Joan Cusack

Joan Mary Cusack (d. 11 Ekim 1962), Amerikalı 2 kez Akademi Ödülüne aday gösterilmiş oyuncu ve komedyen.

Joan Cusack
Joan Cusack June 2010.jpg
Joan Cusack (Haziran 2010)
Doğum Joan Mary Cusack
11 Ekim 1962 (1962-10-11) (59 yaşında)
Etkin yıllar 1979-günümüz
Evlilik Richard Burke (e. 1993)
Çocuk(lar) 2
Akraba(lar)

Erken dönemDüzenle

Evanston, Illinois'de İrlanda asıllı katolik bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi Joan Cusack.[1][2] Babası Dick Cusack (1925—2003) belgesel film yapımcısı,[3] annesi ise matematik öğretmeniydi.[4] Diğer dört kardeşi Ann, John, Bill ve Susie de oyunculukla ilgilenmektedirler. Aile üyeleri arasında dünya çapında en çok ün yapmayı başaran John ve iki kez Oscar ödülüne aday gösterilmiş kardeşi Joan Cusack'tır. Babası Dick aynı zamanda bir film şirketi sahibi dışında,[5] aktivist Philip Berrigan ile de arkadaşdı.[6] Joan'ın annesi Nancy ise eski matematik öğretmenliğininden öte politik aktivizm de yapmaktaydı.[4]

Chicago'daki Tiyatro Okuluna John ve Ann ile birlikte katıldı.[7]

KariyerDüzenle

Gençlik filmleri ile başlayan kariyeri birdenbire Broadcast News ve kendisine Akademi Ödülü adaylığı kazandıran başrolünde Harrison Ford'un oynadığı Working Girl ile kariyeri şekillendi. Kardeşi John Cusack ile genelde bir araya gelen oyuncu, Hero filminde Dustin Hoffman, Nine Months filminde Hugh Grant gibi büyük isimlerle çalışma şansı yakalayan Joanın ikinci Akademi Ödülü adaylığı 1997 yapımı In & Out filmi ile oldu. oyuncu, U.S. Cellular konuşmacısı olmak dışında, What About Joan? ile isimli kısa dizide de yer almıştır. Birçok popüler romantik komedi filmlerinde yan rolde görülmektedir.

FilmografiDüzenle

Year Film Role
1980 Cutting Loose Minor role
My Bodyguard Shelley
1983 Class Julia
1984 Sixteen Candles Geek Girl #1
Grandview, U.S.A. Mary Maine
1987 The Allnighter Gina
Broadcast News Blair Litton
1988 Stars and Bars Irene Stein
Babanın Metresi Rose
Çalışan Kız Cyn
1989 Bir Şey Söyle Constance Dobler
1990 Men Don't Leave Jody
My Blue Heaven Hannah Stubs
1991 The Cabinet of Dr. Ramirez Cathy
1992 Hero Evelyn Laplante
Toys Alzatia Zevo
1993 Addams Family Values Debbie Jelinsky
1994 Corrina, Corrina Jonesy
1995 Nine Months Gail Dwyer
Two Much Gloria
1996 Mr. Wrong Inga Gunther
1997 Romantik Katil Marcella
A Smile Like Yours Nancy Tellen
In & Out Emily Montgomery
1999 Arlington Yolu Cheryl Lang
Cradle Will Rock Hazel Huffman
Kaçak Gelin Peggy Flemming
Oyuncak Hikâyesi 2 Jessie
2000 Sensiz Olmaz Liz
Kalbin Olduğu Yer Ruth Meyers
2002 It's a Very Merry Muppet Christmas Movie Rachel Bitterman
2003 Hababam Rock Rosalie Mullins
Looney Tunes: Back in Action Mother
2004 Raising Helen Jenny Portman
The Last Shot Fanny Nash
2005 Ice Princess Joan Carlyle
Cesur Civciv Abby Mallard
2006 Friends with Money Franny
2007 Martian Child Liz
2008 War, Inc. Marsha Dillon
Kit Kittredge: An American Girl Miss Lucinda Bond
2009 Bir Alışverişkoliğin İtirafları Jane Bloomwood
Kız Kardeşimin Hikayesi Hakim De Salvo
Acceptance Nina
2010 Hoodwinked 2: Hood vs. Evil Witch
Oyuncak Hikâyesi 3 Jessie (ses)
2011 Hoodwinked Too! Hood vs. Evil Verushka (ses)
Marslılar, Annem ve Ben Milo'nun annesi (ses)
Hawaiian Vacation Jessie (ses)
Small Fry Jessie (ses)
2012 Partysaurus Rex Jessie (ses)
Saksı Olmanın Faydaları Dr. Burton
2014 Welcome to Me Dawn Hurley
2015 The End of the Tour Patty Gunderson
Freaks of Nature Peg Parker
2016 Popstar: Never Stop Never Stopping Tilly Friel
2017 Snatched Barb
Unicorn Store Gladys
2018 Instant Family Bayan Howard
2019 Oyuncak Hikâyesi 4 Jessie (ses)
Klaus Bayan Tammy Krum (ses)
Let It Snow Alüminyum Folyo Kadın

TelevizyonDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "John Cusack Röportajı". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2009. 
  2. ^ "John Cusack Röportajı-Max filmi". 16 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2009. 
  3. ^ "John Cusack Olmak." 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. guardian.co.uk. 1 Temmuz 2000.
  4. ^ a b Inside the Actors Studio'daki röportajında belirtmiştir, 2007
  5. ^ John Cusack Biografi (1966-) 28 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. FilmReference.com.
  6. ^ "Actor John Cusack on Hitler, politics and his movie 'Max'." 2 Şubat 2003 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Beliefnet.com.
  7. ^ "IMDb biyografi". 10 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2009. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2009. 

Dış bağlantılarDüzenle