Franciszek Pieczka

Franciszek Maksymilian Pieczka (d. 18 Ocak 1928 – ö. 23 Eylül 2022), Polonyalı aktör.[1]

Franciszek Pieczka
Pieczka Franciszek.jpg
Doğum Franciszek Maksymilian Pieczka
18 Ocak 1928(1928-01-18)
Godów, Silezya, Polonya
Ölüm 23 Eylül 2022 (94 yaşında)
Meslek Oyuncu
Boy 1,9 metre
Ödüller Beyaz Kartal Nişanı Polonya Rönesansı Nişanı Liyakat Haçı
İmza
Franciszek Pieczka signature.svg

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Pieczka, 18 Ocak 1928'de Godów, Silezya, Polonya'da doğdu. İlk kez Jelenia Góra'daki tiyatroda sahneye çıktı. 1976'da Polonya Film Festivali'nde gösterimi yapılan The Scar adlı yapımdaki performansıyla "En iyi Erkek Oyuncu Ödülü" 'nü kazandı.[2][3]

Yer aldığı diğer bazı yapımlar arasında; Konopielka (1982), Axiliad (1986), The Mother of Kings (1987), Memories of a River (1990), Syzyfowe prace (1998), Quo Vadis (2001) ve Jasminum (2006) sayılabilir. Ülkesi Polonya'da oyunculuk alanındaki hizmetlerinden dolayı 11 Kasım 2017'de ülkesindeki en yüksek devlet nişanı olan Beyaz Kartal Nişanı'na layık görülmüştür.[4]

ÖlümüDüzenle

Pieczka, 23 Eylül 2022'de doğal nedenlerden 94 yaşında ölmüştür.[5]

FilmografiDüzenle

  • Matka Joanna od Aniołów (1960)
  • Kwiecień (1961)
  • Drugi brzeg (1962)
  • Zacne grzechy (1963)
  • Rękopis znaleziony w Saragossie (1964)
  • Czterej pancerni i pies (1967) rolü: Gustlik
  • Żywot Mateusza (1968) rolü: Mateusz
  • Hydrozagadka (1970)
  • Liberation (1970)
  • Perła w koronie (1971)
  • Wesele (1972) rolü: Czepiec
  • Ziemia obiecana (1974)
  • Potop (1974) rolü: yaşlı Kiemlicz
  • Budapest Tales (1976)
  • The Scar (1976)
  • Jadup and Boel (1980)
  • Ród Gąsieniców (1981)
  • Austeria (1982) rolü: Tag
  • Blisko coraz bliżej (1982)
  • Konopielka (1982)
  • Axiliad (1986)
  • The Mother of Kings (1987)
  • Memories of a River (1990)
  • God afton, Herr Wallenberg (1990)
  • Burial of a Potato (1990)
  • Jańcio Wodnik (1993)
  • Johnnie Waterman (1994)
  • Thanks for Every New Morning (1994)
  • Szabla od komendanta (1995)
  • Historia kina w Popielawach (1998)
  • Syzyfowe prace (1998)
  • Quo Vadis (2001) rolü: Aziz Peter
  • Jasminum (2006)
  • Ranczo (2007-2016)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Franciszek Pieczka 23 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at www.culture.pl (Lehçe))
  2. ^ Haltof, Marek (2004). The cinema of Krzysztof Kieślowski: variations on destiny and chance. Wallflower Press. s. 170. ISBN 1-903364-91-4. 
  3. ^ Polish Film Festival in Gdynia 1976 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Internet Movie Database (İngilizce)
  4. ^ "Prezydent wręczył Ordery Orła Białego. Wśród uhonorowanych Franciszek Pieczka". Onet Kultura (Lehçe). 11 Kasım 2017. 18 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2022. 
  5. ^ "Nie żyje wybitny aktor Franciszek Pieczka. Miał 94 lata". Rzeczpospolita (Lehçe). 23 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle