Ana menüyü aç

Japonya imparatorları listesi

Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki, Japonya'yı yönetmiş olan imparatorların listesidir. İlk 28 imparatorun saltanatı için verilen tarihler geleneksel olarak kabul görmüş olanlardır. Özellikle ilk 16'sının döneminde henüz Japon İmparatorluğunun kurulmamış olması kuvvetle muhtemeldir.

Japonya İmparatorları (M.Ö. 660-günümüz)Düzenle

Hüküm Süresi Resim Öldükten sonraki ismi Kişisel ismi (imina) Notlar
Efsanevi İmparatorlar (M.Ö. 660-M.S. 269)
1 M.Ö. 660-585   İmparator Jimmu Kan'yamato Iwarebiko   Geleneksel tarihler; Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun sol gözünden doğduğu iddia edilir;[1] efsanevi olduğu varsayılan
2 M.Ö. 581-549   İmparator Suizei Kamu Nunagawamimi no Mikoto   Geleneksel tarihler;[2] Jimmu'nun 3. oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
3 M.Ö. 549-511   İmparator Annei Shikitsuhiko Tamademi no Mikoto   Geleneksel tarihler;[4] son and heir of Suizei;[3] efsanevi olduğu varsayılan
4 M.Ö. 510-476   İmparator Itoku Oho Yamatohiko Sukitomo no Mikoto   Geleneksel tarihler;[4] Annei’nin 2. oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
5 M.Ö. 475-393   İmparator Kōshō Mimatsuhiko Kaeshine no Mikoto   Geleneksel tarihler;[5] Itoku’nun varisi ve oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
6 M.Ö. 392-291   İmparator Kōan Oho Yamato Tarasihiko Kunioshi Hito no Mikoto   Geleneksel tarihler;[6] Kōshō’nun 2. oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
7 M.Ö. 290-215   İmparator Kōrei Oho Yamato Nekohiko Futoni no Mikoto   Geleneksel tarihler;[7] Kōan’ın varisi ve oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
8 M.Ö. 214-158   İmparator Kōgen Oho Yamato Nekohiko Kuni Kuru no Mikoto   Geleneksel tarihler;[8] Kōrei’nin varisi ve oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
9 M.Ö. 157-98   İmparator Kaika Waka Yamato Nekohiko Oho Bibino no Mikoto   Geleneksel tarihler;[9] Kōgen’in 2. oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
10 M.Ö. 97-30   İmparator Sujin Mimaki Irihiko Inie no Mikoto Geleneksel tarihler;[10] Varoluş olasılığı doğrudan olan ilk İmparator
11 M.Ö. 29-M.S. 70   İmparator Suinin Ikume Irihiko Isachi no Mikoto Geleneksel tarihler[11]
12 71-130   İmparator Keikō Oho Tarasihiko Osirowake no Mikoto Geleneksel tarihler[12]
13 131-191   İmparator Seimu Waka Tarasihiko Geleneksel tarihler[13]
14 192-200   İmparator Chūai Tarasi Nakatsuhiko no Mikoto Geleneksel tarihler[14]
201-269   İmparatoriçe Jingu Okinaga Tarashihime no Mikoto Geleneksel tarihler;[15] İmparator Ōjin için naiplik yaptı; resmen numaralı imparatorlar arasında sayılmaz
Kofun Dönemi (270-539)
15 270-310   İmparator Ōjin Honda no Sumera-mikoto / Ōtomowake no Mikoto / Homutawake no Mikoto Geleneksel tarihler;[16] Son ilkel tarihsel İmparator; Hachiman olarak tanrılaşmış.
16 313-399   İmparator Nintoku Ō Sazaki no Mikoto Geleneksel tarihler[17]
17 400-405   İmparator Richū Isaho Wake no Mikoto Geleneksel tarihler[18]
18 406-410   İmparator Hanzei Tajihi Mizuha Wake no Mikoto Geleneksel tarihler[19]
19 411-453   İmparator Ingyō Wo Asazuma Wakugo no Sukune Geleneksel tarihler[20]
20 453-456   İmparator Ankō Anaho no Mikoto Geleneksel tarihler[21]
21 456-479   İmparator Yūryaku Oho Hatsuse Wakatakeru no Mikoto Geleneksel tarihler[22]
22 480-484   İmparator Seinei Siraka Takehiro Kuni Osi Waka Yamato Neko no Mikoto Geleneksel tarihler[23]
23 485-487   İmparator Kenzō Ohoke no Mikoto Geleneksel tarihler[24]
24 488-498   İmparator Ninken Ohosi(Ohosu) no Mikoto/ Simano Iratsuko Geleneksel tarihler[25]
25 498-506   İmparator Buretsu Wohatsuse Wakasazaki Geleneksel tarihler[26]
26 507-531 İmparator Keitai Ōto/Hikofuto (Hikofuto no Mikoto/Ōdo no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler;[27] bu noktadan itibaren şecere doğru kabul edilir
27 531-535   İmparator Ankan Hirokuni Oshitake Kanahi no Mikoto Geleneksel tarihler[28]
28 535-539   İmparator Senka Takeo Hirokuni Oshitate no Mikoto Geleneksel tarihler[29]
Asuka Period (539-710)
29 539-571   İmparator Kinmei Amekuni Oshiharuki Hironiwa no Sumera Mikoto Geleneksel tarihler[30]
30 572-585   İmparator Bidatsu Osada no Nunakura no Futotamashiki no Mikoto Geleneksel tarihler[31]
31 585-587   İmparator Yōmei Ooe/Tachibana no Toyohi no Sumera Mikoto Geleneksel tarihler[32]
32 587-592   İmparator Sushun Hatsusebe no (Wakasasagi) Mikoto Geleneksel tarihler[33]
33 592-628   İmparatoriçe Suiko Nukatabe/Toyomike Kashikiyahime Geleneksel tarihler;[34] efsanevi olmayan ilk kadın imparator; Prens Shotoku onun naibi olarak hareket etti.
34 629-641   İmparator Jomei Tamura (Oki Nagatarashihi Hironuka no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[35]
35 642-645   İmparatoriçe Kōgyoku Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler;[36] iki kez hüküm
36 645-654   İmparator Kōtoku Karu (Ame Yorozu Toyohi no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[37]
37 655-661   İmparatoriçe Saimei Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler;[38] İmparatoriçe Kōgyoku'nun ikinci saltanatı
38 661-672   İmparator Tenji Katsuragi/Nakano-ooe (Ame Mikoto Hirakasuwake no Mikoto/Amatsu Mikoto Sakiwake no Mikoto) Geleneksel tarihler[39]
39 672   İmparator Kōbun Ōtomo Geleneksel tarihler;[40] Temmu tarafından gasp; ölümünden sonra adlandırıldı (1870)
40 672-686   İmparator Tenmu Ōama/Ohoshiama/Ōsama (Ame no Nunahara Oki no Mahito no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[41]
41 686-697   İmparatoriçe Jitō Unonosarara (Takama no Harahiro no Hime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[42]
42 697-707   İmparator Monmu Karu (Ame no Mamune Toyoohoji no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[43]
43 707-715   İmparatoriçe Genmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[44]
Nara Dönemi (710-794)
43 707-715   İmparatoriçe Genmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[44]
44 715-724   İmparatoriçe Genshō Hidaka/Niinomi (Yamatoneko Takamizu Kiyotarashi Hime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[45]
45 724-749   İmparator Shōmu Obito (Ameshirushi Kunioshiharuki Toyosakurahiko no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[46]
46 749-758   İmparatoriçe Kōken Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler;[47] iki kez hüküm
47 758-764   İmparator Junnin Ōi Geleneksel tarihler[48] Shotoku tarafından tahttan; ölümünden sonra adlandırıldı (1870)
48 764-770   İmparatoriçe Shōtoku Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler;[49] İmparatoriçe Kōken'in ikinci saltanatı
49 770-781   İmparator Kōnin Shirakabe (Amemune Takatsugi no Mikoto) Geleneksel tarihler[50]
(öldükten sonra saltanat) Prens Sawara (Sudō-Tennō) Sawara-shinnō Geleneksel tarihler. Sadece kayıtlarda ölümünden sonra yüksek imparator
50 781-806   İmparator Kanmu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto) Geleneksel tarihler[51]
Heian Dönemi (794-1185)
50 781-806   İmparator Kanmu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto) Geleneksel tarihler[51]
51 806-809   İmparator Heizei Ate (Yamatoneko Ameoshikuni Takahiko no Mikoto) Geleneksel tarihler[52]
52 809-823   İmparator Saga Kamino Geleneksel tarihler[53]
53 823-833   İmparator Junna Ōtomo Geleneksel tarihler[54]
54 833-850   İmparator Ninmyō Masara Geleneksel tarihler[55]
55 850-858   İmparator Montoku Michiyasu Geleneksel tarihler[56]
56 858-876   İmparator Seiwa Korehito Geleneksel tarihler[57]
57 876-884   İmparator Yōzei Sadaakira Geleneksel tarihler[58]
58 884-887   İmparator Kōkō Tokiyasu Geleneksel tarihler[59]
59 887-897   İmparator Uda Sadami Geleneksel tarihler[60]
60 897-930   İmparator Daigo Atsuhito Geleneksel tarihler[61]
61 930-946   İmparator Suzaku Yutaakira Geleneksel tarihler[62]
62 946-967   İmparator Murakami Nariakira Geleneksel tarihler[63]
63 967-969   İmparator Reizei Norihira Geleneksel tarihler[64]
64 969-984   İmparator En'yū Morihira Geleneksel tarihler[65]
65 984-986   İmparator Kazan Morosada Geleneksel tarihler[66]
66 986-1011   İmparator Ichijō Yasuhito/Kanehito Geleneksel tarihler[67]
67 1011-1016   İmparator Sanjō Okisada/Iyasada Geleneksel tarihler[68]
68 1016-1036   İmparator Go-Ichijō Atsuhira Geleneksel tarihler[69]
69 1036-1045   İmparator Go-Suzaku Atsunaga/Atsuyoshi Geleneksel tarihler[70]
70 1045-1068   İmparator Go-Reizei Chikahito Geleneksel tarihler[71]
71 1068-1073   İmparator Go-Sanjō Takahito Geleneksel tarihler[72]
72 1073-1087   İmparator Shirakawa Sadahito Geleneksel tarihler[73]
73 1087-1107   İmparator Horikawa Taruhito Geleneksel tarihler[74]
74 1107-1123   İmparator Toba Munehito Geleneksel tarihler[75]
75 1123-1142   İmparator Sutoku Akihito Geleneksel tarihler[76]
76 1142-1155   İmparator Konoe Narihito Geleneksel tarihler[77]
77 1155-1158   İmparator Go-Shirakawa Masahito Geleneksel tarihler[78]
78 1158-1165   İmparator Nijō Morihito Geleneksel tarihler[79]
79 1165-1168   İmparator Rokujō Yorihito Geleneksel tarihler[80]
80 1168-1180   İmparator Takakura Norihito Geleneksel tarihler[80]
81 1180-1185   İmparator Antoku Tokihito Geleneksel tarihler[81]
Kamakura Dönemi (1185-1333)
82 1183-1198   İmparator Go-Toba Takahira Geleneksel tarihler[82]
83 1198-1210   İmparator Tsuchimikado Tamehito Geleneksel tarihler[83]
84 1210-1221   İmparator Juntoku Morihira/Morinari Geleneksel tarihler[84]
85 1221   İmparator Chūkyō Kanehira/Kanenari Geleneksel tarihler;[85] ölümünden sonra adlandırıldı (1870)
86 1221-1232   İmparator Go-Horikawa Yutahito Geleneksel tarihler[86]
87 1232-1242   İmparator Shijō Mitsuhito/Hidehito Geleneksel tarihler[87]
88 1242-1246   İmparator Go-Saga Kunihito Geleneksel tarihler[88]
89 1246-1260   İmparator Go-Fukakusa Hisahito Geleneksel tarihler[89]
90 1260-1274   İmparator Kameyama Tsunehito Geleneksel tarihler[90]
91 1274-1287   İmparator Go-Uda Yohito Geleneksel tarihler[91]
92 1287-1298   İmparator Fushimi Hirohito Geleneksel tarihler[92]
93 1298-1301   İmparator Go-Fushimi Tanehito Geleneksel tarihler[93]
94 1301-1308   İmparator Go-Nijō Kuniharu Geleneksel tarihler[94]
95 1308-1318   İmparator Hanazono Tomihito Geleneksel tarihler[95]
96 1318-1339   İmparator Go-Daigo Takaharu Geleneksel tarihler;[96] Güney Sarayı
Kuzey Sarayı (1333-1392)
1331-1333   İmparator Kōgon Kazuhito Geleneksel tarihler[97]
1336-1348   İmparator Kōmyō Yutahito Geleneksel tarihler[98]
1348-1351   İmparator Sukō Okihito Geleneksel tarihler[99]
1351-1352 Hükümdarsız dönem
1352-1371   İmparator Go-Kōgon Iyahito Geleneksel tarihler[100]
1371-1382   İmparator Go-En'yū Ohito Geleneksel tarihler[101]
1382-1392   İmparator Go-Komatsu Motohito Geleneksel tarihler;[102] 1392 yılında birleşik saray; Aşağıda 100'e bkz.
