Kathleen York

Kathleen "Bird" York (d. 11 Mayıs 1975), Amerikalı aktris, senarist ve Oscar adayı şarkıcı-söz yazarıdır. 2004 yapımı Çarpışma filmindeki "In the Deep" parçası ile En İyi Orijinal Şarkı dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.[1]

Kathleen York
Kathleen York.jpg
Doğum 17 Mayıs 1975 (1975-05-17) (47 yaşında)
Meslek Oyuncu, senarist, söz yazarı, şarkıcı
Etkin yıllar 1988-günümüz
Resmî site birdyork.com

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

OyunculuğuDüzenle

Gençliğinden beri oyunculuk yapan York en çok NBC'de yayınlanan The West Wing dizisindeki Andre Wyatt karakteri, A Season in Purgatory mini dizisi ve yine NBC'de yayınlanan mini dizi Naomi & Wynonna'daki Naomi Judd rolüyle tanınmaktadır.[2] Dizilerdeki rollerinin yanında Gece Vurgunu, Çarpışma, Cries of Silence, The Big Day, Ölümüne Sevmek, Flashback ve Cold Feet gibi filmlerde de rol almıştır.

Düzenli olarak yer aldığı In the Dark, Vengeance Unlimited, Aaron's Way ve The Client List gibi dizilerin yanı sıra How To Get Away With Murder, Jane The Virgin, Outcast, Murder One, The OC ve Desperate Housewives gibi dizilerde birden fazla bölümde tekrar eden karakterleri canlandırmıştır. Ayrıca True Blood, Curb Your Enthusiasm, All Rise, Longmire, House ve Revenge dizilerinde konuk oyunculuk yapmıştır.[3][4]

Senaryo yazarlığıDüzenle

Senarist olarak York; Sony Pictures, Warner Brothers, Fox Television Studios gibi çeşitli firmalar için televizyon projeleri üretmiştir.[5]

Söz yazarlığı ve şarkıcılığıDüzenle

Müzikal olarak York, Michael Becker ile birlikte yazıp bestelediği "In the Deep" adlı şarkısıyla dünya çapında tanınırlık kazanmıştır. Wicked Little High adlı albümünde yer alan bu parça 2005 yapımı Çarpışma filmi için yazılmıştır. "In the Deep", En İyi Orijinal Şarkı dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterilirken York, 2006'daki 78. Akademi Ödülleri'nde şarkıyı canlı olarak seslendirmiştir.

Diğer müzik çalışmaları arasında 2008 yapımı Yedi Yaşam ve Felicity Huffman'ın başrolünde oynadığı bağımsız yapım Tammy's Always Dying gibi filmlerin ana tema müzikleri bulunmaktadır. Ayrıca American Idol, Nip/Tuck, CSI: NY, In Justice, Warehouse 13, House gibi yapımlarda müzikleri kullanılmıştır. CBS dizisi Family Law'ın ikinci sezonunda şarkı yazarı ve besteci olarak çalışmıştır.

York'un Bird York, The Velvet Hour ve Wicked Little High adlı üç albümü bulunmaktadır. 2008 yılında bağımsız olarak Have No Fear adlı bir EP de yayınlamıştır.

