Ana menüyü aç

Karahanlılar hükümdarları listesi

Vikimedya liste maddesi
(Karahanlılar hükümdarlar listesi sayfasından yönlendirildi)

Bu madde; Karahanlılar, Doğu Karahanlılar ve Batı Karahanlılar hükümdarlarının kronolojik olarak sıralandığı listeyi içermektedir.

Karahanlılar KağanlarıDüzenle

Doğu Karahanlılar KağanlarıDüzenle

(Balasagun ve Kaşgar)

Batı Karahanlılar KağanlarıDüzenle

(Semerkand)

  • I. Muhammed Han (1042 - 1052)
  • I. İbrahim Han (1052 - 1068)
  • I. Nasr Han (1068 - 1080) I. İbrahim'in oğlu.
  • Hıdır Han (1080 - 1081) I. Nasır'ın kardeşi.
  • I. Ahmed Han (1081 - 1089)
  • Yakup Han (1089 - 1095)
  • Rükneddin Kılıç I. Mesud Han (1095 - 1097)
  • Tafaç Hakan Süleyman Han (1097)
  • I. Mahmud Tamgaç Han (1097 - 1099)
  • Harun Cebrail Han (1099 - 1102)
  • II. Muhammed Tamgaç Han (1102 - 1129)
  • II. Nasır Han (1129) II. Muhammed'in oğlu.
  • II. Ahmed Kadir Han (1129 - 1130)
  • Kök Sagun Kılıç Hasan Han(1130 - 1132)
  • II. İbrahim Tabgaç Buğra Han (1132)
  • II. Mahmud Rükneddin Han (1132 - 1141)
  • III. İbrahim Tabgaç Buğra Han (1141 - 1156)
  • Kök Sagun Ali Çağrı Han (1156 - 1160)
  • Alp Kutluk Tonga Bilge II. Mesud Han (1160 - 1178)
  • Küç Arslan IV. İbrahim Han (1178 - 1203)
  • Osman Han (1203 - 1212)

Maveraünnehir Hazerm Şah Muhammed tarafından işgal edildi.[2]

Karahanlılar soyağacıDüzenle

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kül Bilge
(840-893)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-
 
 
 
 
 
Oğulçak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-
 
 
 
 
 
Satuk
?(940-955)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-
 
⑤Musa
(955-990)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Süleyman
-
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ali
(960-998)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Harun
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
⑨II.Ahmed
(1024-26)
 
Nasr
?(990-999)
 
⑧Mansur
(1015-24)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
⑩Yusuf
(1026)
 
⑨II.Ahmed
(1024-26)
 
-
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I.Muhammed
1.(1041-52)
 
I.İbrahim
2.(1052-?)
 
I.Mahmud
8.(1097-99)
 
 
 
 
 
 
 
Süleyman
I.(1032-56)
 
 
 
I.Muhammed
II.(1056-57)
 
I.Mahmud
IV.(1059-?)
 
-
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I.Nasr
 
-
3.(1068-80)
 
Şuays
 
Hıdır
4.(1081-89)
 
-
 
Hasan
VI.(1074-1102)
 
Yakup
6.(1089-95)
 
I.İbrahim
III.(1057-59)
 
Ömer
V.(?-?)
 
-
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Süleyman
7.(1097)
 
 
 
 
 
I.Ahmed
5.(1081-89)
 
I.Mesud
6.(1095-97)
 
Ahmed
VII.(1102-28)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cibrail
10.(1099-1102)
 
-
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
II.Muhammed
11.(1102-30)
 
II.İbrahim
14.(?-1132)
 
 
 
II.İbrahim
VIII.(1128-58)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hasan
13.(1130-?)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
II.Nasr
 
II.Ahmed
12.(1129-32)
 
II.Mahmud
15.(1132-41)
 
III.İbrahim
16.(1141-?)
 
II.Muhammed
IX.(1158-?)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ali
17.(1156-1160)
 
II.Mesud
18.(1160-?)
 
Hüseyin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yusuf
X.(?-1205)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
III.Muhammed
 
IV.İbrahim
19.(?-1203)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
III.Muhammed
XI.(1205-10)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Osman
20.(1203-12)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KaynakçaDüzenle

  • Svat Soucek, A History of Inner Asia, Cambridge University Press (Februar 2000) ISBN 978-0-521-65704-4 (İngilizce)
  1. ^ R. Genç, Karahanlıların Devlet Teskilatı, İstanbul, 1981 sayfa 40.
  2. ^ Svat Soucek, A History of Inner Asia, Cambridge University Press (Şubat 2000), sayfa 316-318. ISBN 978-0-521-65704-4 (İngilizce)