Muromachi Dönemi (1333-1573)
96 1318-1339   İmparator Go-Daigo Takaharu Geleneksel tarihler;[96] Güney Sarayı
97 1339-1368   İmparator Go-Murakami Norinaga/Noriyoshi Geleneksel tarihler;[103] Güney Sarayı
98 1368-1383   İmparator Chōkei Yutanari Geleneksel tarihler;[104] Güney Sarayı
99 1383-1392   İmparator Go-Kameyama Hironari Geleneksel tarihler;[105] Güney Sarayı
100 1392-1412   İmparator Go-Komatsu Motohito Geleneksel tarihler;[106] saraylar birleşti; Yukarıdaki Kuzey Sarayı bölümünde de girişine bakınız
101 1412-1428   İmparator Shōkō Mihito Geleneksel tarihler[107]
102 1428-1464   İmparator Go-Hanazono Hikohito Geleneksel tarihler[108]
103 1464-1500   İmparator Go-Tsuchimikado Fusahito Geleneksel tarihler[109]
104 1500-1526   İmparator Go-Kashiwabara Katsuhito Geleneksel tarihler[110]
105 1526-1557   İmparator Go-Nara Tomohito Geleneksel tarihler[111]
106 1557-1586   İmparator Ōgimachi Michihito Geleneksel tarihler[112]
Azuchi-Momoyama Dönemi (1573-1603)
106 1557-1586   İmparator Ōgimachi Michihito Geleneksel tarihler[112]
107 1586-1611   İmparator Go-Yōzei Kazuhito/Katahito Geleneksel tarihler[113]
Edo Dönemi (1603-1867)
107 1586-1611   İmparator Go-Yōzei Kazuhito/Katahito Geleneksel tarihler[113]
108 1611-1629   İmparator Go-Mizunoo
(Go-Minoo)
Kotohito Geleneksel tarihler[114]
109 1629-1643   İmparatoriçe Meishō Okiko Geleneksel tarihler[115]
110 1643-1654   İmparator Go-Kōmyō Tsuguhito Geleneksel tarihler[116]
111 1655-1663   İmparator Go-Sai Nagahito Geleneksel tarihler[117]
112 1663-1687   İmparator Reigen Satohito Geleneksel tarihler[118]
113 1687-1709   İmparator Higashiyama Asahito Geleneksel tarihler[119]
114 1709-1735   İmparator Nakamikado Yasuhito Geleneksel tarihler[120]
115 1735-1747   İmparator Sakuramachi Teruhito Geleneksel tarihler[121]
116 1747-1762   İmparator Momozono Toohito Geleneksel tarihler[122]
117 1762-1771   Empress Go-Sakuramachi Toshiko Geleneksel tarihler[123]
118 1771-1779   İmparator Go-Momozono Hidehito Geleneksel tarihler[124]
119 1780-1817   İmparator Kōkaku Tomohito Geleneksel tarihler[125]
120 1817-1846   İmparator Ninkō Ayahito Geleneksel tarihler[126]
121 1846-1867   İmparator Kōmei Osahito Birden fazla çağ adı ile İmparator olarak anılan son kişi
Modern Japonya (İmparatorluk ve Savaş Sonrası) (1867-günümüz)
122 1867-1912   İmparator Meiji Mutsuhito İlk Japonya İmparatoru.
