Howard Hawks

Howard Hawks, (Howard Winchester Hawks d. 30 Mayıs 1896 - ö. 26 Aralık 1977), Amerikalı yönetmen. Western'den müzikale uzanan geniş bir yelpazeye yayılan filmleriyle, sesli dönemin başlangıcından 1960'lara uzanan yılların Amerikan sorunlarını, bunalımlarını ve umutlarını en iyi yansıtan yönetmenlerin başında gelir.[1]

Howard Hawks
Bacall&Hawks.jpg
Howard Hawks Lauren Bacall'la birlikte, yıl takriben 1943
Doğum Howard Winchester Hawks
30 Mayıs 1896(1896-05-30)
Goshen, Indiana
Ölüm 26 Aralık 1977 (81 yaşında)
Palm Springs, Kaliforniya
Evlilik Dee Hartford (1953-1959)
Nancy Gross (1941-1949)
Athole Shearer (1928-1940)
Çocuk(lar) 5

KariyeriDüzenle

The Road To Glory (Zafer Yolu, 1926) aynı kıza ilgi duyan iki erkeğin serüvenini, A Girl in Every Port (Her Limanda Bir Kız, 1928) serüven sevgisi, tehlike merakı, gizli bir eşcinselliği çağrıştıran erkekler arası arkadaşlığı, The Dawn Patrol (Şafak Devriyesi, 1930) Birinci Dünya Savaşı'nda bir pilotun öyküsünü, Scarface (Gangsterler, 1932) bir angsterin ailesiyle, arkadaşlarıyla, polislerle ilişkilerine eğilip aile bağları, şiddet, nefret, intikam gibi duyguları, Little Caesar (Küçük Sezar, 1930) Gangster Al Capone'nin öyküsünü, The Public Enemy (Halk Düşmanı, 1931) gangster sinemasının en önemli öykülerinden birini, To Have and Have Not (Malik Olmak ve Olmamak, 1945) Ernest Hemingway'in yapıtını, The Big Sleep (Birleşen Kalpler, 1946) büyük bir kentin (Los Angeles) karanlık bastıktan sonra büründüğü ürkütücü havayı, Twentieth Century (Yirminci Yüzyıl, 1934) tiyatro ve sinema dünyasını, Monkey Business (Tehlikeli Oyun, 1934) insan dokularını gençleştirmek amacıyla maymunlarla yaptığı deneylerden başka bir şeyi önemsemeyen bir kimyacı ile ihmal ettiği karısının öyküsünü, Sergeant York (Kahraman Çavuş, 1941) Birinci Dünya Savaşı'nda bir sürü düşman askerini esir alan barışsever bir köylünün öyküsünü, I Was A Male War Bride (Harp Gelini, 1949) bir Amerikalı ile evlenen bir Fransız subayının savaş gelinlerine tanınan ayrıcalıktan yararlanarak Amerika'ya gitme çabasını, Bringing up Baby (Tehlikeli Bebek, 1938) kendisini ayartmak isteyen kadından kurtulmak isteyen, utangaç, üstelik nişanlı bir erkek sanki eşcinsel eğilimleri varmış gibi kadın giysileri giyip aşka yenik düşmesini, Gentlemen Prefer Blondes (Sarışın Bomba, 1953) iki güzel kadının Avrupa'ya giden bir transatlantikte koca avına çıkmalarını, Rio Bravo (Kahramanlar Şehri, 1959) haydutlara karşı dövüşen bir dörtlüyü, El Dorado (1967) milyoner avına çıkan ama gönüllerini züğürt iki erkeğe kaptıran iki kadının öyküsünü, Rio Lobo (Son Darbe, 1970) erkekler arası dayanışmayı, dostluğu, gülünç yanlarını ve Hatari (Vahşi Avcı, 1962) ise hayvanat bahçeleri için hayvan avlayan bir avcının öyküsünü konu edindi.[2]

FilmografiDüzenle

Howard Hawks'ın yönettiği filmler
Yıl Film Türkçe Adı
1926 The Road To Glory Zafer Yolu
1926 A Girl in Every Port Her Limanda Bir Kız
1926 The Dawn Patrol Şafak Devriyesi
1930 Little Caesar Küçük Sezar
1931 The Public Enemy Halk Düşmanı
1934 Twentieth Century Yirminci Yüzyıl
1934 Monkey Business Tehlikeli Oyun
1938 Bringing up Baby Tehlikeli Bebek
1941 Sergeant York Kahraman Çavuş
1945 To Have and Have Not Malik Olmak ve Olmamak
1946 The Big Sleep Birleşen Kalpler
1949 I Was A Male War Bride Harp Gelini
1953 Gentlemen Prefer Blondes Sarışın Bomba
1959 Rio Bravo Kahramanlar Şehri
1962 Hatari Vahşi Avcı
1966 El Dorado El Dorado
1970 Rio Lobo Son Darbe

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Booker 2021, s. 199.
  2. ^ Booker 2021, ss. 199-204.