Friðrik Þór Friðriksson

Friðrik Þór Friðriksson (d. 12 Mayıs 1954, İzlandaca telaffuz: [ˈfrɪðrɪk ˈθouːr ˈfrɪðrɪxsɔn]), İzlandalı film yönetmen ve film yapımcısı.[1]

Friðrik Þór Friðriksson
Friðrik Þór á Eddunni.jpg
Friðrik Þór Friðriksson
Doğum Friðrik Þór Friðriksson
12 Mayıs Mayıs 1954 (1954-05-12) (68 yaşında)
Reykjavík, İzlanda
Meslek Film yönetmeni, Senarist, Film yapımcısı, Oyuncu

BiyografiDüzenle

Fridriksson, film yapımcılığı kariyerine 1980'lerin başında deneysel film ve belgesel ile başladı. 1987 yılında İzlanda'da film yapım şirketi olan The Icelandic Film Corporation'ı kurdu.[1] 1987'de Skytturnar (Beyaz Balinalar) filmi ile ilk yönetmenlik deneyimini yaşadı.[1] Friðrik ayrıca Lars von Trier'in 2006 yapımı komedi filmi The Boss of it All'da rol aldı.[2]

TarzDüzenle

60'lı yıllarda İzlanda'da büyüdüğü için büyük ölçüde Amerikan filmlerinden etkilendi.

FilmografiDüzenle

Yıl Başlık
1981 The Saga of Burnt Njál (Brennu-njálssaga)
1982 Rock in Reykjavik (Rokk í Reykjavík)
1985 The Ring Road (Hringurinn)
1987 White Whales (Skytturnar)
1991 Children of Nature (Börn náttúrunnar)
1994 Movie Days (Bíódagar)
1994 Cold Fever (Á köldum klaka)
1996 Devil's Island (Djöflaeyjan)
2000 Angels of the Universe (Englar alheimsins)
2002 On Top Down Under
2002 Falcons (Fálkar)
2004 Niceland (Population. 1.000.002)
2009 The Sunshine Boy (Sólskinsdrengurinn)
2011 Mamma Gógó
2011 Season of the Witch (Tími nornarinnar)
2002 Horizon (Sjóndeildarhringur)

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c Historical Dictionary of Scandinavian Cinema. Scarecrow Press. 2012. ISBN 978-0-8108-5524-3. 19 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2022 – Google Books vasıtasıyla. 
  2. ^ Honeycutt, Kirk (14 Haziran 2007). "The Boss of It All". The Hollywood Reporter. 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2019.