinleBilgi 6,057 5,998 1950 Šiauliai County Pakruojis district municipality
55   Nemenčinė DinleBilgi 5,892 5,885 1955 Vilnius County Vilnius district municipality
56   Trakai DinleBilgi 5,725 5,504 1409 Vilnius County Trakai district municipality
57   Švenčionys DinleBilgi 5,684 5,658 1800 Vilnius County Švenčionys district
58   Vievis DinleBilgi 5,303 5,246 1950 Vilnius County Elektrėnai municipality
59   Lazdijai DinleBilgi 5,140 5,027 1957 Alytus County Lazdijai district municipality
60   Kalvarija DinleBilgi 5,090 5,066 1791 Marijampolė County Kalvarija municipality
61   Rietavas DinleBilgi 3,979 3,937 1792 Telšiai County Rietavas municipality
62   Žiežmariai DinleBilgi 3,884 3,852 1792 Kaunas County Kaišiadorys district municipality
63   Eišiškės DinleBilgi 3,765 3,688 1950 Vilnius County Šalčininkai district municipality
64   Ariogala DinleBilgi 3,697 3,627 1792 Kaunas County Raseiniai district municipality
65   Venta DinleBilgi 3,412 3,221 1978 Šiauliai County Akmenė district municipality
66   Šeduva DinleBilgi 3,400 3,270 1654 Šiauliai County Radviliškis district municipality
67   Birštonas DinleBilgi 3,225 3,138 1518? Kaunas County Birštonas municipality
68   Akmenė DinleBilgi 3,140 2,973 1792 Šiauliai County Akmenė district municipality
69   Tytuvėnai DinleBilgi 2,851 2,775 1956 Šiauliai County Kelmė district municipality
70   Rūdiškės DinleBilgi 2,559 2,527 1958 Vilnius County Trakai district municipality
71   Pagėgiai DinleBilgi 2,393 2,321 1923 Tauragė County Pagėgiai municipality
72   Neringa DinleBilgi 2,386 2,834 1961 Klaipėda County Neringa municipality
73   Vilkija DinleBilgi 2,338 2,326 1792 Kaunas County Kaunas district municipality
74   Žagarė DinleBilgi 2,312 2,208 1924 Šiauliai County Joniškis district municipality
75   Viekšniai DinleBilgi 2,270 2,248 1791 Telšiai County Mažeikiai district municipality
76 Skaudvilė DinleBilgi 2,140 2,081 1950 Tauragė County Tauragė district municipality
77 Ežerėlis DinleBilgi 2,051 2,066 1956 Kaunas County Kaunas district municipality
78   Gelgaudiškis DinleBilgi 2,029 1,985 1958 Marijampolė County Šakiai district municipality
79   Kudirkos Naumiestis DinleBilgi 1,997 1,951 1643 Marijampolė County Šakiai district municipality
80   Simnas DinleBilgi 1,980 1,940 1626 Alytus County Alytus district municipality
81   Salantai DinleBilgi 1,942 1,887 1746 Klaipėda County Kretinga district municipality
82   Linkuva DinleBilgi 1,797 1,770 1950 Šiauliai County Pakruojis district municipality
83   Veisiejai DinleBilgi 1,762 1,673 1956 Alytus County Lazdijai district municipality
84   Ramygala DinleBilgi 1,733 1,678 1957 Panevėžys County Panevėžys district municipality
85   Priekulė DinleBilgi 1,725 1,690 1948 Klaipėda County Klaipėda district municipality
86   Joniškėlis DinleBilgi 1,477 1,432 1736 Panevėžys County Pasvalys district municipality
87   Jieznas DinleBilgi 1,476 1,423 1956 Kaunas County Prienai district municipality
88   Daugai DinleBilgi 1,458 1,453 1792 Alytus County Alytus district municipality
89   Obeliai DinleBilgi 1,371 1,335 1956 Panevėžys County Rokiškis district municipality
90   Varniai DinleBilgi 1,355 1,310 1950 Telšiai County Telšiai district municipality
91   Virbalis DinleBilgi 1,351 1,314 1593 Marijampolė County Vilkaviškis district municipality
92   Vabalninkas DinleBilgi 1,328 1,225 1775 Panevėžys County Biržai district municipality
93   Seda DinleBilgi 1,309 1,260 1950 Telšiai County Mažeikiai district municipality
94 Subačius DinleBilgi 1,180 1,122 1958 Panevėžys County Kupiškis district municipality
95 Baltoji Vokė DinleBilgi 1,073 1,075 1958 Vilnius County Šalčininkai district municipality
96 Dūkštas DinleBilgi 1,070 992 1956 Utena County Ignalina district municipality
97   Pandėlys DinleBilgi 1,024 985 1956 Panevėžys County Rokiškis district municipality
98   Dusetos DinleBilgi 914 866 1950 Utena County Zarasai district municipality
99   Užventis DinleBilgi 898 844 1746 Šiauliai County Kelmė district municipality
100   Kavarskas DinleBilgi 809 753 1956 Utena County Anykščiai district municipality
101 Smalininkai DinleBilgi 653 644 1945 Tauragė County Jurbarkas district municipality
102   Troškūnai DinleBilgi 525 534 1956 Utena County Anykščiai district municipality
103 Panemunė DinleBilgi 329 324 1837 Tauragė County Pagėgiai municipality

