Jo Andres

Mary Jo Andres (d. 21 Mayıs 1954 -ö. 6 Ocak 2019), Amerikalı kadın film yapımcısı, yönetmeni ve koreograftır.

Jo Andres
Doğum Mary Jo Andres
21 Mayıs 1954(1954-05-21)
Wichita, Kansas, ABD.
Ölüm 6 Ocak 2019 (64 yaşında)
Park Slope, Brooklyn, New York Şehri, ABD.
Meslek Film yapımcısı, yönetmeni ve koreograf
Etkin yıllar 1992-2019
Evlilik
Steve Buscemi
(e. 1987; ölümüne kadar 2019)
Çocuk(lar) 1 oğlu vardır.

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Andres 21 Mayıs 1954'te Wichita, Kansas'ta doğdu.[1] Kariyerine 1980'li yıllarda sanatın merkezi New York Şehri'nde "La Mama Deneysel Tiyatro Kulübü", "Danspace Project Inc." ve "Collective for Living Cinema" gibi sanatsal eğlence mekanlarında film, dans, sahne arkası efekt çalışmalarıyla adım attı.[2] Andres'in yapımcı olarak 1996'da çektiği PBS kanalı yapımı olarak yayınlanan Black Kites adlı film Sundance, Berlin, Toronto, Londra ve İnsan Hakları İzleme Film Festivalleri'de dahil olmak üzere birçok film festivalinden büyük övgü al mıştır. [3] Andres, müzik ve sanat videolarının yanı sıra kendi çektiği film çalışmalarınıda yönetti. Ayrıca Andres, beğeni kazanan "Wooster Grubu" 'nun dans danışmanlığını yapmıştır.

Amerikalı yapımcı, yönetmen ve koreograf Andres, Yaddo adlı kuruluşta, İtalya'da Bellagio'daki Rockefeller Çalışma Merkezi'nde, önde gelen üniversitelerde, müzelerde ve sanat topluluklarında yer alıp çalışmalar yapan birisidir. Andres ayrıca web sitelerinde görülebilecek bir dizi siyanotip fotoğraf çalışması hazırlamıştır. [4][5]

Özel yaşamı ve ölümüDüzenle

1987'de evlendiği eşi oyuncu Steve Buscemi'den 1990 doğumlu, Lucian adında bir oğlu vardır.[6][7] Amerikalı kadın film yönetmeni, yapımcısı ve koreograf Jo Andres, 6 Ocak 2019'da 64 yaşında, kapsüllenen peritoneal skleroz hastalığı sonucu ölmüştür. [1] Sanatçının vefatının ardından 8 Ocak 2019'da özel bir anma töreni düzenlenmiştir. [8]

FilmografiDüzenle

  • 1992: What Happened to Pete (Steve Buscemi yönetmen) (editör)
  • 1996: Black Kites (görüntü yönetmeni, yönetmen, editör, efekt uzmanı)
  • 1998: Piece of Cake (Mimi Goese'in müzik videosu) (yönetmen)
  • 1998: The Impostors (koreograf)
  • 2000: Lillian Kiesler: On The Head Of A Pin (yönetmen)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b Sandomir, Richard (16 Ocak 2019). "Jo Andres, Innovative Choreographer and Filmmaker, Dies at 64". The New York Times. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  2. ^ "Jo Andres". BroadwayWorld. 21 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2019.  Birden fazla |arşivurl= ve |archive-url= kullanıldı (yardım)
  3. ^ "Jo Andres (1954-2019)". IMDb. 5 Ekim 2017 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2019. 
  4. ^ "This Is Beauty, Girls: Nine Cyanotypes by Jo Andres". Flavorpill. 20 Ekim 2009. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2019. 
  5. ^ Andres, Jo (2007). "Darkness & Delight cyanotypes". co.sine.com. 6 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2019. 
  6. ^ D'Zurilla, Christie (14 Aralık 2010). "Michael C. Hall divorce has him alone among fellow Golden Globe nominees". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 11 Ocak 2019. 
  7. ^ "Filmmaker Jo Andres, wife of actor Steve Buscemi, dies at 64". San Francisco Chronicle. Associated Press. 13 Ocak 2019. Erişim tarihi: 14 Ocak 2019. 
  8. ^ Evans, Greg (12 Ocak 2019). "Jo Andres Dies: 'Black Kites' Filmmaker, Wife of Steve Buscemi was 64". Deadline Hollywood. 2 Şubat 2019 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2019. 

Dış bağlantılarDüzenle