Kongo Demokratik Cumhuriyeti başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti başbakanı, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1964 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1964 ile 1971 yılları arasında Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 1971 ile 1997 yılları arasında Zaire ve 1997 yılından itibaren de tekrar Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır.

Ülkede başbakan olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Kongo Demokratik Cumhuriyeti başbakanları (1960–günümüz)Düzenle

(İtalik tarihler görevin fiilen devam ettiğini göstermektedir)

Kongo Cumhuriyeti (1960-1964)Düzenle

Başbakan Görev Süresi Siyasi Parti
İsim Resim Doğum–Ölüm Başlangıç Bitiş
Başbakan
1 Patrice Lumumba   1925–1961 24 Haziran 1960 5 Eylül 1960 MNC-L
2 Joseph Iléo   1921–1994 5 Eylül 1960 20 Eylül 1960 MNC-K
Komiserler Kurulu Başkanları - Genel
3 Albert Ndele   1930– 20 Eylül 1960 3 Ekim 1960 Bağımsız
4 Justin Marie Bomboko   1928–2014 4 Ekim 1960 9 Şubat 1961 Bağımsız
Başbakan
Antoine Gizenga
(tartışmalı)[1]
  1925– 13 Aralık 1960 5 Ağustos 1961 MNC-L
(2) Joseph Iléo   1921–1994 9 Şubat 1961 2 Ağustos 1961 MNC-K
5 Cyrille Adoula   1921–1978 2 Ağustos 1961 30 Haziran 1964 MNC
6 Moise Tshombe   1919–1969 10 Temmuz 1964 1 Ağustos 1964 CONAKAT

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (1964–1971)Düzenle

Başbakan
(6) Moise Tshombe   1919–1969 1 Ağustos 1964 13 Ekim 1965 CONAKAT
7 Évariste Kimba   1926–1966 18 Ekim 1965 14 Kasım 1965 CONAKAT
8 Léonard Mulamba[2]   1928–1986 25 Kasım 1965 26 Ekim 1966 Askeri
Makam kaldırıldı (26 Ekim 1966 – 27 Ekim 1971)

Zaire Cumhuriyeti (1971-1997)Düzenle

Makam kaldırıldı (27 Ekim 1971 – 6 Temmuz 1977)
Birinci Devlet Komiserleri
9 Mpinga Kasenda   1937–1994 6 Temmuz 1977 6 Mart 1979 MPR
10 Bo-Boliko Lokonga Monse Mihambo   1934– 6 Mart 1979 27 Ağustos 1980 MPR
11 Jean Nguza Karl-i-Bond   1938–2003 27 Ağustos 1980 23 Nisan 1981[3] MPR
12 N'singa Udjuu Ongwabeki Untubu   1934–2021 23 Nisan 1981 5 Kasım 1982 MPR
13 Kengo Wa Dondo   1935– 5 Kasım 1982 31 Ekim 1986 MPR
Makam boş (31 Ekim 1986 – 22 Ocak 1987)
14 Mabi Mulumba   1941– 22 Ocak 1987 7 Mart 1988 MPR
15 Sambwa Pida Nbagui   1940–1998 7 Mart 1988 26 Kasım 1988 MPR
(13) Kengo Wa Dondo   1935– 26 Kasım 1988 4 Mayıs 1990 MPR
16 Lunda Bululu   1942– 4 Mayıs 1990 5 Temmuz 1990 MPR
Başbakan[4]
Lunda Bululu   1942– 5 Temmuz 1990 1 Nisan 1991 MPR
17 Mulumba Lukoji   1943–1997 1 Nisan 1991 29 Eylül 1991[5] MPR
18 Étienne Tshisekedi   1932– 29 Eylül 1991 1 Kasım 1991 UDPS
19 Bernardin Mungul Diaka   1933–1999 1 Kasım 1991 25 Kasım 1991 RDR
(11) Jean Nguza Karl-i-Bond   1938–2003 25 Kasım 1991 15 Ağustos 1992 UFERI
(18) Étienne Tshisekedi   1932– 15 Ağustos 1992 18 Mart 1993 UDPS
20 Faustin Birindwa   1943–1999 18 Mart 1993 14 Ocak 1994 UDPS
(13) Kengo Wa Dondo   1935– 6 Temmuz 1994 2 Nisan 1997 UDI
(18) Étienne Tshisekedi   1932– 2 Nisan 1997 9 Nisan 1997 UDPS
21 Likulia Bolongo   1939– 9 Nisan 1997 16 Mayıs 1997[6] Askeri

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (1997-günümüz)Düzenle

Makam kaldırıldı (16 Mayıs 1997 – 30 Aralık 2006)
Başbakan
22 Antoine Gizenga   1925– 30 Aralık 2006 10 Ekim 2008 PALU
23 Adolphe Muzito   1957– 10 Ekim 2008 6 Mart 2012 PALU
Louis Alphonse Koyagialo

(Geçici)

  1947–2014 6 Mart 2012 18 Nisan 2012 PALU
24 Augustin Matata Ponyo   1964– 18 Nisan 2012 17 Kasım 2016 PPRD
25 Samy Badibanga   1962– 17 Kasım 2016 7 Nisan 2017 UDPS
26 Bruno Tshibala   1955– 7 Nisan 2017 7 Eylül 2019 UDPS
27 Sylvestre Ilunga   1957– 7 Eylül 2019 15 Şubat 2021 PPRD
28 Jean-Michel Sama Lukonde   1977– 15 Şubat 2021 Görevde UDPS

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Kongo Krizi döneminde Stanleyville'de oluşturulan isyan hükûmeti
  2. ^ Ekim 1964'ten bu yana askeri personel şefi olan Mulumba, 25 Kasım 1965'te başbakan olarak atanmış, 26 Ekim 1966'da da görevinden alınmıştır
  3. ^ Belçika'ya gerçekleştirdiği resmi bir ziyaret sonrasında sürgüne kaçmıştır
  4. ^ 5 Temmuz 1990 tarih ve 90-002 numaralı kanuna göre Birinci Devlet Komiserliği makamının adı Başbakan olarak kabul edilmiştir
  5. ^ Kinşasa'da yaşanan askeri ayaklanma neticesinde istifa etmiştir.
  6. ^ Birinci Kongo Savaşı sonucunda devrildi

Dış bağlantılarDüzenle