HaritaDüzenle

Aşağıdaki haritada 103 şehir gösterilmiştir. Büyük şehirlerin isimleri daha büyük yazıyla belirtilmiştir. (Haritayı büyültmek için üzerine tıklayınız.)

 

Notlar ve KaynaklarDüzenle

  • Nüfus bilgileri Litvanya Cumhuriyeti İstatistik Kurumu'ndan alınan bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır. Bilgi için 2005. Şehirler 2001 nüfus sayımı sonuçlarına göre sıralanmıştır çünkü 2005 sayımlarına oranla bu sonuçlar daha güvenilirdir (2005 sayımlarında farklı yöntemler kullanılmıştır).
  • "Şehir hakları" yerleşim yerlerine kendi kendini yönetim hakkı tanınması anlamına gelmektedir. Eski şehirler için genellikle Magdeburg haklarının kabul edilişi, bu imkâna sahip olmanın başlangıcı kabul edilir. Listede verilen tarihler, birçok farklı kaynaktan derlenen Litvanya Vikipedisi'ndeki maddelerden alınmıştır. Kullanılan ana kaynaklardan birine buradan ulaşabilirsiniz: Nüfus İstatistikleri. Burada verilen bilgiler tamamiyle güvenilir değildir.
  • İlçeler ve belediyeler Lithuanian Central Internet Gates adresinden alınan bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır..
  • Stasys Vaitiekūnas, Elena Valančienė, Lietuvos geografija (Litvanya Coğrafyası), Alma littera, 2004, syf. 160-162. ISBN 9955-08-534-7
  • Lietuvos Respublikos teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymas (Republic of Lithuania Law on Administrative Units and Their Borders), Seimas law database, June 19, 1994, law no. I-558.
  • 2001 yılında, Litvanya'da 106 şehir bulunmaktaydı. Meclis aşağıdaki değişiklikleri yaptı:
  • 16 Aralık, 2002 tarihinde Juodupė şehir statüsünü kaybetti ve kasaba oldu;
  • 25 Şubat, 2003 tarihinde Kulautuva şehir statüsünü kaybetti ve kasaba oldu;
  • 8 Nisan, 2003 tarihinde Tyruliai şehir statüsünü kaybetti ve kasaba oldu.
  • Cities without coat of arms Resim do not have it confirmed by the President of Lithuania. Other cities have coats of arms confirmed, but they are unavailable. Municipalities share coat of arms with their capitals with the exception of cities which are capitals of more than one municipality (i.e. a city municipality and a district municipality) in which case the city municipality shares the coat of arms with the city, while the district municipality has its own distinct coat of arms. Another notable exception is Trakai town, which has different coat of arms than does its municipality (Trakai district municipality).