Jeremy Northam

Jeremy Philip Northam (1 Aralık 1961 doğumlu) bir İngiliz aktördür. Bir dizi televizyon rolünden sonra 1996'da Jane Austen'in Emma uyarlamasında Bay Knightley rolüyle dikkat çekti. Ayrıca An Ideal Husband, Gosford Park, Amistad, The Winslow Boy, Enigma ve Martin ve Lewis filmlerinde de rol aldı. Ayrıca Showtime dizisi The Tudors'da Thomas More'u oynadı. 2016'dan 2017'ye kadar Netflix dizisi The Crown'da Anthony Eden olarak yer aldı.

Jeremy Northam
Jeremy Northam (cropped).jpg
Northam 2010
Doğum Jeremy Philip Northam
1 Aralık Aralık 1961 (1961-12-01) (59 yaşında)
Cambridge, Cambridgeshire, İngiltere
Meslek Aktör
Etkin yıllar 1987–günümüz
Evlilik Liz Moro (m. 2005; div. 2009?)
Ebeveyn(ler) John Northam
Rachel Howard

Hayatının erken dönemiDüzenle

Northam, dört kardeşin en küçüğü olarak Cambridge, Cambridgeshire'da doğdu. Annesi Rachel (evlilik öncesi soyadı Howard) bir çömlekçi ve ekonomi profesörüydü, babası John Northam ise edebiyat ve tiyatro profesörüydü, aynı zamanda öğretim görevlisiydi (önce Clare College, Cambridge'de ve daha sonra Bristol'da ).[1] Yetiştirilme tarzını zengin değil, sıcak olarak nitelendirdi.[2]

KariyerDüzenle

Ekran ve sahneDüzenle

Northam Kraliyet Ulusal Tiyatrosu'nda sahne aldı - Hamlet (1989) rolünde Daniel Day-Lewis'in yerini aldı ve The Voysey Inheritance'daki performansıyla 1990'da "en umut verici yeni oyuncu" dalında Olivier Ödülü'nü kazandı.

Carrington (1995), Emma (1996), The Winslow Boy (1999), An Ideal Husband (1999), Enigma (2001) gibi İngiliz filmlerinde ve Gosford Park'ta (2001) Galli aktör ve şarkıcı Ivor Novello olarak sıkça yer aldı. İlk Amerikançıkışını The Net (1995) ile yaptı.

2002'de Cypher filminde rol aldı. Aynı yıl, CBS filmi Martin ve Lewis'te şarkıcı Dean Martin ve 2004'te Bobby Jones: Stroke of Genius'ta golfçü Walter Hagen'i canlandırdı. 2007 ve 2008'de, Showtime dizisi The Tudors'da Thomas More'u canlandırdı. Charles Darwin'in hayatını konu alan 2009 yapımı Creation filminde John Brodie Innes'i canlandırdı. 2015 yapımı The Man Who Knew Infinity filminde filozof Bertrand Russell'ı canlandırdı. 2016 Netflix dizisi The Crown'da İngiltere Başbakanı Anthony Eden'i canlandırdı.

Diğer işlerDüzenle

Sesli kitap çalışmaları da vardır.[3] SilkSoundBooks için, her ikisi de Henry James tarafından yazılan The Real Thing and Other Short Stories ve The Aspern Papers'ı kaydetmiştir. 2007'de Naxos Sesli Kitapları için Hopkins şiirlerini kaydetti. 2009 yılında, CSA Word için Graham Greene'nin Havana'daki Adamımızı kaydetti. Michelle Paver'ın bir hikâyesi olan Dark Matter adlı sesli kitabı Eylül 2010'da kaydetti.

Gosford Park film müziğinde Northam müziklere yardımcı olmuştur.

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rol
1988 Journey's End Kaptan Stanhope
American Playhouse Bay Benson
Piece of Cake 'Fitz' Fitzgerald
Wish Me Luck Colin Beale
1992 House of Glass Gerald Stafford
A Fatal Inversion Rufus Fletcher
Wuthering Heights Hindley Earnshaw
1993 Soft Top Hard Shoulder John
Agatha Christie: Poirot Hugo Trent
1995 A Village Affair Anthony Jordan
Carrington Beacus Penrose
The Net Jack Devlin
Voices Philip Heseltine/Peter Warlock
1996 Emma Bay Knightley
1997 Mimic Dr. Peter Mann
Amistad Judge Coglin
1998 The Tribe Jamie
The Misadventures of Margaret Edward Nathan
1999 Happy, Texas Harry Sawyer, aka Steven "Steve"
Gloria Kevin
An Ideal Husband Sir Robert Chiltern
The Winslow Boy Sir Robert Morton
2000 The Golden Bowl Prince Amerigo
2001 Enigma Bay Wigram
Gosford Park Ivor Novello
2002 Possession Randolph Henry Ash
Cypher Morgan Sullivan/Jack Thursby/Sebastian Rooks
Martin and Lewis Dean Martin
2003 The Singing Detective Mark Binney
The Statement Colonel Roux
2004 Bobby Jones: Stroke of Genius Walter Hagen
2005 Guy X Col. Woolwrap
A Cock and Bull Story Mark
2007 The Invasion Tucker Kauffman
The Tudors Sir Thomas More
2008 Fiona's Story Simon
Dean Spanley Fisk Junior
2009 The Payback
Creation Reverend Innes
Glorious 39 Joseph Balcombe
2010 Miami Medical Dr. Matthew Proctor
2012 White Heat Edward
2015 Eye in the Sky Brian Woodale
The Man Who Knew Infinity Bertrand Russell
2016 Our Kind of Traitor Aubrey Longrigg
2016–17 The Crown Anthony Eden

Kişisel hayatDüzenle

Northam, Nisan 2005'te Kanadalı film / televizyon makyaj sanatçısı Liz Moro ile evlendi, ancak daha sonra boşandılar.

Hayatı daha az ciddiye almasını dilediğini söylemiştir.[2]

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle