Hakkı Bulut

Türk halk müziği sanatçısı

Hakkı Bulut (d. 3 Şubat 1945, Mazgirt, Tunceli), Türk arabesk şarkıcısı-şarkı yazarı, müzik yapımcısı, öğretmen ve oyuncudur.

Hakkı Bulut
Genel bilgiler
Unvanı Hakkı Baba
Doğum 3 Şubat 1945 (1945-02-03) (77 yaşında)
Aktarla, Mazgirt, Tunceli, Türkiye
Tarzlar Arabesk  · Türk halk müziği
Meslekler Ses sanatçısı  · söz yazarı  · besteci  · oyuncu  · yapımcı  · öğretmen
Etkin yıllar 1967–günümüz
Müzik şirketi Hakkı Bulut Müzik  · Şah Plak  · Türküola  · Minareci
İlişkili hareketler Orhan Gencebay, Arif Sağ, Tülay Özer, Zerrin Özer, Kamuran Akkor
Resmî site hakkıbulut.org
Saadet Bulut (e. 1964)
Çocukları 5
İlişkiler Bağlama, klavye, piyano, ud, gitar
Önemli çalgılar

BiyografiDüzenle

3 Şubat 1945'te Tunceli ili, Mazgirt ilçesi, Aktarla köyünde doğdu. İlkokulu 5. sınıfa kadar doğduğu köyde, Ortaokul 1. sınıfı Tunceli'de, 2. sınıfı Mazgirt'te okudu. Daha sonra maddi sıkıntılardan dolayı ailesiyle Adana'ya göçtü ve ortaokulu Ceyhan'da bitirdi. Adana Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Adana Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra çeşitli okullarda müdürlük ve öğretmenlik mesleğini 12 yıl boyunca sürdürdü. Babasının saz çalmasının etkisi ve müziğe küçük yaşta olan ilgisi sebebiyle müzikle de uğraştı. Hatta çocuk yaşlarında köyün kadınlarına çeşitli türküler okur, bahşiş olarak da buğday ekmeğinin arasına tereyağı konularak kendisine kadınlar tarafından hediye edilirdi. (Hakkı Bulut ile söyleşi[kaynak belirtilmeli]). 1964 yılında Saadet Bulut ile evlenen Bulut'un 5 çocuğu vardır.[1]

1967 yılında ilk plak çalışmasını yaptı. Leylam isimli ilk plağında Orhan Gencebay ve Arif Sağ kendisine bağlama çalarak eşlik ettiler. 1969 yılında Adana'da yapılan Altın Ses müsabakasında birincilik almasının ardından ikinci plak çalışmasını yaptı ve hemen akabinde yine güfte ve bestesi kendisine ait olan İkimiz bir fidanız adlı eserini (1969) okudu. Bu eser Hakkı Bulut'un tüm Türkiye'de sevilmesine yol açtı. Daha sonra bu eseri müsaade ederek onlarca sanatçının seslendirmesine olanak tanıdı. (Örneğin; Tülay Özer 1974, İbrahim Tatlıses 1974, Kamuran Akkor 1975)

Sanatçı bu yıllarda yaptığı başta Ben Buyum, Falcı, Ben Köylüyüm, Dokunmayın Dünyama, Kul Hatasız Olmaz, Son Mektup gibi eserlerle bugünkü arabesk müziğinin ilk temellerini 1967 yıllarından itibaren atanlardan biri olarak bu güne kadar 18 45'lik plak, 65 albüm çalışmasına imza attı. 1000'i aşkın eserinin beste ve güftesi kendisine ait olan sanatçı 6 Altın Plak, 1 Altın CD ve Ben Tövbemi Geri Aldım, Son Mektup isimli Long Play çalışması ile Altın Long Play ödülünü almış olup çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sayısız ödüle layık görülmüştür. Ayrıca çıkardığı bazı albümler Türkiye'de satış rekorları kırmıştır.

Sözleri kendisine ait olan eserlerini sanatçı başka sanatçılara vermek suretiyle de seslendirmelerine olanak tanımıştır. 300'e yakın eseri başka sanatçılar tarafından seslendirilmiştir.

1988 yılında arabesk müzikteki bazı olumsuzlukları eleştirenler, Kültür Bakanlığınca ve ülkede yarattığı olumsuzlukları incelenmek amacı ile Kültür Bakanlığının tertiplediği kongrede konuşmacı olarak bulunan Hakkı Bulut'un eserlerinden arabesk bir parça (örnek olması amacı ile) istendi. Sanatçı 6 ay önce piyasaya çıkardığı Seven Kıskanır albümünden Seven Kıskanır isimli bestesinin aranjesini Esin Engin ile beraber gerçekleştirdi ve şarkıyı Bakanlığa sundu. Bu eserle ilk kez TRT'nin kapıları resmi olarak Arabesk müziğe ve Hakkı Bulut'a açıldı. Bu şarkı TRT ekranlarında halka ve Atatürk Kültür Merkezi'nde basına sunuldu. Bazı gazetecilerin haberlerine Hakkı Bulut'un Acısız Arabesk adında bir tarz çıkardığını eleştirenler olmuştur. Kendisi ile yapılan bir röportajda ''Acısız Arabesk'' konusu sorulduğunda sanatçı, kendisinin böyle bir açıklama yapmadığını ve bunun bazı muhabirlerin haberlerinde yayınladığını söyleyen Hakkı Bulut, Acısız Arabesk diye bir kavramı kabul etmediğini, Arabesk müziği ''Halkın her türlü yaşamını, mutluluğunu, üzüntüsünü ele alan müzik arabesk müziktir.'' diyerek tanımladı.

Sanatçının 12 sinema filmi ve 2021 itibarıyla 65 albümü bulunmaktadır. Ayrıca söz ve müzikler de kendisine aittir.

Son olarak 28 Eylül 2020 tarihinde "Düşmanı Uzakta Arama Dostum" adlı 65. albümünü piyasaya çıkardı. Hakkı Bulut bir röportajında nasip olursa sevenlerini hiç Hakkı Bulut'suz bırakmayacağını ve 120 yaşına kadar müziğe devam ederek albüm sayısını yüze tamamlayacağını söylemiştir.[2]

DiskografiDüzenle

Yıl Albüm adı Yapımcı Bilgiler
1977 Sende Vicdan Olsaydı Minareci
1978 Bilki Seni Düşünüyorum Hülya Plak
1978 Seven Unutmaz Ömer Plak
1979 Gecekondu Minareci
1980 Terkettiğin Günden Beri Bip
1981 Tövbe İsyanıma Minareci
1982 Suçum Ve Cezam Türküola
1983 Ben Tövbemi Geri Aldım
1983 Almanya Sokakları Alev Plak
1984 Neyleyim Minareci
1984 Gönül
1984 Her Şeyi Yarım Türküola
1984 Ben Köylüyüm
1985 Hatırlamadın Mı Alev Plak
1985 Güzel Alsın Canımı / Sarı Kız Şah Plak
1986 Seven Kıskanır
1987 Hep Bana
1988 Sevdalıyım Sana
1988 Tanrı Sarhoşu Korur
1989 Tövbe Tövbe
1989 Sen Güzelsin / Tutsağız İkimiz Jet Plak
1990 Ah İstanbul / Ne Olmuş Bu Şehre
1991 Ağlama Küçüğüm Özdemir Plak
1992 Bizim Sevdamız
1993 İntizarım Var Aziz Plak
1994 Gül Be Meleğim Coşkun Plak
1994 Beni Unutma Koda Müzik
1995 Dava Senindir Paşam Devsan Kasetçilik
1996 Hakkı Bulut Klasikleri Özer Kardeşler
1996 Hakkı Bulut 96 / Bize Gel - Bahtın Açık Olsun Pro-mix
1997 Kulunda Bir Hakkı Var / Dersim Özlemi
1998 Bitsin Bu Kavga / Cesedimi Çiğnerler
1998 Hakkı Bulut Klasikleri 2 / Ben Tövbemi Geri Aldım
1999 Dağlara Gömün Beni
2000 Kral Benim
2001 Ne Tez Unuttun Devsan Kasetçilik
2002 Köyüme Dönüyorum
2003 Kusurlarıma Ver - Son Veda / 50.Albüm
2004 Sen Bilirsin (51) Mert Müzik
2005 Klasikler 2005 (52) Hakkı Bulut Müzik
2006 Bu Benim Hayatım (53)
2007 Ne Yaptım Ben Sana... Ne, Ne, Ne...? (54)
2008 Töreniz Batsın (55.Albüm)
2009 Amca / Zaman
2010 Aşktan Anladığım Bu (57.Albüm)
2011 Bulutlar Ağlıyor (58.Albüm)
2013 Senden Vazgeçmem (59.Albüm)
2015 60. Albüm - İtiraf ATI Müzik
2016 Kutuplarda Gül Yeşertirim - 61. Albüm
2017 Hakkı Bulut Saygı Ve Düet Albümü Şerif Kayran Prodüksiyon
2018 Vuslat Çiçekleri (63.Albüm) Hakkı Bulut Müzik
2019 Dünyadan Yıldızlara (64.Albüm)
2020 Düşmanı Uzakta Arama Dostum (65.Albüm)