123 1912-1926   İmparator Taishō Yoshihito Veliaht Prens Hirohito Sesshō (Naip Prens) olarak görev yaptı (1921-1926).
124 1926-1989   İmparator Shōwa Hirohito Sesshō (Naip Prens) olarak görev yaptı (1921-1926). Son Japonya İmparatoru.
125 1989-2019   İmparator "Kinjō"
(Görevde)
Akihito "Mevcut İmparator" veya Tenno Heika. Onun ölümünden sonra adı İmparator Heisei olması muhtemel.
126 Naruhito

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Titsingh, Isaac. (1834). Annales des empereurs du japon (Nihon Ōdai Ichiran), pp. 1-3; Brown, Delmer M. (1979). Gukanshō, p. 249; Varley, H. Paul. (1980). Jinnō Shōtōki, pp. 84-88;
  2. ^ Titsingh, pp. 3-4; Brown, pp. 250-251; Varley, pp. 88-89.
  3. ^ a b c d e f g h Brown, p. 248.
  4. ^ a b Titsingh, p. 4; Brown, p. 251; Varley, p. 89.
  5. ^ Titsingh, pp. 4-5; Brown, p. 251; Varley, p. 90.
  6. ^ Titsingh, p. 5; Brown, pp. 251-252; Varley, p. 90.
  7. ^ Titsingh, pp. 5-6; Brown, p. 252; Varley, pp. 90-92.
  8. ^ Titsingh, p. 6; Brown, p. 252; Varley, pp. 92-93.
  9. ^ Titsingh, pp. 6-7; Brown, p. 252; Varley, p. 93.
  10. ^ Titsingh, pp. 7-9; Brown, p. 253; Varley, p. 93-95.
  11. ^ Titsingh, p. 9-10; Brown, pp. 253-254; Varley, pp. 95-96.
  12. ^ Titsingh, p. 11-14; Brown, p. 254; Varley, pp. 96-99.
  13. ^ Brown, p. 254; Varley, pp. 99-100; Titsingh, pp. 14-15.
  14. ^ Brown, pp. 254-255; Varley, pp. 100-101; Titsingh, p. 15.
  15. ^ Brown, p. 255; Varley, pp. 101-103; Titsingh, pp. 16-19.
  16. ^ Titsingh, pp. 19-22; Brown, p. 255-56; Varley, pp. 103-10.
  17. ^ Brown, pp. 256-257; Varley, pp. 110-111; Titsingh, pp. 22-24.
  18. ^ Brown, p. 257; Varley, p. 111; Titsingh, pp. 24-25.
  19. ^ Brown, p. 257; Varley, p. 112; Titsingh, p. 25.
  20. ^ Brown, pp. 257-258; Varley, p. 112; Titsingh, p. 26.
  21. ^ Brown, p. 258; Varley, p. 113; Titsingh, p. 26.
  22. ^ Brown, p. 258; Varley, pp. 113-115; Titsingh, pp. 27-28.
  23. ^ Brown, p. 258-259; Varley, pp. 115-116; Titsingh, pp. 28-29.
  24. ^ Brown, p. 259; Varley, p. 116; Titsingh, pp. 29-30.
  25. ^ Titsingh, p. 30; Brown, p. 259-260; Varley, p. 117.
  26. ^ Brown, p. 260; Varley, pp. 117-118; Titsingh, p. 31.
  27. ^ Brown, pp. 260-261; Varley, pp. 17-18, 119-120; Titsingh, p. 31-32.
  28. ^ Brown, p. 261; Varley, pp. 120-121; Brown, p. 261; Titsingh, p. 33.
  29. ^ Brown, p. 261; Varley, p. 121; Titsingh, p. 33-34.
  30. ^ Brown, pp. 261-262; Varley, pp. 123-124; Titsingh, p. 34-36.
  31. ^ Varley, pp. 124-125; Brown, pp. 262-263; Titsingh, p. 36-37.
  32. ^ Brown, p. 263; Varley, pp. 125-126; Titsingh, p. 37-38.