FilmografisiDüzenle

Yıl Yapım Rolü Notlar
1984 Protocol Charmaine
1985 Not My Kid Linda
1984–1985 Dallas Betty Tekrar eden rol, 10 bölüm
1985 This Child Is Mine Janet Rasnick
1985 Chase Darlene
1986 Simon & Simon Alison Baker Bölüm: "A Significant Obsession"
1986 Thompson's Last Run Louise
1987 The Alamo: 13 Days to Glory Mrs. Susannah Dickinson
1987 Winners Take All Judy McCormick
1988 Aaron's Way: The Harvest Susannah Lo Verde
1988 Aaron's Way Susannah Lo Verde Düzenli rol, 14 bölüm
1989 Checking Out Diana
1989 Cold Feet Laura Latham
1989 Tales from the Crypt Coralee Bölüm: "Dig That Cat... He's Real Gone"
1990 Flashback Sparkle
1990 Ölümüne Sevmek Dewey Brown
1991 Wild Hearts Can't Be Broken Marie
1993 Gregory K Rachel Kingsley
1993 Love, Lies & Lullabies Terry
1994 Dream Lover Martha
1994 Sweet Justice Beth Bölüm: "Pilot"
1995 Love Can Build a Bridge Naomi Judd
1995–1996 Murder One D.D.A. Cheryl Dreyfuss 3 bölüm
1996 A Season in Purgatory Claire Rafferty
1996 Cries of Silence Dorrie Walsh
1997 To Dance with Olivia Aurora Watling
1997 Dead Men Can't Dance Victoria Elliot
1997 Northern Lights Daphne
1998 The Practice Sharon Bölüm: "The Pursuit of Dignity"
1998–1999 Vengeance Unlimited KC Griffin Düzenli rol, 16 bölüm
2001 The Big Day Pam
2001 Curb Your Enthusiasm Masseuse Bölüm: "The Massage"
2002 The Guardian Janine Crane Bölüm: "Assuming the Position"
2004 Çarpışma Officer Johnson
2004–2005 The O.C. Renee Wheeler Tekrar eden rol, 4 bölüm
2006 A House Divided First Lady Susan Russell Pilot bölüm
2006 Malcolm in the Middle Ellie Bölüm: "Mono"
2000–2006 The West Wing Andrea "Andy" Wyatt Tekrar eden rol, 15 bölüm
2006–2007 Desperate Housewives Monique Polier 3 bölüm
2007 Sublime Jenny
2007 NCIS Stephanie Flynn Bölüm: "Ex-File"
2007 House, M.D. Dr. Schaffer Bölüm: "97 Seconds"
2007 Ghost Whisperer Vivian Sembrook Bölüm: "Bad Blood"
2008 Ball Don't Lie Mrs. Smith
2008 Front of the Class Diane
2009 CSI: Crime Scene Investigation A.D.A. Hardt Bölüm: "Miscarriage of Justice"
2009 CSI: Miami Paula Olsen Bölüm: "Count Me Out"
2010 The Glades Dr. Britney Newhall Bölüm: "Cassadaga"
2010 Chase Ellen Mays Bölüm: "The Comeback Kida"
2010 Footsteps Megan
2011 Body of Proof Councilwoman Jill Bennett Bölüm: "Lazarus Man"
2012 The Client List Jolene Düzenli rol, 10 bölüm
2012 CSI: NY Krista DiBello Bölüm: "The Lady in the Lake"
2013 Bones Marianne Thorn Bölüm: "The Secret in the Proposal"
2013 Revenge Sheila Lurie Bölüm: "Mercy"
2014 Gece Vurgunu Jackie
2014 True Blood Madeline Kapneck Bölüm: "Karma"
2014 Castle Kat Kingsley Bölüm: "Last Action Hero"
2015 Major Crimes Janice Clark Bölüm: "Hostage of Fortune"
2015–2016 Jane the Virgin Angelique Harper 2 bölüm
2017 Outcast Jeanne 2 bölüm
2018 Code Black Vicky Markwith Bölüm: #3.12
2019–2021 In the Dark Joy Mason Düzenli rol
2020 How to Get Away with Murder Martha Vitkay 5 bölüm

DiskografisiDüzenle

  • Bird York (1999, Blissed Out Records)
  • The Velvet Hour (2005, Blissed Out Records)
  • Wicked Little High (2006, EMI)
  • Have No Fear EP (2008, Blissed Out Records)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Kathleen York: Biography". TV Guide. 26 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2013. 
  2. ^ "Kathleen York biography". BuddyTV. 19 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2013. 
  3. ^ "Lifetime Castings: Kathleen York On 'Client List'". Deadline.com. 3 Ocak 2012. 2 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2013. 
  4. ^ "Cybill Shepherd, Kathleen York join 'The Client List'". Digital Spy. 4 Ocak 2012. 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2013. 
  5. ^ "Featured Player: Kathleen York". Variety.com. 17 Nisan 2009. 23 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2014. 

Dış bağlantılarDüzenle