45'liklerDüzenle

Bulut Rea Plak'tan 1, Şençalar Plak'tan 1, Sarıkaya Plak'tan 5, İstanbul Plak'tan 10, Ömer Plak'tan 1 olmak üzere hayatı boyunca toplam 18 adet 45'lik plak çıkarmıştır.

Yıl Albüm adı Yapımcı Bilgiler
1967 Leyla / Neyim Var Neme Gülem Rea Plak
1969 Bekle Sunam (Fistanlar Giyipte) / Kırktan Sonra Azanı (Babama Hele Babama) Şençalar Plak Plak No IS 370
1969 İkimiz Bir Fidanız / Sevmedim Mi Sarıkaya Plak Plak No 061
1970 Doğru Mu Doğru Mu / Şu Giden Güzel Plak No 078
1971 Son Ümit / Gerçek Sevgi Plak No 079
1972 Ben Buyum / Ben Kimim Plak No 086
1973 Dünya Benim Değilsin / Falcı Plak No 093
1974 Kim Olursan Ol / Bir Neden Arıyorum İstanbul Plak Plak No 9275
1974 Dokunmayın Dünyama / Affettim Seni Plak No 9278
1975 Aşk Yorgunuyum / Öleceksem Seninle Plak No 9283
1975 Ben Köylüyüm / Seni Sen Olduğun İçin Sevdim Plak No 9306
1975 Sevenler Zalim Olmaz / Ayırmayın Sevenleri Plak No 9307
1975 Gurbet Sevgilileri / Nedir Bende Olmayan Plak No 9315
1976 Günahkar / Pişman Değilim Plak No 9317
1976 Bize Göre Değil Bu Dünya / Acaba Plak No 9319
1976 Kader Demem Buna / Elveda Diyemezsin Plak No 9320
1977 Uyan Be Kardeşim / Geleceksen Gel Artık Plak No 9323
1978 Seven Unutmaz / Ayrılık Sokakları Ömer Plak Plak No 1197

FilmografisiDüzenle

Filmografi
Yıl Yapım Tür Oyuncu Karakter Notlar
1978 Seven Unutmaz Evet Hakkı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Hakkı Bulut röportajı". newstanbulmedia.com. 3 Eylül 2018. 17 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Darbe girişimini ilk görüşte nasıl anladı?". ulke.com.tr. 24 Temmuz 2016. 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 

Dış bağlantılarDüzenle