  33. ^ Brown, p. 263; Varley, p. 126; Titsingh, p. 38-39.
  34. ^ Brown, pp. 263-264; Varley, pp. 126-129; Titsingh, pp. 39-42.
  35. ^ Brown, pp. 264-265; Varley, pp. 129-130; Titsingh, pp. 42-43.
  36. ^ Brown, pp. 265-266; Varley, pp. 130-132; Titsingh, pp. 43-47.
  37. ^ Brown, pp. 266-267; Varley, pp. 132-133; Titsingh, pp. 47-50.
  38. ^ Brown, p. 267; Varley, pp. 133-134; Titsingh, pp. 50-52.
  39. ^ Brown, p. 268; Varley, p. 135; Titsingh, pp. 52-56.
  40. ^ Brown, pp. 268-269; Varley, pp. 135-136; Titsingh, pp. 56-58.
  41. ^ Brown, pp. 268-269; Varley, pp. 135-136; Titsingh, pp. 58-59.
  42. ^ Brown, pp. 269-270; Varley, pp. 136-137; Titsingh, pp. 59-60.
  43. ^ Brown, pp. 270-271; Varley, pp. 137-140; Titsingh, pp. 60-63.
  44. ^ a b Brown, p. 271; Varley, p. 140; Titsingh, pp. 63-65.
  45. ^ Brown, p. 271-272; Varley, pp. 140-141; Titsingh, pp. 65-67.
  46. ^ Brown, pp. 272-273; Varley, pp. 141-143; Titsingh, pp. 67-73.
  47. ^ Brown, pp. 274-275; Varley, p. 143; Titsingh, pp. 73-75.
  48. ^ Brown, p. 275; Varley, pp. 143-144; Titsingh, pp. 75-78.
  49. ^ Brown, p. 276; Varley, pp. 144-147; Titsingh, pp. 78-81.
  50. ^ Brown, p. 276-277; Varley, pp. 147-148; Titsingh, pp. 81-85.
  51. ^ a b Brown, pp. 277-279; Varley, pp. 148-150; Titsingh, pp. 86-95.
  52. ^ Brown, pp. 279-280; Varley, p. 151; Titsingh, pp. 96-97.
  53. ^ Brown, pp. 280-282; Varley, pp. 151-164; Titsingh, pp. 97-102.
  54. ^ Brown, p. 282-283; Varley, p. 164; Titsingh, pp. 103-106.
  55. ^ Brown, pp. 283-284; Varley, pp. 164-165; Titsingh, pp. 106-112.
  56. ^ Brown, pp. 285-286; Varley, p. 165; Titsingh, pp. 112-115.
  57. ^ Brown, pp. 286-288; Varley, pp. 166-170; Titsingh, pp. 115-121.
  58. ^ Brown, pp. 288-289; Varley, pp. 170-171; Titsingh, pp. 121-124.
  59. ^ Brown, p. 289; Varley, pp. 171-175; Titsingh, pp. 124-125.
  60. ^ Brown, p. 289-290; Varley, pp. 175-179; Titsingh, pp. 125-129.
  61. ^ Brown, pp. 290-293; Varley, pp. 179-181; Titsingh, pp. 129-134.
  62. ^ Brown, pp. 294-295; Varley, pp. 181-183; Titsingh, pp. 134-138.
  63. ^ Brown, pp. 295-298; Varley, pp. 183-190; Titsingh, pp. 139-142.
  64. ^ Brown, p. 298; Varley, pp. 190-191; Titsingh, pp. 142-143.
  65. ^ Brown, pp. 299-300; Varley, pp. 191-192; Titsingh, pp. 144-148.
  66. ^ Brown, pp. 300-302; Varley, p. 192; Titsingh, pp. 148-149.
  67. ^ Brown, pp. 302-307; Varley, pp. 192-195; Titsingh, pp. 150-154.
  68. ^ Brown, p. 307; Varley, p. 195; Titsingh, pp. 154-155.
  69. ^ Brown, pp. 307-310; Varley, pp. 195-196; Titsingh, pp. 156-160.
  70. ^ Brown, pp. 310-311; Varley, p. 197; Titsingh, pp. 160-162.
  71. ^ Brown, pp. 311-314; Varley, pp. 197-198; Titsingh, pp. 162-166.
  72. ^ Brown, pp. 314-315; Varley, pp. 198-199; Titsingh, pp. 166-168.
  73. ^ Brown, pp. 315-317; Varley, pp. 199-202; Titsingh, pp. 169-171.
  74. ^ Brown, pp. 317-320; Varley, p. 202; Titsingh, pp. 172-178.
  75. ^ Brown, pp. 320-322; Varley, pp. 203-204; Titsingh, pp. 178-181.
  76. ^ Brown, pp. 322-324; Varley, pp. 204-205; Titsingh, pp. 181-185.
  77. ^ Brown, pp. 324-326; Varley, p. 205; Titsingh, pp. 186-188.
  78. ^ Brown, p. 326-327; Varley, pp. 205-208; Titsingh, pp. 188-190.
  79. ^ Brown, pp. 327-329; Varley, pp. 208-212; Titsingh, pp. 191-194.
  80. ^ a b Brown, pp. 329-330; Varley, p. 212; Titsingh, pp. 194-195.
  81. ^ Brown, pp. 333-334; Varley, pp. 214-215; Titsingh, pp. 200-207.
  82. ^ Brown, pp. 334-339; Varley, pp. 215-220; Titsingh, pp. 207-221.
  83. ^ Brown, pp. 339-341; Varley, pp 220; Titsingh, pp. 221-230.
  84. ^ Brown, pp. 341-343, Varley, pp. 221-223; Titsingh, pp 230-238.
  85. ^ Brown, pp. 343-344; Varley, pp. 223-226; Titsingh, pp. 236-238.
  86. ^ Brown, pp. 344-349; Varley, pp. 226-227; Titsingh, pp. 238-241.
  87. ^ Varley, p. 227; Titsingh, pp. 242-245.
  88. ^ Varley, pp. 228-231; Titsingh, pp. 245-247.
  89. ^ Varley, pp. 231-232; Titsingh, pp. 248-253.
  90. ^ Varley, pp. 232-233; Titsingh, pp. 253-261.
  91. ^ Varley, pp. 233-237; Titsingh, pp. 262-269.
  92. ^ Varley, pp. 237-238; Titsingh, pp. 269-274.
  93. ^ Varley, pp. 238-239; Titsingh, pp. 274-275.
  94. ^ Varley, p. 239; Titsingh, pp. 275-278.
  95. ^ Varley, pp. 239-241; Titsingh, pp. 278-281.
  96. ^ a b Varley, pp. 241-269; Titsingh, pp. 281-286, and Titsingh, p. 290-294.
  97. ^ Titsingh, pp. 286-289.
  98. ^ Titsingh, pp. 294-298.
  99. ^ Titsingh, pp. 298-301.
  100. ^ Titsingh, pp. 302-309.
  101. ^ Titsingh, pp. 310-316.
  102. ^ Titsingh, pp. 317-327.
  103. ^ Varley, pp. 269-270 | Titsingh, p. .
  104. ^ Titsingh, p. .
  105. ^ [Titsingh, p. ]-320.
  106. ^ Titsingh, pp. 320-327.
  107. ^ Titsingh, pp. 327-331.
  108. ^ Titsingh, pp. 331-351.
  109. ^ Titsingh, pp. 352-364.
  110. ^ Titsingh, pp. 364-372.
  111. ^ Titsingh, pp. 372-382.
  112. ^ a b Titsingh, pp. 382-402.
  113. ^ a b Titsingh, pp. 402-409.
  114. ^ Titsingh, pp. 410-411.
  115. ^ Titsingh, pp. 411-412.
  116. ^ Titsingh, pp. 412-413.
  117. ^ Titsingh, p. 413.
  118. ^ Titsingh, pp. 414-415.
  119. ^ Titsingh, pp. 415-416.
  120. ^ Titsingh, pp. 416-417.
  121. ^ Titsingh, pp. 417-418.
  122. ^ Titisngh, pp. 418-419.
  123. ^ Titsingh, p. 419.
  124. ^ Titsingh, pp. 419-420.
  125. ^ Titsingh, pp. 420-421.
  126. ^ Titsingh, p. 421.