Ana menüyü aç

Faysal Soysal (d. 24 Ekim 1979, Batman)[1] Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kürt yönetmen, şâir ve çevirmen.[2]

Faysal Soysal
Doğum 24 Ekim, 1979
Batman
Meslek Yönetmen, Şair
Milliyet Türkiye
Dönem 2001 - günümüz

Lise eğitimini Ankara'da tamamlayan Soysal, 1998'de girdiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki eğitimini yarıda bıraktı ve 2003 yılında eczacılık fakültesinden mezun oldu. Van 100. Yıl Üniversitesi'nde "yeni türk edebiyatı" alanında yüksek lisans yaptı. 2003-2007 yılları arasında İran'da kaldı ve 2007'de Tahran Güzel Sanatlar Üniversitesi sinema ve tiyatro fakültesinde yüksek lisansını tamamladı. 2008 yılında New York Film Akademisi’nde kurs ve atölye faaliyetlerine katıldı.

2005 yılında "Forbidden Dream" başlığıyla ilk kısa filmini çekti. 2007'de İran'da çektiği "Dreams of Lost Time", çok büyük ilgi gördü ve katıldığı birçok festivalden ödülle döndü.

Bunların yanı sıra, Soysal'ın, çeşitli edebiyat ve sinema dergilerinde şiirleri, modern şiir ve İran sineması üzerine makaleleri yayınlandı. İran "yeni şiir" akımının önde gelen şâirlerinden Sohrab Sepehri'den yaptığı çevirileri, "Akdeniz'deki Çöl" adlı kitapta topladı.

"Üç yol" başlıklı ilk sinema filmi, 2013 yılında gösterime girdi.[3]

FilmografiDüzenle

Uzun Metraj
Belgesel
  • 2011 - Filistin, Yeryüzü Doktorları [4]
  • 2012 - Somali, Yeryüzü Doktorları [4]
  • 2013 - Şarkılar Değişti Önce [4]
  • 2014 - Kayıp Zamanlar, Srebrenitsa-Prijedor [4]
Kısa Film
  • 2005 - Yasak Rüya [4]
  • 2005 - Ithaki [4]
  • 2006 - Annem Olduğum Gün [4]
  • 2007 - Kayıp Zaman Düşleri [4]
  • 2008 - Mizan-sen [4]
  • 2008 - Saat Kaç? [4]
Müzik Video
  • 2008 - İstanbul [4]
  • 2008 - İthaca [4]

KitaplarıDüzenle

Şiir
  • 2003 - Düşe Yağmalanan Hayal Kuyusu [5]
  • 2011 - Bir Ölünün Defteri [5]
Deneme
Çeviri
  • 2011 - Akdenizdeki Çöl, Sohrab Sepeheri & F.G. Lorca [5]
  • 2011 - Kayıp Umudun İzinde, Tarkovski Sineması, Babek Ahmedi [5]

ÖdüllerDüzenle

Film Ödül Töreni Kategori Yıl
Kayıp Zaman Düşleri Marmara Üniversitesi Film Festivali En iyi film ve en iyi görüntü yönetmeni 2007
Kayıp Zaman Düşleri Uluslararası Tahran Kısa Film Festivali Jüri özel ödülü 2007
Kayıp Zaman Düşleri Uluslararası İstanbul Film Festivali En iyi kısa film 2007
Kayıp Zaman Düşleri Boston Türk Filmleri Festivali En iyi kısa film 2009
Yasak Rüya Human Right Short Film Festival in Istanbul En iyi film 2005
Yasak Rüya “Kisa Cek Uzun Olsun” Kısa Film Festivali En iyi senaryo ve en iyi görüntü yönetmeni 2006
Yasak Rüya Kazvin Film Festivali En iyi film 2005
Yasak Rüya Kristal Klaket Film Festivali En iyi ikinci kısa film 2007
Annem Olduğum Gün Bakü Görsel ve İşitsel Film Festivali Özel ödül 2006

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Faysal Soysal". Türk Sineması Araştırmaları. Erişim tarihi: 9 Ekim 2015. 
  2. ^ http://www.mafm.boun.edu.tr/files/101_Faysal_Soysal.pdf
  3. ^ ""Üç Yol" Filminin Galası". haberler.com. 23 Ekim 2013. 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2015. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m "Filmografi". faysalsoysal.com. Erişim tarihi: 9 Ekim 2015. 
  5. ^ a b c d "kitaplar" (PDF). Erişim tarihi: 9 Ekim 2015. 

http://faysalsoysal.com/index.php/2017/06/08/biyografi/

Dış bağlantılarDüzenle