Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

13 Şubat 1975 tarihinden beri Kıbrıs Türk Federe Devleti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde görev yapan başbakanların listesidir.

Kuzey Kıbrıs başbakanları listesi (1975-günümüz)Düzenle

Kıbrıs Türk Federe Devleti başbakanları listesi (1975-1983)Düzenle

İsim
(Doğum–Ölüm)
Resim Görev Süresi Parti
1 Rauf Denktaş
(1924–2012)
  13 Şubat 1975 5 Temmuz 1976 Ulusal Birlik Partisi
2 Nejat Konuk
(1928–2014)
  5 Temmuz 1976 21 Nisan 1978 Ulusal Birlik Partisi
3 Osman Örek
(1925–1999)
  21 Nisan 1978 12 Aralık 1978 Ulusal Birlik Partisi
4 Mustafa Çağatay
(1937–1989)
  12 Aralık 1978 15 Kasım 1983 Ulusal Birlik Partisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanları listesi (1983-günümüz)Düzenle

İsim
(Doğum–Ölüm)
Resim Görev Süresi Parti
1 Mustafa Çağatay
(1937–1989)
  15 Kasım 1983 13 Aralık 1983 Ulusal Birlik Partisi
2 Nejat Konuk
(1928–2014)
  13 Aralık 1983 19 Temmuz 1985 Bağımsız
3 Derviş Eroğlu
(1938–)
  19 Temmuz 1985 1 Ocak 1994 Ulusal Birlik Partisi
4 Hakkı Atun
(1935–)
  1 Ocak 1994 16 Ağustos 1996 Demokrat Parti
(3) Derviş Eroğlu
(1938–)
  16 Ağustos 1996 13 Ocak 2004 Ulusal Birlik Partisi
5 Mehmet Ali Talat
(1952–)
  13 Ocak 2004 23 Nisan 2005 Cumhuriyetçi Türk Partisi
Serdar Denktaş
Geçici
(1959–)
  23 Nisan 2005 26 Nisan 2005 Demokrat Parti
6 Ferdi Sabit Soyer
(1952–)
  26 Nisan 2005 5 Mayıs 2009 Cumhuriyetçi Türk Partisi
(3) Derviş Eroğlu
(1938–)
  5 Mayıs 2009 23 Nisan 2010 Ulusal Birlik Partisi
Hüseyin Özgürgün
Geçici
(1965–)
  23 Nisan 2010 14 Mayıs 2010 Ulusal Birlik Partisi
7 İrsen Küçük
(1940–2019)
  14 Mayıs 2010 13 Haziran 2013 Ulusal Birlik Partisi
8 Sibel Siber
(1960–)
  13 Haziran 2013 2 Eylül 2013 Cumhuriyetçi Türk Partisi
9 Özkan Yorgancıoğlu
(1954–)
  2 Eylül 2013 15 Temmuz 2015 Cumhuriyetçi Türk Partisi
10 Ömer Kalyoncu
(1950–)
  15 Temmuz 2015 16 Nisan 2016 Cumhuriyetçi Türk Partisi
11 Hüseyin Özgürgün
(1965–)
  16 Nisan 2016 2 Şubat 2018 Ulusal Birlik Partisi
12 Tufan Erhürman
(1970–)
  2 Şubat 2018 22 Mayıs 2019 Cumhuriyetçi Türk Partisi
13 Ersin Tatar
(1960–)
  22 Mayıs 2019 23 Ekim 2020 Ulusal Birlik Partisi
Belirsiz
Hükûmet krizi
  23 Ekim 2020 günümüz

Yaşayan eski başbakanlarDüzenle

2020 itibarıyla yaşayan on eski başbakan bulunmaktadır:

Fotoğraf Başbakan Görev süresi Doğum tarihi
3.
  Derviş Eroğlu 1985-1994, 1996-2004, 2009-2010 7 Mart 1938 (1938-03-07) (82 yaşında)
4.
  Hakkı Atun 1994-1996 1935 (84-85 yaşında)
5.
  Mehmet Ali Talat 2004-2005 6 Temmuz 1952 (1952-07-06) (68 yaşında)
6.
  Ferdi Sabit Soyer 2005-2009 1952 (67-68 yaşında)
8.
  Sibel Siber 2013 13 Aralık 1960 (1960-12-13) (59 yaşında)
9.
  Özkan Yorgancıoğlu 2013-2015 1954 (65-66 yaşında)
10.
  Ömer Kalyoncu 2015-2016 1950 (69-70 yaşında)
11.
  Hüseyin Özgürgün 2016-2018 1965 (54-55 yaşında)
12.
  Tufan Erhürman 2018-2019 1970 (49-50 yaşında)
13.
  Ersin Tatar 2019-2020 7 Eylül 1960 (1960-09-07) (60 yaşında)

İrsen Küçük (1940-2019), 10 Mart 2019'da 79 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski başbakan olmuştur.

KaynakçaDüzenle