Jon Hamm

Jonathan Daniel "Jon" Hamm (d. 10 Mart 1971, Missouri), Amerikalı oyuncu.

Jon Hamm
Jon Hamm (2010) revised.jpg
Jon Hamm, 2010
Doğum Jonathan Daniel Hamm
10 Mart 1971 (1971-03-10) (49 yaşında)
St. Louis, Missouri, ABD
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 2000-günümüz
Evlilik Jennifer Westfeldt
JonHamm08.jpg

1960'larda geçen Mad Men dizisindeki Donald Draper rolü ile 2008 yılında drama dalında TV dizilerinde en iyi başrol erkek oyuncu dalında Altın Küre Ödülü'nü kazanmıştır.

BiyografiDüzenle

Hamm St. Louis, Missouri'de doğmuş ve büyümüştür. 6 yaşında iken oynadığı Winnie the Pooh adlı oyun ilk oyunculuk deneyimi olmuştur. Missouri Üniversitesi'nden İngilizce dalında mezun olmuştur. Bir süre lise öğretmenliği yapan Hamm ardından Hollywood'a gitmeye karar vermiştir. 1990'ların sonunda başladığı oyunculuk kariyerinde, başarısız pilot bölümlerin ardından 2000'lerde büyük çıkışını yapmıştır. Providence (1999-2002),The Division (2001-2004) dizilerinde rol alan oyuncu, ayrıca birçok diziye de konuk oyuncu olarak katılmıştır. Bu dizilerin arasında CSI: Miami, Related, Numb3rs ve The Sarah Silverman Program gibi popüler diziler de vardır. 2002 yılında Bir Zamanlar Askerdik adlı filmde Mel Gibson'a eşlik etmiştir. 2006-2007 yıllarında What About Brian isimli dizinin ilk 6 bölümünde yer almış, yine aynı sezon The Unit adlı dizide oynamıştır.

Aralık 2008'de vizyona giren Dünyanın Durduğu Gün adlı filmde Keanu Reeves, Jennifer Connelly ve Kathy Bates gibi isimlerle beraber başrolde oynamıştır.

Aktris ve yazar Jennifer Westfeldt ile 1997 yılında tanışmıştır ve o zamandan beri birliktedir. İkili hâlen Los Angeles'ta yaşamaktadır. Demokratik Parti'yi desteklediğini söylemiştir.

Mad MenDüzenle

The Sopranos'un yazarı ve yapımcısı olan Matthew Weiner'ın dikkatini çekmiş ve Hamm'a Mad Men adlı dizide başrol teklif edilmiştir. Dizi ilk sezonunda büyük başarı yakalamış ve 16 dalda altın küre ödüllerine aday gösterilmiştir. Bunlar içinde en iyi drama ve drama dalında en iyi erkek oyuncu adaylıkları da vardır ve bu iki dalda da ödülü almıştır.

2011 yılında katıldığı "Inside the Actors Studio" programında diziye ilk başvurduğunda editörler tarafından "Don Draper rolü için yeterince çekici değil" denilerek geri çevrildiğini söylemiştir. Jon Hamm, Mad Men dizisindeki Don Draper karakterinin kendi babasına çok benzediğini bu sebeple bu rolün özel olduğunu düşünmektedir.

FilmografiDüzenle

Yıl Yapım Rol Diğer notlar
2000 Space Cowboys Genç pilot
2001 Early Bird Special Kızıl saçlı polis
2002 Kissing Jessica Stein Charles
2002 We Were Soldiers Matt Dillon
2006 Ira & Abby Ronnie
2007 The Ten Chris Knarl
2008 The Day the Earth Stood Still Michael Granier
2009 Stolen Lives Tom Adkins Sr.
2009 A Single Man Hank Ackerley
2010 The A-Team Other Lynch
2010 Shrek Forever After Brogan
2010 The Town FBI S.A. Adam Frawley
2011 Friends with Kids Ben
2013 Clear History Will Haney
2014 Million Dollar Arm JB

TelevizyonDüzenle

  • Mad Men - Don Draper (2007)
  • 30 Rock - Dr. Drew Baird (2009)
  • The Unit - Wilson James (2006-2007)
  • What About Brian - Richard Povich (2006-2007)
  • CSI: Miami - Dr. Brent Kessler (2005)
  • Point Pleasant - Dr. George Forrester (2005)
  • The Division - Inspector Nate Basso (2002-2004)
  • Providence - Burt Ridley (2000-2001)
  • A Young Doctor's Notebook (2012-2013)

Dış bağlantılarDüzenle