Ana menüyü aç

Gürcistan devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Gürcistan Devlet Başkanı (Gürcüceსაქართველოს პრეზიდენტი, sakartvelos prezidenti) Gürcistan'ın en yüksek siyasi makamıdır. 1918 yılından beri Gürcistan'ın başında bulunan devlet başkanlarının listesidir. Aynı zamanda Gürcistan Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı ve hükümet başkanı olan Başbakan arasında bölünmüş durumdadır. Gürcistan Cumhurbaşkanı, Devletin ve yürütme gücünün başkanıdır. Cumhurbaşkanı Anayasa ile, devlet organlarının faaliyetlerini yönlendirir, iç ve dış politikayı uygular ve ülkenin birliği ve toprak bütünlüğünü sağlar ve denetler. Cumhurbaşkanı, dış ilişkilerde Gürcistan'ın baş temsilcisidir. Gürcistan Cumhurbaşkanı, beş yıllık bir süre için gizli oyla evrensel, eşit ve doğrudan seçim hakkı temelinde seçilir. Başkanlar ikiden fazla dönem üst üste seçilemezler. 35 yaşına ulaşmış ve en az 15 yıldır Gürcistan'da yaşayan her Gürcistan vatandaşı, Cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olabilir.

Gürcistan Cumhurbaşkanı, uluslararası antlaşmalar ve anlaşmalar ve yabancı devletler ile görüşmeler yapabilir. Parlamentonun onayı ile Gürcü büyükelçileri ve diğer diplomatik temsilcileri atar veya görevden alır, ülkede görev yapacak büyükelçiler ve yabancı devletler ve uluslararası kuruluşların diğer diplomatik temsilcilerinin kimlik bilgilerini alır. Parlamento onayı ile Başbakan ve Hükümet üyelerini atar. Parlamento komiteleri ile temel içerik konusunda anlaşmadan sonra, Parlamentoya devlet bütçesi taslağını sunar. Sıkıyönetim ve olağanüstü hal ilan edebilir. Anayasa tarafından belirlenen belirli koşullar altında Meclis feshetme hakkına sahiptir. Başkomutan sıfatıyla Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerini atar ve toplantılarına başkanlık eder.

LiderlerDüzenle

Transkafkasya Demokratik Federatif Cumhuriyeti (1918)Düzenle

Parlamenterler Meclisi Başkanı
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1   Nikolay Chkheidze
(1864–1926)
10 Şubat 1918 26 Mayıs 1918 Gürcistan Sosyal Demokrat Partisi

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti (1918-1921)Düzenle

Parlamenterler Meclisi Başkanı
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1   Nikolay Chkheidze
(1864–1926)
26 Mayıs 1918 16 Mart 1921 Gürcistan Sosyal Demokrat Partisi

Transkafkasya Sosyalist Federatif Sovyet Cumhuriyeti (1922-1936) ve Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (1936-1990)Düzenle

Gürcistan Komünist Partisi Birinci Sekreterleri
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1   Mamia Orakhelaşvili
(1881–1937)
16 Mart 1921 Nisan 1922 Gürcistan Komünist Partisi
2   Mikheil Okudzhava Nisan 1922 22 Ekim 1922 Gürcistan Komünist Partisi
3   Vissarion Lominadze
(1897–1935)
22 Ekim 1922 Ağustos 1924 Gürcistan Komünist Partisi
4   Mikheil Kakhiani Ağustos 1924 Mayıs 1930 Gürcistan Komünist Partisi
5   Levan Gogoberidze Mayıs 1930 19 Kasım 1930 Gürcistan Komünist Partisi
6   Samson Mamulia
(?–1937)
19 Kasım 1930 11 Eylül 1931 Gürcistan Komünist Partisi
7   Lavrentiy Kartvelişvili 11 Eylül 1931 14 Kasım 1931 Gürcistan Komünist Partisi
8   Lavrentiy Beria
(1899–1953)
14 Kasım 1931 18 Ekim 1932 Gürcistan Komünist Partisi
9   Petre Agniaşvili 18 Ekim 1932 15 Ocak 1934 Gürcistan Komünist Partisi
10   Lavrentiy Beria
(1899–1953)
15 Ocak 1934 31 Ağustos 1938 Gürcistan Komünist Partisi
11   Candide Çarkviani
(1907–1994)
31 Ağustos 1938 2 Nisan 1952 Gürcistan Komünist Partisi
12   Akaki Mgeladze
(1910–1980)
2 Nisan 1952 14 Nisan 1953 Gürcistan Komünist Partisi
13   Aleksandre Mirtskhulava
(1911–2009)
14 Nisan 1953 19 Eylül 1953 Gürcistan Komünist Partisi
14   Vasil Mzhavanadze
(1902–1988)
14 Nisan 1953 29 Eylül 1972 Gürcistan Komünist Partisi
15   Eduard Shevardnadze
(1928–2014)
29 Eylül 1972 6 Temmuz 1985 Gürcistan Komünist Partisi
16   Jumber Patiaşvili
(1940–)
6 Temmuz 1985 14 Nisan 1989 Gürcistan Komünist Partisi
17   Givi Gumbaridze 14 Nisan 1989 15 Kasım 1990 Gürcistan Komünist Partisi
Gürcistan Yüksek Konseyi Başkanı (1990-1991)
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
18   Zviad Gamzahurdiya
(1939–1993)
15 Kasım 1990 14 Nisan 1991 Gürcistan Komünist Partisi

Gürcistan (1991-günümüz)Düzenle

Cumhurbaşkanları
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Seçim Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1   Zviad Gamzahurdiya
(1939–1993)
1 14 Nisan 1991
(Atandı)
26 Mayıs 1991
6 Ocak 1992
(Devrildi)
Yuvarlak Masa - Özgür Gürcistan
2   Eduard Şevardnadze
(1928–2014)
1 26 Kasım 1995 30 Nisan 2000 Gürcistan Vatandaşlarının Birliği
2 30 Nisan 2000 23 Kasım 2003
(İstifa)
  Nino Burcanadze
(1964–)
(Geçici)
23 Kasım 2003 25 Ocak 2004 Birleşik Ulusal Hareket
3   Mihail Saakaşvili
(1967–)
1 25 Ocak 2004 25 Kasım 2007
  Nino Burcanadze
(1964–)
(Geçici)
25 Kasım 2007 20 Ocak 2008
(3)   Mihail Saakaşvili
(1967–)
2 20 Ocak 2008 17 Kasım 2013
4   Giorgi Margvelaşvili
(1969–)
1 17 Kasım 2013 Görevde Gürcü Rüyası

KaynakçaDüzenle