Fritz Weaver

Fritz William Weaver (d. 19 Ocak 1926 - ö. 26 Kasım 2016), Amerikalı aktör ve seslendirme sanatçısı.

Fritz Weaver
Frtiz weaver.jpg
Doğum Fritz William Weaver
19 Ocak 1926(1926-01-19)
Pittsburgh, Pensilvanya, ABD.
Ölüm 26 Kasım 2016 (90 yaşında)
Manhattan, New York, ABD.
Milliyet Amerikalı
Eğitim Peabody Yüksek Okulu
Meslek Oyuncu, seslendirme sanatçısı
Etkin yıllar 1956-2016
Memleket Pittsburgh, Pensilvanya, ABD.
Evlilik
Sylvia Short
(e. 1953; b. 1979)

Rochelle Oliver
(e. 1997; ö. 2016)
Çocuk(lar) 2 çocuğu vardır.

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Weaver 19 Ocak 1926'da Pittsburgh, Pensilvanya'da doğdu ve yetişti. Peabody Yüksek Okulu'ndan mezun oldu.

Yer aldığı diğer bazı yapımlar arasında; The Twilight Zone, Night Gallery, The X-Files, Matlock ve Demon Seed sayılabilir. Başarılı oyunculuğu ile 1970'te Tony Ödülünü kazandı.[1] 1982 yapımı Dexter rolünde yer aldığı Creepshow adlı prodüksiyondaki üstün oyunculuğu ile dikkat çekti.

Weaver 1995'ten 2016'da ölene kadar History Channel'de yayınlanan belgesel programlarda seslendirme yaptı.

Özel yaşamı ve ölümüDüzenle

1953 ile 1979 yılları arasında Sylvia Short ve 1997'den 2016'da ölümüne kadar oyuncu Rochelle Oliver ile devam eden iki evlilik yaşayan Weaver'in ilk evliliğinden iki çocuğu vardır. Amerikalı oyuncu Fritz Weaver 26 Kasım 2016'da Manhattan, New York'taki aile evinde 90 yaşında ölü olarak bulundu.[2] Naaşı yakıldı.

FilmografiDüzenle

SinemaDüzenle

  • 1964: Fail-Safe
  • 1964: To Trap a Spy
  • 1964: The Guns of August
  • 1970: A Walk in the Spring Rain
  • 1976: Marathon Man
  • 1977: Black Sunday
  • 1977: Demon Seed
  • 1981: Jaws of Satan
  • 1982: Creepshow
  • 1999: The Thomas Crown Affair

Televizyon dizileriDüzenle

  • 1983: Tales from the Darkside
  • 1987: The Infinite Voyage

Televizyon filmleriDüzenle

  • 1961: Jane Eyre
  • 1967: The Borgia Stick
  • 1967: The Crucible
  • 1970: Berlin Affair
  • 1971: Company of Killers
  • 1972: Heat of Anger
  • 1973: Rx for the Defense
  • 1973: Shock-a-bye, Baby
  • 1974: A Touch of the Poet
  • 1974: Give Me Liberty
  • 1982: Maid in America
  • 1985: The Hearst and Davies Affair
  • 1993: Blind Spot
  • 1996: Floating Palaces
  • 1997: Rescuers: Stories of Courage: Two Women
  • 2001: Unsung Heroes of Pearl Harbor

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Fritz Weaver Biography". filmreference. 2008. 20 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2008. 
  2. ^ "Fritz Weaver, Tony-Winning Character Actor, Dies at 90". 3 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle

  Wikimedia Commons'ta Fritz Weaver ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur.