Jane Powell

Jane Powell (doğum adı: Suzanne Lorraine Bruce; d. 1 Nisan 1929 – ö. 16 Eylül 2021)[1], Amerikalı aktris, şarkıcı ve dansçı.[2][3][4]

Jane Powell
Jane Powell 1952.jpg
Powell 1952'de
Doğum Suzanne Lorraine Burce
01 Nisan 1929(1929-04-01)
Portland, Oregon, ABD.
Ölüm 16 Eylül 2021 (92 yaşında)
Wilton, Connecticut, ABD.
Meslek
  • Oyuncu
  • şarkıcı
  • dansçı
Etkin yıllar 1944–2004
Evlilik
Geary Steffen
(e. 1949; b. 1953)

Patrick Nerney
(e. 1954; b. 1963)

James Fitzgerald
(e. 1965; b. 1975)

David Parlour
(e. 1978; b. 1981)

Dickie Moore
(e. 1988; ö. 2015)
Çocuk(lar) 3
Powell, Three Daring Daughters adlı yapımda
Powell 1951'de
Powell'ın Hollywood Bulvarı'ndaki yıldızı

YaşamıDüzenle

Powell, 1 Nisan 1929'da Portland, Oregon'da doğdu.[5] 1944'te başladığı oyunculuk kariyerini 2004 yılına kadar sürdürdü. Sinema filmleri; 1948 yapımı Judy Foster rolünde olduğu A Date with Judy ve Tess Morgan rolünde olduğu Three Daring Daughters ile tanındı. Yer aldığı diğer bazı yapımlar arasında; Luxury Liner (1948), Royal Wedding (1951), ve Seven Brides for Seven Brothers (1954) sayılabilir.[6][7][8][9]

Özel yaşamı ve ölümüDüzenle

Beş kez evlenen Powell son evliliğini 1988'den 2015 yılındaki ölümüne kadar oyuncu Dickie Moore ile yapmış üç çocuk sahibiydi.[10][11] Powell, 16 Eylül 2021'de doğal yollardan Wilton, Connecticut'taki aile evinde 92 yaşında vefat etti.[12]

FilmografiDüzenle

SinemaDüzenle

  • 1945: Delightfully Dangerous
  • 1948: A Date with Judy
  • 1948: Luxury Liner
  • 1948: Three Daring Daughters
  • 1950: Nancy Goes to Rio
  • 1950: Two Weeks with Love
  • 1951: Royal Wedding
  • 1951: Rich, Young and Pretty
  • 1953: Small Town Girl
  • 1953: Three Sailors and a Girl
  • 1954: Seven Brides for Seven Brothers
  • 1954: Athena
  • 1955: Hit the Deck
  • 1958: The Female Animal
  • 1958: The Girl Most Likely
  • 1958: Enchanted Island
  • 1975: Tubby the Tuba

Televizyon dizileriDüzenle

  • 1957: Alcoa Theatre
  • 1957: Goodyear Theatre
  • 1987: Sonya Live in L.A.
  • 1991: Burt Reynolds' Conversation With
  • 1995: Private Screenings

Televizyon filmleriDüzenle

  • 1959: Meet Me in St. Louis
  • 1960: Hooray for Love
  • 1961: Feathertop
  • 1961: The Jane Powell Show
  • 1972: Wheeler and Murdoch
  • 1992: Nelson and Jeanette
  • 2000: The Sandy Bottom Orchestra

Video filmlerDüzenle

  • 2007: Royal Wedding: June, Judy and Jane

KaynaklarDüzenle

  1. ^ "Jane Powell". Film Reference. 26 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2014. 
  2. ^ "Nellie Louise Burce (née Wrigglesworth, 1881–1954". Intellectual Reserve. 5 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi – FamilySearch vasıtasıyla.   
  3. ^ "Austin Bearse (1618–1656)". Intellectual Reserve. 5 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi – FamilySearch vasıtasıyla.   
  4. ^ Hopper, Hedda (23 Kasım 1943). "Drama and Film". Los Angeles Times. ProQuest 165459452. 
  5. ^ Thomas, Nick, "Wilton's Jane Powell, 80 years young", p 1B, The Wilton Bulletin (and other Hersam Acorn newspapers), September 10, 2009
  6. ^ Rusoff, Jane Wollman (21 Ağustos 2000). "Talk About Longevity: Jane Powell's Going Strong". Chicago Tribune. 5 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Beaudreau, Mary Ellen (April 2008). "A Date With Jane Powell". The Juilliard Journal. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2016. 
  8. ^ Wolters, Larry (16 Mart 1952). "Johnnie Ray, Their Darling Cry Baby". Chicago Tribune. ss. 8, 15. 5 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2021. 
  9. ^ "How can you believe me when i say i love you". Bing.com. 17 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2019. 
  10. ^ "Singing Star Jane Powell Becomes Mother of Girl". Los Angeles Times. 22 Kasım 1952. s. A1. 
  11. ^ "Jane Powell Gets Decree on Cruelty". Los Angeles Times. 7 Ağustos 1953. s. A1. 
  12. ^ Evans, Greg. "Jane Powell Dies: Hollywood Golden Age Actress & 'Royal Wedding' Star Was 92". Deadline. 16 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle