Hossam Ramzy (15 Aralık 1953 – 10 Eylül 2019), Mısırlı perküsyoncu ve besteci. Jimmy Page ve Robert Plant, Siouxsie Sioux gibi Batılı sanatçılarla ve Rachid Taha ve Khaled gibi Arap müzik sanatçılarıyla çalıştı.

Hossam Ramzy
حسام رمزي
Doğum15 Aralık 1953(1953-12-15)
Kahire, Mısır
Ölüm10 Eylül 2019 (65 yaşında)
Brezilya
ÇalgılarTabla, darbuka, zills, mazhar
Etkin yıllar1970–2019
Müzik şirketiARC Music
İlişkili hareketlerHossam Ramzy Egyptian String Ensemble
Pharaoh's Egyptian Ensemble

İlk yılları ve kariyeri değiştir

Ramzy zengin bir Kahire'li ailede dünyaya geldi. Darbuka ve tabla çalmaya küçük yaşta başladı. Bir süre Suudi Arabistan'a yerleşti. Bedeviler ve geleneksel Bedevi müzik tarzlarını öğrendi. 1970'lerde Londra'ya taşındı ve saksafoncu Andy Sheppard ile çalmaya başladı. Caz müzisyenleriyle yaptığı işbirlikleri ona "Swing'in Sultanı" lakabını kazandırdı.[1] 1989'da Peter Gabriel ile Martin Scorsese'nin The Last Temptation of Christ filminin soundtrack'inde çalıştı.[2] Bu onu Frank Asher ve Gipsy Kings gibi sanatçıların dikkatini çekti.

1994 yılında köklerine geri döndü ve No Quarter: Jimmy Page ve Robert Plant Unledded albümünde yer alan on parçalı bir Mısır topluluğu kurdu. Ramzy ve grubu, 1995 yılı boyunca albümlerini desteklemek için Plant ve Page ile turne yaparak ilgi gördü.[3][4] Ertesi yıl Ramzy, İngiliz aranjör Phil Thornton, Eternal Egypt ile yaptığı üç ortak çalışmanın ilkini yayınladı. Ebedi Mısır'ın Arap müziğini harmanlamasının başarısı, takip eden Immortal Egypt ve Enchanted Egypt albümlerini harekete geçirdi.[5] 1996 yılında, Hossam ve perküsyon bölümü Big Country ile Dingwalls kulübünde çaldı ve canlı albüm Eclectic yayınlandı. 1998'de Rachid Taha, Khaled ve Faudel ile 1,2,3 Soleils konserinde sahne aldı ve Claude Challe'nin Flying Carpet albümü için tekrar Khaled'e destek verdi.[6]

2000 yılında Timbaland , Jay-Z şarkısı " Big Pimpin " için "Khosara" versiyonunu örnekledi. 2000'den sonra Ramzy giderek pop yıldızları için müzik düzenlemeye başladı. 2005 yılında Ricky Martin'in Life albümü için bazı şarkıların aranjörlüğünü yaptı ve Shakira ile She Wolf albümünde çalıştı. Ayrıca Prince of Persia filminin müziğine iki şarkı ve Conan The Barbarian'ın film müziğine bir şarkı katkısında bulundu.

Rock the Tabla adlı son albümü 30 Ağustos 2011'de yayınlandı. Hint besteci AR Rahman, Omar Faruk Tekbilek, Manu Katché ve Billy Cobham'dan oluşur.[7]

Kişisel hayatı değiştir

Hossam Londra ve Kahire'de yaşadı. Louvaine, Omayma ve Amir adında üç çocuğu oldu.[8] 1993 yapımı Pembe Panterin Oğlu filminde küçük bir rol aldı.

Ödüller değiştir

  • En İyi Çağdaş Dünya Müziği dalında 1999 New Age Voice Ödülü Immortal Egypt

Seçilmiş diskografi değiştir

  • 1989 - Tutku (Peter Gabriel)
  • 1994 - Çeyrek Yok
  • 1994 - Best of Farid Al Atrash ( ARC Müzik )
  • 1994 - Abdul Halim Hafız'ın En İyisi ( ARC Müzik )
  • 1994 - Oum Kalthoum'un En İyisi ( ARC Müzik )
  • 1994 - Muhammed Abdul Wahab'ın En İyisi ( ARC Müzik )
  • 1994 - Baladi Plus ( ARC Müzik )
  • 1994 - Sultan ( ARC Müzik )
  • 1995 - Mısırlı Rai ( ARC Müzik )
  • 1995 - Ateşin Kaynağı ( ARC Müzik )
  • 1996 - Gamaal Rawhany ( Soulful Beauty ) - Modern Mısır Oryantal Dansı albümü ( ARC Music )
  • 1996 - Ebedi Mısır
  • 1996 - Ahlamy - saksofoncu Rafat Misso ile ( ARC Music )
  • 1996 - Eklektik - Büyük Ülke ile (Kale Müziği)
  • 1997 - En İyi Hossam Ramzy
  • 1998 - Mesih Ata ile Buluştu
  • 1998 - Ro-He - Essam Rashad ile ( ARC Müzik )
  • 1998 - Nil'in Ritimleri ( ARC Müzik )
  • 1998 - Ölümsüz Mısır
  • 2000 - Amar
  • 2000 - Sabla Tolo — Saf Mısır Perküsyonuna Yolculuk ( ARC Müzik )
  • 2002 - Faddah ( ARC Müzik )
  • 2002 - Kanun El Tarab ( ARC Müzik )
  • 2003 - Flamenko Arabe ( ARC Müzik )
  • 2003 - Hossam Ramzy Mısırlı Sufi Şeyh Mohamed Al Helbawy'yi Sunar ( ARC Music )
  • 2004 - Büyülü Mısır
  • 2007 - Bedevi Kabile Dansı ( ARC Müzik )
  • 2007 - Gözün Sırları ( ARC Müzik )
  • 2007 - Sabla Tolo II ( ARC Müzik )
  • 2008 - Sabla Tolo III ( ARC Müzik )
  • 2009 - Yakut ( ARC Müzik )
  • 2011 - Rock the Tabla ( ARC Müzik )

Kaynakça değiştir

  1. ^ Hijazi (25 Temmuz 1992). "Global Music Pulse". Billboard. s. 36. 
  2. ^ Holden (14 Haziran 1989). "The Pop Life". New York Times. 25 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2011. 
  3. ^ Catlin (19 Ekim 1995). "Saturday Afternoon". Hartford Courant. s. 15. 
  4. ^ Kot (28 Nisan 1995). "Blues Tinged Hip-Hop: G. Love Updates the Delta Sound". Chicago Tribune. s. O. 
  5. ^ "Enchanted Egypt: An Interview with Phil Thornton". New World Music. November 2004. 
  6. ^ The Rough Guide to World Music: Africa & Middle East. 2006. s. 477. ISBN 1-84353-551-3. 
  7. ^ Takiff (13 Eylül 2011). "Upcoming: Country, blues-jazz blends". Philadelphia Inquirer. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2011. 
  8. ^ Reid (7 Ekim 2004). "Gift from Egypt to the globe". New Zealand Herald. 24 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2011. 


Dış bağlantılar değiştir