Ana menüyü aç

Latin imparatorları listesi

Wikimedia liste maddeleri

Latin imparatorları listesi, Latin İmparatorluğu hükümdarlarını içerir. Dördüncü Haçlı Seferi'nden (1204) sonra Konstantinopolis'te kurulup 1261 yılında Bizans Rumları tarafından geri alınmasına kadar Haçlıların krallığının tarihsel düzenidir. İsmi, Katolik ve Batı Avrupa ("Latin") tabiatından türemiştir. Resmi unvanı Imperium Romaniae (Latince: "Romania imparatoru") olan İmparator, topraklarının çoğu Haçlılar tarafından alınıp paylaşılan Doğu Roma İmparatorluğu'nun doğrudan varisi olduğunu iddia etmiştir. Fakat bu iddia Bizans Rumları'nın halife devletleri, İznik İmparatorluğu, Trabzon İmparatorluğu ve Epir Despotluğu, tarafından da öne sürülmüştür. Bu üçü arasında, İznikliler 1261 yılında Latin imparatorlarını yerini almayı başarıp Bizans İmparatorluğu'nu tekrar kurmayı başarmışlardır.

İçindekiler

Konstantinopolis'in Latin imparatorları, 1204–1261Düzenle

Hükümdar Portre Doğum Tac giyme Evlilikleri Ölüm
I. Baodouin
1204–1205
  Temmuz 1172
Hainaut Kontu V. Baodouin ile Flandre Kontesi I. Margaret'in oğlu
16 Mayıs 1204'te Ayasofya'da
hükümdarlığı 9 Mayıs'ta başladı
Marie de Champagne
6 Ocak 1186
2 kızı
1205
muhtemelen Tırnovo, Bulgaristan
yaklaşık 33 yaşında
Henri
1206–1216
  c. 1174
Hainaut Kontu V. Baodouin ile Flandre Kontesi I. Margaret'in oğlu
20 Ağustos 1206
hükümdarlığı temmuzda başladı
(1) Agnès de Montferrat
4 Şubat 1207
1 çocuk?

(2) Bulgar Maria
1213
çocuksuz
11 Haziran 1216
yaklaşık 42 yaşında
Pierre
1216–1217
  c. 1155
Pierre de Courtenay ve Elizabeth de Courtenay'in oğlu
9 Nisan 1217'de Roma dışında bir kilisede
hükümdarlığı 1216 yılında başladı
(1) Agnès de Nevers
bir kız

(2) Yolande
on çocuk
1219
yaklaşık 64 yaşında
Yolande
(naibe)
1217–1219[1]
1175
Hainaut Kontu V. Baodouin ile Flandre Kontesi I. Margaret'in kızı
Pierre
on çocuk
Ağustos 1219
44 yaşında
Conon de Béthune
(naip)
1219
1160 öncesi 17 Aralık 1219
Giovanni Colonna
(naip)
1220–1221
yaklaşık 1170 28 Ocak 1245
I. Robert
1221–1228
  Latin İmparatorları Pierre ile Yolande'nın oğlu 25 Mart 1221 Neuville Leydisi
1227
çocuksuz
Ocak 1228
Mora, Achaea Prensliği
Jean
(kıdemli ortak imparator
çocuk
II. Baodouin) için
1229–1237
  c. 1170
Brienne Kontu II. Erard ile Agnes de Montfaucon'un oğlu
(1) Marie de Montferrat
14 Eylül 1210
bir kızı

(2) Ermenistanlı Stefanie
bir oğlu

(3) Berenguela de Leon
1224
dört çocuğu
27 Mart 1237
yaklaşık 67 yaşında
II. Baodouin
1228–1261
  1217
Latin İmparatorları Pierre ile Yolande'nın oğlu
15 Nisan 1240
hükümdarlığı 1228 yılında başladı
Marie de Brienne
1234
bir oğlu
Ekim 1273
Napoli, Sicilya Krallığı
43 yaşında

Sürgünde Konstantinopolis'in Latin imparatorları, 1261–1383Düzenle

 
I. Catherine'nin mührü
  • II. Baodouin (1261–1273), Konstantinopolis'ten sürgünde
  • I. Philippe (1273–1283), oğlu
  • I. Catherine (1283–1307), kızı, ile...
  • Charles (1301–1307), kocası
  • II. Catherine (1307–1346), kızları, ile...
  • II. Philippe (1313–1332), kocası
  • II. Robert (1346–1364), oğulları
  • II. Philippe (1364–1373), kardeşi
  • James (1373–1383), yeğeni

James, unvanın aynı zamanda Napoli tacı hak iddia edeni Anjou Dükü I. Louis'e geçmesini istemiş ama Louis ve soyundan gelenler bu unvanı hiçbir zaman kullanmamışlardır.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Donald M. Nicol, The Last Centuries of Byzantium, 1261-1453, (Cambridge University Press, 2002), 12.

Ayrıca bakınızDüzenle