Kuzey Kıbrıs başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

13 Şubat 1975 tarihinden beri Kıbrıs Türk Federe Devleti ve 15 Kasım 1983 tarihinden beri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde görev yapan başbakanların listesidir.

Kıbrıs Türk Federe Devleti başbakanları (1975–1983)Düzenle

Fotoğraf Başbakan Görev Süresi Parti
1   Rauf Denktaş
(1924–2012)
13 Şubat 1975 5 Temmuz 1976 Ulusal Birlik Partisi
2   Nejat Konuk
(1928–2014)
5 Temmuz 1976 21 Nisan 1978 Ulusal Birlik Partisi
3   Osman Örek
(1925–1999)
21 Nisan 1978 12 Aralık 1978 Ulusal Birlik Partisi
4   Mustafa Çağatay
(1937–1989)
12 Aralık 1978 15 Kasım 1983 Ulusal Birlik Partisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanları (1983–günümüz)Düzenle

Fotoğraf Başbakan Başlangıç Bitiş Görev süresi Parti
1   Mustafa Çağatay
(1937–1989)
15 Kasım 1983 13 Aralık 1983 28 gün Ulusal Birlik Partisi
2   Nejat Konuk
(1928–2015)
13 Aralık 1983 19 Temmuz 1985 1 yıl, 218 gün Bağımsız
3   Derviş Eroğlu
(1938–)
19 Temmuz 1985 1 Ocak 1994 8 yıl, 166 gün Ulusal Birlik Partisi
4   Hakkı Atun
(1935–)
1 Ocak 1994 16 Ağustos 1996 2 yıl, 228 gün Demokrat Parti
(3)   Derviş Eroğlu
(1938–)
16 Ağustos 1996 13 Ocak 2004 7 yıl, 150 gün Ulusal Birlik Partisi
5   Mehmet Ali Talat
(1952–)
13 Ocak 2004 23 Nisan 2005 1 yıl, 100 gün Cumhuriyetçi Türk Partisi
  Serdar Denktaş
(1959–)
Geçici
23 Nisan 2005 26 Nisan 2005 3 gün Demokrat Parti
6   Ferdi Sabit Soyer
(1951–)
26 Nisan 2005 5 Mayıs 2009 4 yıl, 9 gün Cumhuriyetçi Türk Partisi
(3)   Derviş Eroğlu
(1938–)
5 Mayıs 2009 23 Nisan 2010 353 gün Ulusal Birlik Partisi
  Hüseyin Özgürgün
(1965–)
Geçici
23 Nisan 2010 14 Mayıs 2010 21 gün Ulusal Birlik Partisi
7   İrsen Küçük
(1940–2019)
14 Mayıs 2010 13 Haziran 2013 3 yıl, 30 gün Ulusal Birlik Partisi
8   Sibel Siber
(1960–)
13 Haziran 2013 2 Eylül 2013 81 gün Cumhuriyetçi Türk Partisi
9   Özkan Yorgancıoğlu
(1954–)
2 Eylül 2013 15 Temmuz 2015 1 yıl, 316 gün Cumhuriyetçi Türk Partisi
10   Ömer Kalyoncu
(1950–)
15 Temmuz 2015 16 Nisan 2016 276 gün Cumhuriyetçi Türk Partisi
11   Hüseyin Özgürgün
(1965–)
16 Nisan 2016 2 Şubat 2018 1 yıl, 292 gün Ulusal Birlik Partisi
12   Tufan Erhürman
(1970–)
2 Şubat 2018 22 Mayıs 2019 1 yıl, 109 gün Cumhuriyetçi Türk Partisi
13   Ersin Tatar
(1960–)
22 Mayıs 2019 23 Ekim 2020de jure
9 Aralık 2020de facto
1 yıl, 154 gün Ulusal Birlik Partisi
  Belirsiz
Hükûmet krizi
23 Ekim 2020 9 Aralık 2020 47 gün
14   Ersan Saner
(1966–)
9 Aralık 2020 5 Kasım 2021 331 gün Ulusal Birlik Partisi
15   Faiz Sucuoğlu
(1961–)
5 Kasım 2021 12 Mayıs 2022 188 gün Ulusal Birlik Partisi
16   Ünal Üstel
(1955–)
12 Mayıs 2022 Günümüz 49 gün Ulusal Birlik Partisi

Zaman çizelgesiDüzenle

Faiz SucuoğluErsan SanerErsin TatarTufan ErhürmanHüseyin ÖzgürgünÖmer KalyoncuÖzkan YorgancıoğluSibel Siberİrsen KüçükDerviş EroğluFerdi Sabit SoyerMehmet Ali TalatDerviş EroğluHakkı AtunDerviş EroğluNejat KonukMustafa Çağatay

Yaşayan eski başbakanlarDüzenle

2022 itibarıyla yaşayan on iki eski başbakan bulunmaktadır:

Fotoğraf Başbakan Görev süresi Doğum tarihi
3.
  Derviş Eroğlu 1985–1994
1996–2004
2009–2010
7 Mart 1938 (1938-03-07) (84 yaşında)
4.
  Hakkı Atun 1994–1996 1935 (86-87 yaşında)
5.
  Mehmet Ali Talat 2004–2005 6 Temmuz 1952 (1952-07-06) (69 yaşında)
6.
  Ferdi Sabit Soyer 2005–2009 1952 (69-70 yaşında)
8.
  Sibel Siber 2013 13 Aralık 1960 (1960-12-13) (61 yaşında)
9.
  Özkan Yorgancıoğlu 2013–2015 1954 (67-68 yaşında)
10.
  Ömer Kalyoncu 2015–2016 1950 (71-72 yaşında)
11.
  Hüseyin Özgürgün 2016–2018 1965 (56-57 yaşında)
12.
  Tufan Erhürman 2018–2019 1970 (51-52 yaşında)
13.
  Ersin Tatar 2019–2020 7 Eylül 1960 (1960-09-07) (61 yaşında)
14.
  Ersan Saner 2020–2021 1966 (55-56 yaşında)
15.
  Faiz Sucuoğlu 2021–2022 27 Ağustos 1961 (1961-08-27) (60 yaşında)

İrsen Küçük (1940–2019), 10 Mart 2019'da 79 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski başbakan olmuştur.